Reprezentanții Academiei Regale Suedeze pentru Științe au hotărât astăzi ca Premiul Nobel 2017 pentru Chimie să fie acordat cercetătorilor Jacques Dubochet, Joachim Frank și Richard Henderson.

Cei trei sunt recompensați pentru dezvoltarea crio-microscopiei electronice (cryo-EM) pentru determinarea structurii moleculelor vii în imagini de înaltă rezoluție, potrivit unui comunicat oficial.

Jacques Dubochet este profesor la Universitatea din Lausanne, Elveția, Joachim Frank, la Universitatea Columbia din New York, SUA și Richard Henderson își desfășoară activitatea în cadrul Laboratorului de Biologie Moleculară de la Cambridge, Marea Britanie.

Descoperirea lor face posibilă obținerea unor imagini de detaliu ale mașinăriilor intime și complexe ale vieții la rezoluții atomice.

„O imagine poate fi cheia spre a înțelege un fenomen. Progresul științific este deseori bazat pe vizualizarea unor obiecte, mecanisme sau fenomene care sunt invizibile ochiului uman. Biochimia este o știință care a avut mult de suferit din cauza lipsei tehnologiei capabile să genereze imagini de la nivelul mașinăriei moleculare a vieții. Crio-microscopia electronică a schimbat acest lucru. Oamenii de știință pot, în prezent, să înghețe biomolecule în diferite stadii de activitate și să vizualizeze astfel etape ale unor procese care nu au fost niciodată observate direct, deschizând calea atât pentru o mai bună înțelegere a proceselor chimice aflate la baza vieții dar și pentru dezvoltarea unor noi clase de produse farmaceutice”, spun reprezentanții Academiei Regale Suedeze pentru Științe în comunicatul oficial.

Premiul Nobel pentru Chimie este al treilea anunțat în acest an, după cele pentru medicină și fizică. Joi, 5 octombrie, va fi anunțat Premiul Nobel pentru Literatură.

Premiile Nobel vor fi înmânate în cadrul unei ceremonii oficiale ce va avea loc pe 10 decembrie.

Foto: thehindu.com