de Adela Cândea

O clădire din campusul Universității Waseda din Japonia va fi restaurată pentru a deveni, anul viitor, sediul unei biblioteci. Instituția va purta numele cunoscutului scriitor Haruki Murakami, fost student al universității.

Biblioteca va fi construită în onoarea lui Murakami și va cuprinde note personale ale autorului, manuscrise, recenzii ale cărților publicate de acesta, traduceri ale operei sale și zeci de mii de discuri achiziționate de autor pe parcursul vieții. Toate au fost donate de Murakami universității.

„Sper ca această nouă clădire să devină un spațiu primitor pentru studenții din toată lumea. Ar fi extraordinar să existe o sală, un spațiu care să cuprindă toate lucrurile mele și unde să aibă loc concerte”, a declarat Murakami, potrivit site-ului Universității Waseda.

Clădirea numărul 4 a campusului este cea care va deveni Biblioteca Murakami. Este localizată lângă Muzeul Teatrului Memorial Tsubouchi, iar proiectul va fi realizat de arhitectul Kengo Kuma.

Printre altele, spațiul va cuprinde și o cafenea, întrucât Biblioteca Murakami se dorește a fi una “plină de viață”.

„Ar putea fi un loc în care studenții nu doar că vor face cunoștință cu opera lui Haruki Murakami, dar ar putea contempla viitorul literaturii, poate chiar al lumii. Speranța mea este că va fi un fel de centru cultural relaxat, unde oamenii se pot gândi la astfel de lucruri la o cafea”, a explicat arhitectul Kengo Kuma.

Deschiderea bibliotecii va avea loc în anul 2021, anunță reprezentanții universității, cel mai probabil în primăvară.

Reprezentanții universității recunosc, astfel, contribuția lui Haruki Murakami la dezvoltarea literaturii japoneze.

Foto: ©Kengo Kuma & Associates / Time out