Proiectul „Descoperă sufletul Transilvaniei”, care promovează turismul cultural în bisericile medievale și fortificate ale sașilor din Transilvania, a demarat anul acesta din 1 aprilie și se va încheia în 31 octombrie 2018. 

Din cele 160 de biserici medievale și fortificate aflate în patrimoniul Bisericii Evanghelice C.A. din România (și nu numai) , doar o parte sunt deschise turismului. Cele mai importante 50 însă sunt cuprinse în circuitul TRANSILVANIA CARD. Astfel, turiștii vor putea vizita  toate bisericile UNESCO (Câlnic, Valea Viilor, Biertan, Viscri, Saschiz, Prejmer, Dârjiu), bisericile medievale din cele șapte orașe săsești (Sibiu, Mediaș, Bistrița, Brașov, Orăștie, Sebeș, Sighișoara), precum și altele de importanță turistică, cum ar fi Cisnădioara, Cârța, Hărman sau Mălâncrav.

Față de anul trecut,  în circuitul turistic  au fost introduse două biserici noi: biserca fortificată din Alma Vii (județul Sibiu), refuncționalizată în anii trecuți de un proiect al fundației Mihai Eminescu, precum și bazilica romanică din Herina (județul Bistrița-Năsăud), o perlă a Transilvaniei de Nord.

În sezonul 2017 bisericile medievale și fortificate ale sașilor din Transilvania au beneficiat de 695.243 de vizitatori în obiectivele deschise publicului larg, cu cca. 40.000 mai mulți decât în sezonul anterior. În noul sezon, care se derulează în perioada 01.04 – 31.10.2018, se preconizează păstrarea numărului de  700.000, deoarece unele obiective intră în renovare.

Proiectul de dezvoltare al turismului cultural DESCOPERĂ SUFLETUL TRANSILANIEI are obiectivul de a prezenta bisericile fortificate nu doar ca edificii arhitercturale de patrimoniu, ci și ca lăcașuri ale spiritualității locale și universale. Totodată proiectul suplinește lipsa comunităților locale evanghelice, care ar putea întreține bisericile fortificate.

Lucrări de renovare la șapte obiective

În acest sezon vor demara lucrări de renovare și consolidare în cadrul POR 2014 – 2020 la bisericile fortificate din Cisnădie, Sânpetru, Agnita și Rupea, la turnul clopotniței din Saschiz precum și la catedralele din Sibiu și Bistrița. La alte 9 biserici fortificate se execută proiectele tehnice și se vor face achizițiile de lucrări până în perioada de iarnă (Ruja, Câlnic, Miercurea Sibiului, Vulcan/ Brașov, Codlea, Seligștat, Cincu, Șaroș pe Târnave și Șeica Mică).

Pașaport de vacanță

„Descoperă sufletul Transilvaniei” organizează turismul cultural în bisericile fortificate din anul 2013, acest lucru realizându-l mai ales prin pașaportul de vacanță TRANSILVANIA CARD. În 2017 aproape 1.500 vizitatori au folosit Transilvania Card.

TRANSILVANIA CARD este completat de o hartă detaliată a zonei, cu datele necesare vizitării obiectivelor (programe de deschidere, contacte, servicii, atracții). Harta actualizată 2018 va fi disponibilă anul acesta în două versiuni, una română/franceză și una germană/engleză.

Proiectul ”Descoperă Sufletul Transilvaniei” este prezentat pe situl www.transilvania-card.ro care informează utilizatorii în limbile română, germană și engleză despre toate elementele necesare organizării unei vizite, inclusiv discount-urile oferite de partenerii operatori din zona turismului posesorilor Cardului Transilvania (ca. 60 de oferte din gastronomie, cazare, evenimente etc. )

Pașaportul de vacanță poate fi achiziționat de la partenerii din Sibiu, Mediaș, Sighișoara, Biertan, Miercurea Ciuc, Brașov, Timișoara și Cluj-Napoca, și în premieră în București (Zenit Voyages). Lista partenerilor este publicată pe www.transilavnia-card.ro. În pachet cu harta bisericilor fortificate prețul este de 50 de Lei. Cardul se poate remite și prin email pentru selfprinting.

Calendar cultural

Și anul acesta există calendarul cultural pentru zona bisericilor fortificate, care centralizează evenimentele deschise publicului larg. Până în prezent, sunt planificate peste 200 de evenimente, cum ar fi concerte, serbări, expoziții,  festivaluri și seminarii. Puncte culminante vor fi Săptămâna Haferland din zona Rupea (2–6.08), întâlnirea anuală a sașilor la Mediaș (22.09), Zilele Tineretului Evanghelic la Bărcut (6-8.09), precum și startul turneului mondial ”AEON OZ” din cetatea Cisnădioara (21-23.06). Pentru zona Sibiu o noutate sunt concertele itinerante sub motoul ”Musik im Grenzland – Muzică la graniță”.

 cover foto: Biserica din Bistrița, sursa: evang.ro