„Reporteri fără frontiere”, organizaţia internaţională pentru apărarea drepturilor jurnaliştilor, anunţă lansarea unui nou album foto dedicat, de data aceasta, artistului stradal JR, „100 de fotografii ale artistului JR pentru libertatea presei”.

„100 de fotografii ale artistului JR pentru libertatea presei” este un omagiu adus celui care în 2018 a fost numit de editorii revistei Times una dintre cele mai influente 100 de personalităţi din lume.

Albumul conţine portrete în alb si negru realizate de JR pe străzi şi clădiri din toată lumea.

„Într-un moment în care jurnaliștilor le este din ce în ce mai dificil să-și realizeze investigațiile, desenele murale aduc o nouă perspectivă asupra realității. JR dezvăluie secretele oraşelor şi nedreptăţile societăţilor în care trăim. Are talentul specific marilor artişti: capacitatea de a se adresa tuturor”, transmit reprezentanţii organizaţiei „Reporteri fără frontiere”.

JR, în vârstă de 34 de ani, este un artist stradal care expune liber pe străzile din diferite oraşe ale lumii. Expunerile lui sunt manifest.

În luna septembrie a anului trecut a realizat imaginea de la graniţa dintre statul american şi cel mexican, la Sud Est de San Diego.  Fotografia unui băieţel ce priveşte curios de după gard a devenit faimoasă. (foto reprezentativă)

A colaborat cu compania de balet a oraşului New York pentru realizarea scurtmetrajului ‘Les Bosquets”, prezentat în premieră, în 2015, la Tribeca Film Festival.

În 2010, un alt film realizat de artistul francez, “Women are heroes”, a fost prezentat la Festivalui de Film de la Cannes.

În 2007, a realizat o expoziţie ilegală pe zidul ce desparte Israelul de Palestina, “Face 2 Face”. A expus portrete ale oamenilor din ambele părţi ale zidului, oameni simpli, în ipostaze amuzante.

„Face 2 face”, JR. Sursa foto: theguardian.com

În 2016, în perioada Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, a realizat o instalaţie imensă, folosind schele, pentru a evidenţia frumuseţea corpului în mişcare.

“Am crescut într-o clădire în care convieţuiau persoane din toată lumea şi mă simt bine chiar dacă sunt în Italia sau Londra. M-am simţit mereu ca un cetăţean al acestei lumi”, a spus JR într-un interviu pentru  The Telegraph.

Albumul poate fi comandat din data de 5 iulie, la preţul de aproape 10 euro.

 

Sursă foto reprezentativă: www.boutique.rsf.org