Depozitarea aleatorie a unor bucăți de plastic este de obicei considerată murdărie – în povestea unui artist german însă, se transformă în artă. Jan Vormann are 26 de ani și nu-i place să locuiască în orașe cenușii și sumbre. Cui îi și place?

„Ați observat că jucăriile copiilor sunt toate cât mai colorate și lucioase? Mă întreb de ce, în condițiile în care acești copii sunt încurajați ulterior să locuiască în orașe șterse și întunecate”, scrie Jan  pe propriul site. După ce a trăit în multe astfel de orașe, s-a hotărât să contribuie activ la îmbunătățirea locurilor pe care le vizitează. Dispatchwork s-a infiltrat, în felul acesta, în interiorul fațadelor istorice, fortificațiilor, moștenirilor culturale și multor altor colțuri (a se citi la sens propriu – colț) din lume.

jan_vormann_03

„Evident că Dispatchwork contrazice și satirizează super-impunerea seriozității în cadrul peisajului urban. În interiorul rigidității și severității vizibile se poate face loc și creativității. Dispatchwork pune accent și pe latura jucăușă a vieții, pe latura creativității proprii oferind posibilitatea de a-ți proiecta propria realitate”, continuă Jan să explice pe site. “Bucățile de plastic pentru construcții sunt primele elemente pe care le percepem ca și elemente arhitecturale când suntem copii.”

Dacă îl vedeți pe Jan aranjând bucăți de plastic colorate în zidul unei clădiri deteriorate, este foarte important de precizat că oricine se poate alătura și crea. Sau oricine dorește să preia ideea, o poate face aranjând Lego într-o clădire preferată iar apoi trimițând pozele pe adresa de email a proiectului, poze pe care artistul le va prelua și integra în secțiunea numită Dispatch Worldwide.

Jan 9

Jan Vormann caută în special să reînvie clădirile vechi, bântuite de un trecut politic îngrozitor, ca de exemplu stația de metrou din Berlin de unde au fost deportați cetățenii evrei din cel de-al Doilea Război Mondial. Bucățile de Lego însă nu sunt menite să atragă atenția asupra tenebrei războaielor trecute, ci să aducă „o parte colorată a contemporaneității cu ajutorul unui material față de care toată lumea, global, are aceleași sentimente”.

„Lucrarea mea preferată a fost făcută în Berlin, unde am umplut găurile zidurilor lăsate în urmă de arme și șrapnele din al Doilea Război Mondial. Asta a atras atenția oamenilor asupra Lego-ului colorat și sper că se vor întreba cu această ocazie de ce se află Lego-ul acolo”, a declarat Jan pentru publicația The Telegraph.

Jan 3

Jan V

Artistul realizează lucrările cu ajutorul voluntarilor care petrec ore bune aranjând bucățile de Lego în zidurile afectate, dându-le astfel viață și umanitate.

Cum ar fi să petrecem o zi întreagă aranjând Lego, în are liber, în loc să stăm în fața televizorului supărându-ne din cauza diferitelor știri revoltătoare transmise din colțurile cenușii ale lumii? Colțuri pe care, chiar noi le putem colora cu Lego, oricând. Sau cum ar fi, de exemplu, să trecem pe strada 9 Mai din Sibiu și să vedem multe multe clădiri colorate, vindecate cu plasturi din Lego?