Weekendul acesta Holzstock, festivalul acela cochet ce are loc în Curtea Bisericii Fortificate din Hosman, sărbătorește 5 ani. Cinci ani în care s-a reinventat mereu, s-a maturizat și a sărbătorit voia bună. Denumirea i-a venit dintr-o combinație a numelui german al satului Holzmengen și Stock (băț, baston /germ.) rezultând în traducerea baston de lemn, alături de o mică componentă de trendiness.

De vineri, 17 august, până duminică, 19 august, curtea Bisericii Evanghelice din Hosman găzduiește concerte, petreceri, un foc de tabără, un tobogan cu apă construit chiar de organizatorii festivalului, Black Sheep Market – un târg cu articole vintage și ateliere de pictură, olărit, muzică, ore de yoga și multe alte activități. Leni Binder, PR-ul evenimentului ne-a dezvăluit la o cafea suprizele din cadrul programului, câteva amintiri ale organizatorilor, dar și informații utile în cazul în care decidem să petrecem finalul de săptămână pe Valea Hârtibaciului, la Holzstock. Leni descrie festivalul ca fiind „unul mic, amuzant, bazat pe întâlnire și atmosferă pozitivă, combinat cu dorința de a implica comunitatea locală”. Spune că organizatorii și-au dat silința ca această ediție să fie una și mai reușită decât cea de anul trecut.

 Ce ați pregătit pentru a V-a ediție Holzstock?

Leni Binder: Pentru anul acesta am pregătit multe workshopuri de-a lungul zilei. O să avem un atelier de muzică de percuție, terapie muzicală prin metoda totem, un acronim al metaforei Therapy Of Tribes Educating Minds, care include activități de muzicoterapie, training, dezvoltare personală, și educație nonformală, ce promovează concepte ca educația emoțională, atitudine nediscriminatorie, spirit civic și comunitar. Cei doi invitați care vor ține workshopul – Jean-Baptiste Odobesteanu, muzicoterapeut și pedagog social, și Ana-Maria Anghelescu, antropolog cu specializare în pedagogii alternative și artă teatrală, vor aduce instrumente de percuție de origine amerindiană, africană si asiatică, iar workshopul se adresează atât aduților, cât și copiilor.

Vom găzdui apoi alte trei workshopuri organizate de cei de la Nocrich Scout Centre: un atelier de olărit, unul de activități și jocuri de cercetași și un atelier de noduri și brățări. Bodgan Sărătean va ține un workshop de teatru și improvizație. Mai avem în program și un workshop despre plante medicinale, în cadrul căruia vom include și o plimbare prin natură. Participanții vor putea să își culeagă plantele medicinale, apoi să învețe despre acestea cu invitata noastră din Cluj, Raluca Olaru, iar la final pot să își facă propria alifie.

O să mai avem în program și ateliere de pictat, de împletit, ore de yoga și o degustare de vinuri. Am pregătit concerte pentru fiecare seară, iar anul acesta, în premieră vom organiza și două concerte „secrete” ce vor avea loc în incinta bisericii. Sunt concerte acustice, dar nu spunem cine va cânta. Este secret.

Duminică vom găzdui un concert experimental de orgă, cu Michael Leyk. Astfel ne-am propus să întreținem atmosfera de festival și de-a lungul zilei de duminică, ultima zi, până mai târziu, spre seară.

Când ați pornit cu acest festival care a fost gândul echipei?

Leni Binder: Eu nu am făcut parte de la început din echipa festivalului, însă știu că motorul principal a fost acela de a aduce viață în cetatea din Hosman, de a implica sătenii. Apropo, anul acesta va cânta și Șatra Elijah, de la Casa Elijah din Hosman.  Vor susține un concert vineri, la ora 19, în deschiderea festivalului, pe scena principală.

Gândul inițial, deci, a fost să aducem laolaltă tineri și familii și să le oferim un cadru în care să se simtă bine. Organizatorii de anul acesta sunt și cei care au inițiat acest festival, adică Asociația CEPIT – Centrul European pentru Întâlnirea Tineretului Hosman, împreună cu Jugendforum Hermannstadt și Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu. Iar pentru prima dată sperăm să avem și un profit la finalul evenimentului – în trecut nu am putut face acest lucru, însă dacă anul acesta vom reuși să avem un profit, acela va fi folosit pentru restaurarea șurii de pe teren, din Hosman. Ideal ar fi să dăm ceva înapoi comunității, cetății din Hosman.

Voi ați mai organizat workshopuri de restaurare și în trecut…

Leni Binder: Da. Cei de la Jugendburg Holzmengen, care este Asociația CEPIT, organizează în fiecare vară, deja din martie, destul de multe workshopuri împreună cu Ștefan Vaida din Alțâna. Și pe timpul anului vin foarte mulți voluntari, și din străinătate, care ajută la amenajarea terenului. De exemplu, acum două săptămâni a venit la Hosman un grup de cercetași care ne-au ajutat să tragem toate cablurile pentru scenă și pentru camping, să avem apă curentă și electricitate. Tot festivalul acesta funcționează foarte mult datorită voluntarilor, iar în echipa de bază sunt numai șase oameni și foarte multi alții care ne ajută.

Cum de ați decis să organizați un festival în curtea Bisericii Fortificate?

Leni Binder: Asociația are sediul în Hosman, iar prin Casa Parohială de acolo au convertit locul într-un hostel. Apoi s-au întrebat ce să facă și cu restul terenului. Și așa, au ajuns la un festival. În primii ani nu s-a pus accent pe muzică, ci pe crearea unei atmosfere plăcute cu puțini oameni. Acum vrem să promovăm formații locale. Eu personal mă bucur că vin cei de la Jinxy von D’ers, care fac o muzică foarte interesantă. Am încercat anul acesta să ne păstrăm un spectru larg de muzică, pentru ca toată lumea să poată asculta un pic din genul muzical preferat.

Câteva detalii logistice?

Leni Binder: Programul poate fi găsit pe pagina de Facebook Holzstock Festival sau pe holzstockfestival.com. Biletele se pot cumpăra online, iar pentru prima dată vom avea bilete cu reducere pentru familii care vin cu copilul/cu copiii. Vom avea amenajată o zona de camping, accesul la aceasta fiind inclus în prețul biletului. Am amenajat o parcare, ca să nu blocăm drumul din sat, iar pe lângă mașină se poate ajunge la Hosman și cu autobuzul spre Agnita sau cu bicicleta – drumul durează în jur de o oră și jumătate. Locuitorii satului Hosman vor primi reducere la prețul biletului, pentru că ne dorim foarte mult să vină și să participe și aceștia la eveniment.

Care sunt așteptările voastre după festival?

Leni Binder: Ne dorim să primim feedback bun de la participanți și voluntari și să adunăm de acum idei pe care să le implementăm la anul. Țelul nostru de anul acesta este să fim 500 de persoane la festival, mai multe cu 150 față de anul trecut. Nu vrem să depășim numărul acesta deocamdată, pentru că vrem să păstrăm o atmosferă lejeră, prietenoasă și de familie.

 


Sursă foto: Facebook// Holzstock