Palatul Brukenthal deschide mâine primul sector de expoziţie permanentă reamenajată, din proiectul Bicentenar 2017. Este vorba de Aripa de Nord a palatului care a fost în renovare din această iarna până în prezent.

„Vizitatorii vor putea vedea cu această ocazie un concept de reconstituire a atmosferei de epocă, specifică sec. XVIII din palat. În aripa de nord au fost reconstutuite: apartamentul baronului Samuel von Brukenthal, camera de lucru, biroul secretarului, o cameră a portretelor de familie, dormitorul și doua încăperi tematice cu scene de bătălie”, a declarat directorul adjunct al Muzeului Național Brukenthal, Dana Hrib.

Realizarea proiectului aparţine în exclusivitate MNBrukenthal, echipa acoperind zone diverse de abordare a conceptului, de la alegerea culorii pentru zugrăveli, la cercetarea colecţiilor pentru identificarea celor mai potrivite exponate şi restaurarea acestora, la compoziţia panotării şi, mai ales, la urmărirea unui concept cât mai educativ şi mai atractiv pentru publicul vizitator.

Sectorul deschis în aripa de nord reuneşte 59 de lucrări de pictură europeană, sec. XVII – XIX, 25 de piese de mobilier, 14 obiecte cu importanţă decorativă sau documentară. Pentru prima dată în expunere sunt cel puţin o lucrare de pictură, cele 4 ceasuri cu pendul, patul în stil baroc, o reproducere din ghips şi telescopul vienez. O parte dintre exponate au mai fost expuse în rare ocazii, cu prilejul expoziţiilor temporare. De asemenea, în expoziţie urmează să mai fie introduse o serie de piese aflate încă în proces de restaurare.