Orașul Timișoara a fost desemnat Capitală culturală Europeană a Culturii 2021. Aceasta a fost decizia  juriului internațional delegat de Uniunea Europeană,  care a avut de ales între patru orașe: Baia Mare, București, Cluj și Timișoara.

„Să fim Capitală Culturală Europeană nu este doar o dorinţă, ci este un proiect care prinde tot mai mult contur. Este destinaţia pe care o propunem pentru orașul nostru în anul 2021. Acum avem șansa să dovedim din nou Europei de ce suntem mândri de orașul nostru și de ce merită să-și redobândească locul de cinste pe harta elitei culturale europene”, susține echipa Asociației „Timișoara Capitală Culturală Europeană”.

Timişoara şi-a structurat programul cultural sub forma unei călătorii, cu „staţii- program/proiect” şi trasee pe şi de-a lungul canalului Bega, care conectează idei, oameni și locuri. Potrivit agenției de presă Rador, oraşul de pe Bega dispune de 24 de biblioteci, 19 cinematografe, 11 săli de conferinţă, 14 galerii de artă contemporană, şase teatre, patru muzee, Filarmonica şi Opera, patru spaţii culturale, 47 de situri de patrimoniu, 24 de şcoli, opt centre ale industriei culturale şi creative, 340 de pieţe şi curţi interioare, 18 clădiri publice.

Capitală Culturală Europeană este un proiect al Uniunii Europene iniţiat în 1985 cu scopul de a evidenţia bogăţia și diversitatea culturilor europene. Titlul a câștigat din ce în ce mai multă notorietate în Europa și are un impact cultural și socio-economic remarcabil. Pentru orașele care au fost până acum Capitale Culturale Europene, acest statut a fost o ocazie unică de regenerare prin artă și cultură.Titlul este acordat de o comisie de experţi europeni în urma evaluării dosarelor orașelor candidate.

Anul acesta, localitățile San Sebastian (Spania) și Wroclaw (Polonia) sunt deținătoarele titlului.

Uniunea Europeană a anunţat că în anul 2021, vor fi trei capitale Europene ale Culturii: una din tarile candidate la UE (Serbia si Muntenegru), una din Grecia si una din Romania.

Sibiu a fost Capitala Europeana a Culturii în 2007.