De mai bine de 100 de zile, se adună în „zona liberă de corupție” din Piața Huet și protestează în tăcere. Este un exercițiu de spirit civic, pornit în decembrie 2017 împotriva corupției și legilor din justiție, care a adunat oameni de toate vârstele, de la tineri și pensionari până la mame cu copii mici, elevi sau studenți.

Astăzi, de la ora 12.00 va avea loc cel de-al 100-lea flash-mob al comunității „Vă vedem din Sibiu”, un protest de 15 minute de tăcere din care răzbat: revoltă, speranță, aspirații, valori, temeri și încurajări.

Ciprian Ciocan, unul dintre inițiatorii acestei mișcări, spune că totul a plecat dintr-o frustrare, se gândea că vor ieși câteva zile în stradă ca vocea lor să fie auzită, dar nu se aștepta ca oamenii să reacționeze și să se coaguleze în jurul acestei idei: „Protestul acesta a început cu o mare încrâncenare, cu o mare frustrare legată de ceea ce se întâmplă astăzi în Parlamentul României, de ceea ce se întâmplă în general cu guvernarea țării. A plecat din foarte multă furie. Acum, după 100 de zile, dacă te uiți în jur vezi foarte multe fețe zâmbitoare, oameni care deși sunt încă supărați pe problema inițială, sunt bucuroși să fie împreună, să creeze proiecte împreună. Ne întâlnim de mai mult de 100 de zile, este un protest mut prin care încercăm să transmitem un mesaj în legatură cu valorile în care credem. Noi ne-am bucura foarte tare ca acest protest care are o temă politică să se oprească, dar se va opri în momentul în care problemele pentru care am ieșit în stradă nu mai există. Pe de altă parte, cu siguranță că noi, în această formă, vom genera mai departe proiecte împreună, fiindcă acest eveniment este despre comunitatea sibiană și nu despre guvernarea țării. Probabil, suntem singurul loc din țară unde se mai protestează și cumva, avem responsabilitatea asta să ținem flacăra protestelor aprinsă cât mai mult timp.”

Teodora Coman, scriitoare și profesoară, vine aproape în fiecare zi în „zona liberă de corupție”. Își scrie mesajele pe care vrea să le transmită pe coli A4 și timp de 15 minute protestează tăcut alături de ceilalți oameni. Am întrebat-o ce o motivează.

teodora coman-mesaj

„O dată, maniile acestea dictatoriale, abuzurile, farădelegile și ce se întâmplă în educație, în primul rând. Văd inerția din sistem, profesori care sunt total dezinteresați, au impresia că politicul nu-i afectează, ori, din păcate, politicul te atinge chiar și în gaură de șarpe. Le-am spus și prietenilor, eu sunt o persoană foarte comodă, izolată, nu prea socializez și culmea că protestul acesta a scos ceva din mine la suprafață. M-a făcut să mă mobilizez, să ies din zona asta de confort, am simțit că trebuie să fac ceva. Ca să mă pot plânge, trebuie mai întâi să fac ceva. Și mă bucur de oamenii pe care i-am întâlnit aici. E un grup de oameni dedicați, principiali și cu o moralitate foarte sănătoasă, sunt niște oameni care cer de la alții, dar întâi și întâi cer de la ei înșiși, au legitimitatea morală să protesteze.”

va-vedem-2

Dorin Teodorescu este jurnalist și de multe ori îl vezi așezat în rândul al treilea, alături de alți prieteni. Speră ca această mișcare să trezească și mai mult spiritul civic în interiorul comunității: „Pentru mine, de 100 de zile, Vă vedem din Sibiu face o campanie tăcută, pentru conștiință și solidaritate civică. E cu atât mai importantă o asemenea campanie, cu cât realizăm mai bine «rătăcirile» actualilor guvernanți. Cineva trebuie să anunțe cod portocaliu de proastă guvernare. Cineva trebuie să fie deasupra intereselor politice și electorale ale conducătorilor. Oamenii maturi și fără interese personal-electorale sunt societatea civilă – conștiința civică a democrației. Ei au drepturile consacrate de istorie de-a se asocia și de-a se revolta, atunci când o guvernare se dovedește incapabilă să-și îndeplinească rolul asumat, și pentru care a fost aleasă. Ei bine, pentru ca toate acestea să se întâmple, la Sibiu, cu 100 de zile în urmă, a fost inițiată o mișcare atipică de protest, din care, sper, se va naște un curent popular de trezire a spiritului civic.

Demersul tinerilor sibieni aș vrea să fie molipsitor.

Numai așa, peste 10-15 ani se va vorbi, și la noi, de societatea civilă, ca de un „câine de pază” al democrației. Din această perspectivă, și în ciuda multor piedici, cred că trăim un moment istoric. Nu trebuie să-l ratăm. Mai cred, însă, că avem o problemă: solidaritatea spontanee – cu manifestările ei episodice, din ultimii ani – va trebui să crească, să se maturizeze & să rodească. Au mai fost momente de acest fel, după 89, dar n-am depășit prima etapă, a nașterii. Cauze pot fi multe. Așa ceva nu trebuie să se mai întâmple. E de datoria generațiilor tinere să nu lase lucrurile la voia întâmplării sau a celor care n-au alt obiectiv în viață decât să profite de asemenea conjuncturi.”

va-vedem-sibiu3

Scriitorul Radu Vancu spune că după o sută de zile de protest tăcut, lucrurile arată mult mai bine și crede că oamenii din Sibiu au capacitatea să construiască comunități civice pe temen lung: „Acum mai bine de o sută de zile de când am ieșit în stradă, lucrurile arătau mult mai rău. Ieșeam toți în stradă dintr-o disperare. Prea puțină speranță și prea multă disperare. Acum, după o sută de zile lucrurile arată radical schimbate în bine. Am trecut de la disperare la speranță, la conștiința faptului că România nu e un caz pierdut și că destinul ei european e recuperat, ținem cu dinții de el și nu-l vom ceda. E conștiința faptului că a fost o luptă, nu doar de durată, dar și erodantă și obositoare, dar care a meritat.

Eu sper că această comunitate de câteva mii de sibieni care au venit în toate aceste zile aici, nu a funcționat doar ca un grup de presiune politică care se activează atunci când lucrurile o iau razna, ci va continua să dezvolte proiecte în comunitatea sibiană de educație civică, educație democratică, construcție de comunități. Asta are România de făcut în continuare. Sunt deja proiecte la care lucrăm, proiecte de educație civică dezvoltate în jurul agorelor noastre, dar plecând de acolo ele se vor articula în proiecte tot mai ample care vor construi în Sibiu comunitățile de care noi ducem atâta lipsă și, în primul rând, spirit civic.

Protestul tăcut „Vă vedem din Sibiu” are loc în fiecare zi între 12.00- 12.15, în Piața Huet.

foto: Rareș Helici