Comunicat de presă

Tokyo Metropolitan Theatre prezintă în această seară, premiera spectacolului „Visul unei nopți de vară”, de William Shakespeare, adaptare de Hideki Noda, în regia lui Silviu Purcărete, scenografia Dragoș Buhagiar și muzica de Vasile Șirli.

Spectacolul va fi prezentat în anul 2021, alături de o altă producție Tokyo Metropolitan Theatre, regizată de Hideki Noda, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Ediția a XXVIII-a a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cu tema „Puterea de a visa”, va avea loc în perioada 11 – 20 iunie 2021. 

„Este o mare bucurie pentru noi să putem anunța astăzi, chiar în ziua premierei la Tokyo a spectacolului, unul dintre titlurile importante pe care îl vom oferi publicului anul viitor, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Visul unei nopți de vară”, adaptare a regizorului Hideki Noda, după William Shakespeare, în regia lui Silviu Purcărete. Indiferent cum ne vom întâlni anul viitor, offline sau online, spectacolul va fi unul dintre titlurile de referință din programul FITS. Spectacolul este o creație a echipei artistice ce a scris istorie și la Sibiu: Silviu Purcărete (regie), Dragoș Buhagiar (scenografie) și Vasile Șirli (muzică), un produs artistic pentru care s-a lucrat greu în acest an, pentru care s-a lucrat foarte mult online, de pe mai multe meridiane ale lumii și pe care ne bucurăm să îl putem prezenta și la Sibiu anul viitor. După succesul înregistrat online anul acesta cu spectacolul „Richard al III-lea”, regia Silviu Purcărete, producție Tokyo Metropolitan Theatre, spectacol ce s-a plasat în topul audiențelor online, fiind urmat de „Povestea prințesei deocheate”, regia Silviu Purcărete și „Frați și surori”, regia Lev Dodin, suntem convinși că noua producție a Tokyo Metropolitan Theatre va aduce multă bucurie publicului FITS” Constantin Chiriac, președinte FITS 

Hideki Noda, laureat cu o stea pe Aleea Celebrităților de la SibiuDramaturg, regizor și actor născut în Nagasaki în 1955. În iulie 2009 a fost numit director artistic al Tokyo Metropolitan Theatre, iar în prezent, predă la Tama Art University. Noda a înființat prima sa companie de teatru, Yume no Yuminsha (Dreaming Bohemian), când încă era student la Universitatea din Tokyo, și a produs multe spectacole apreciate. În 1992, a plecat să studieze la Londra, iar la întoarcere, în 1993, a pus bazele companiei de producție NODA MAP. De atunci, a creat multe spectacole de succes, precum: „Kill”, „Pandora no kane” („Pandora’s Bell”), „Oil”, „Akaoni” („Red Demon”), „THE BEE”, „THE DIVER”, „The Character”, „Egg”, „Gekirin” și „Footprint Princess”. A colaborat cu actorul Kabuki, Nakamura Kanzaburo XVIII, a adaptat piese Kabuki și a regizat producții bazate pe versiuni originale proprii ale unor piese Kabuki, cum ar fi: „Tragedy of Togitatsu”, „Nezumikozo” etc. În plus, Noda se implică activ în producții internaționale, colaborând cu actori britanici, thailandezi și coreeni. A câștigat multe premii importante de teatru în Japonia, inclusiv Premiul Asahi (2009). În octombrie 2009 a fost numit Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic (OBE), iar în iunie 2011 a fost decorat cu Medalia cu panglică purpurie pentru contribuția sa la educație și cultură. A fost în numeroase turnee peste tot în lume.