Sibiu International Street ART Festival s-a încheiat duminică, 8 Iulie, făcând orașul mai colorat cu 2.200 de metri pătrați de picturi murale incluse în Turul de Artă Stradală din Sibiu și cu o serie de lucrări realizate pe un autobuz, 3 puncte de transformare electrică și un panou publicitar.

Noi lucrări în Turul de Artă Stradală din România

În cadrul ediției a IV-a a SISAF au fost realizate 19 picturi murale, care completează galeria de artă stradală a Sibiului, ajunsă la 67 de lucrări și peste 5.700 metri pătrați. Muralele au fost realizate pe o serie de calcane gri, 6 dintre locații fiind școli generale și licee din Sibiu: Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” găzduiește 3 lucrări, inclusiv ale artiștilor străini, invitați din Brazilia și Rusia; Colegiul Economic „George Barițiu” şi Școala Generală nr. 4 s-au îmbogățit cu câte 2 picturi murale, iar Școlile Generale nr. 1, nr. 20, precum și Colegiul Tehnic Energetic au primit fiecare câte o lucrare de artă stradală.

Foto: Sergiu Pavălă

Circuitul de street art este completat, în premieră, cu lucrări de mari dimensiuni: un perete de 300 de metri pătrați pe spatele Sălii Transilvania, la care a lucrat artistul Ortaku, dar și o fațadă extrem de vizibilă a Casei de Cultură a Studenților, semnată de Recis de la Sweet Damage Crew. În plus, artistul Cristian Scutaru a realizat o lucrare pe un bloc de pe strada Mirălău, iar Optics Crew, format din artiștii Lost.Optics și Pren, îmbracă întreaga centrală termică de pe Aleea Buia în 400 de metri pătrați de culoare, fiind cea mai mare lucrare din toate edițiile.

O altă noutate importantă este revitalizarea a 3 puncte de transformare electrică, regăsite pe strada Cetăţii, în Piaţa Habermann şi pe Calea Poplăcii. De asemenea, cu mare însemnătate este lucrarea colaborativă “#HOPE”, realizată de către artistul sibian Alin Trif pe un perete al sediului Fundației U.C.O.S., în care a implicat copiii cu probleme, dar și peretele interior din cadrul Școlii Finlandeze din Sibiu, pe care artistul Pisica Pătrată l-a însuflețit în propriul stil.

 

Aceste noi murale au fost văzute pentru prima în ultima zi de festival, în cadrul Sibiu Street Art Tour 2018. Circuitul a fost parcurs cu autobuzul Tursib, care a fost pictat timp de o săptămână, în fața Magazinului Dumbrava, de către artistul Bogdan Cazacincu și care va fi inclus pe una dintre rutele companiei de transport public. Turul va fi reluat într-o variantă completă la sfârșitul acestei săptămâni, atunci când sibienii sunt așteptați să îl parcurgă pe biciclete.

Cultura urbană, adusă în Parcul Sub Arini și alte locații

În afara lucrărilor incluse în cadrul turului, SISAF a activat și alte locații din Sibiu, în care au fost organizate o serie de evenimente conexe, având în centru arta și cultura urbană.

Festivalul a debutat luni cu un vernisaj al artistului vizual Pisica Pătrată, în Turnul Sfatului, urmat de o expoziție a lucrărilor sale la Sibio, deschisă până în 13 Iulie. Marți și miercuri au avut loc sesiuni de dialog la Librăria Habitus.

Foto: Sergiu Pavălă

Miercuri, 5 dintre artiștii selectați în urma Open Call-ului SISAF 2018 au început munca la panourile amplasate în Parcul Sub Arini, în fața trecătorilor și publicului. Dintre aceștia, Robert Roca a realizat o lucrare care va fi plasată începând din această săptămână pe un panou publicitar din Sibiu, fiind un nou spațiu de expunere a artei, inclus în cadrul festivalului.

Foto: Sergiu Pavălă

Începând de joi seara, cea mai mare parte dintre activități s-au mutat în parc, acolo unde atmosfera de festival a fost întreținută de DJ Funkydrop, Homeboy LDJ, Tuți și Noisytape. Aici, a fost organizat un workshop cu carioci și desene pe asfalt. Seara, a fost proiectat primul film realizat în întregime din picturi „Cu drag, Van Gogh” în colaborare cu Este Film Festival, iar apoi fațada Turnului Sfatului a găzduit o proiecție specială Live Drawing cu artiștii Pisica Pătrată, Robert Obert și Maria Bălan.

Foto: Sergiu Pavălă

Ziua de vineri a debutat cu un atelier bazat pe tehnica stencil-ului, iar seara a urmat un concert live cu rapper-ul Macanache. O noutate a ediției a fost lucrarea comisionată a artistului ILUC, ce a fost adusă la viață printr-un video-mapping realizat de 360view.