Cea de-a XXIII-a ediţie a Festivalului-Concurs de Interpretare Pianistică şi Compoziţie „Carl Filtsch” debutează astăzi la Sala Thalia din Sibiu. Ceremonia de deschidere va fi urmată de un recital de pian susținut de Josu de Solaun, laureat al Secţiunii Pian a Concursului Internațional „George Enescu” 2014.

33 de concurenţi din 9 ţări (Bulgaria, Rusia, Germania, Taiwan, Rep. Moldova, Ucraina, Koreea de Sud, China și România) s-au înscris la această ediție a Concursului de Interpertare Pianistică şi Compoziţie „Carl Filtsch”. Concurenții sunt împărțiți pe trei categorii de vârstă, iar suma totală a premiilor pentru cele trei categorii este de aproximativ 10.000 de euro.
Prima seară a festivalului are în program, după ceremonia de deschidere de la ora 19.00, un recital de pian susținut de Josu de Solaun din Spania.

Pianistul Josu de Solaun deschide ediția din acest an

În calitate de câștigător al Premiului I la Secțiunea Pian, în cadrul Concursului Internațional ”George Enescu” – ediția a XIII-a, pianistul spaniol Josu de Solaun a fost invitat să susțină concerte în lumea întreagă. Este singurul pianist din Spania care a câștigat atât concursul „George Enescu”, cât și concursul „Jose Iturbi” (Valencia) și a fost invitat recent la o întâlnire într-un cadru privat de către Regele și Regina Spaniei la Palatul Regal, în urma câștigării râvnitului premiu de la București. A înregistrat integrala lucrărilor pentru pian de George Enescu pe trei CD-uri pentru casa de discuri NAXOS Grand Piano și Les Noces de Stravinsky, cu dirijorul Joann Falletta. Josu de Solaun a absolvit studiile la Manhattan School of Music, unde a studiat cu Nina Svetlanova și Horacio Gutierrez. În prezent îmbină activitatea concertistică cu cea didactică la S. Houston State University, călătorind intens între New York și Houston.

Festivalul-Concurs Internațional de Interpretare Pianistică și Compoiție ”Carl Filtsch” continuă cu audițiile concurenților la Sala Thalia, în perioada 4-7 iulie, urmând ca, duminică 8 iulie să se desfășoare ”Festivitatea de decernare a premiilor și concertul de gală al laureaților”.
Toate probele de concurs pot fi urmărite live pe pagina www.filarmonicasibiu.ro, fiind acordat – pe baza vizualizărilor – și un premiu special al publicului.