Comunicat de presă

Timișoara prinde viață și evenimentele reîncep în orașul care își trăiește în continuare povestea momentului extraordinar care a fost anul 2023.

Spectacole de teatru, concerte simfonice și nu numai, expoziții și multe altele sunt în programul lunii aprilie. Luna începe cu spectacolul de operetă „Voievodul țiganilor” de Johann Strauss, programat pentru 3 aprilie, de la ora 19:00, în Sala Operei din cadrul Operei Naționale Române. Acesta va fi urmat de concertul Corului „Ion Românu” al Filarmonicii Banatul, pe 4 aprilie, de la aceeași oră, la Domul Romano-Catolic.

Se apropie cu pași rapizi cea de-a 5-a ediție a BETA – Bienala Timișoreană de arhitectură, iar tema de anul acesta va fi aleasă în cadrul evenimentului Loading Beta, care va avea loc atât la Timișoara, cât și la Reșița, în perioada 4 – 8 aprilie 2024.

Spectacolele de teatru sunt nelipsite din această lună, iar spectacolul  „Katzelmacher. Dacă n-ar fi vorba despre iubire” va fi pus în scenă pe 4 aprilie, de la ora 19:30, la Teatrul German de Stat.

Pe data de 5 aprilie, începând cu ora 19:00, în Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, va avea loc Concertul de Orchestră Simfonică alături de dirijorul Austin Chanu și solistul de vioară Florin Iliescu. În aceeași zi, de la ora 20:00, la Casa Tineretului, are loc concertul susținut de talentata artistă Prima Dragoste.

Pe 7 aprilie, de la ora 16:00, va avea loc o nouă reprezentație a spectacolului de teatru „1978”, pe Calea Ghirodei 32, iar la Teatrul German de Stat, de la ora 19:30, publicul se va putea bucura de încă o reprezentație a spectacolului „SIDY THAL”.

„SIDY THAL”

Premiera spectacolului „Neliniște” are loc pe data de 8 aprilie, în Sala Operei din Opera Națională Română. O creație semnată de Ivan Vîrîpaev și regizată de Bobi Pricop, spectacolul pune în lumină teme precum arta și artiștii, creația și creatorii, oferind o perspectivă fascinantă asupra relației dintre ele și modul în care aceasta este percepută din exterior.

Pe 11 aprilie, de la ora 19:00, publicul este invitat la spectacolul „Zorba Grecul”, care va avea loc în Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu”. A doua zi, pe 12 aprilie, de la ora 19:30, va avea loc reprezentația spectacolului „Ținuturile joase” la Teatrul German de Stat. Continuând seria de spectacole, pe 16 aprilie, de la ora 19:00, Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” găzduiește spectacolul de teatru „Romanian Psycho”.

„Zorba Grecul”

În Sala Capitol, Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul va susține un nou concert pe 19 aprilie, sub bagheta dirijorului Azis Sadikovic, alături de solistul Carlos Ferreira la clarinet. În ziua următoare, pe 20 aprilie, la FABER, de la ora 17:00, începe seria concertelor în aer liber, primele trupe fiind Implant pentru Refuz & HVNDS, cu deschiderea asigurată de Imund.

Premiera spectacolului de balet intitulat „Creațiunile lui Prometeu / Bodies & Emotions” are loc pe 21 aprilie,  începând cu ora 18:00, în Sala Operei din Opera Națională Română. Acest spectacol în două acte, pe muzica lui Ludwig van Beethoven, este regizat și coregrafiat de Ovidiu Matei Iancu, iar scenografia și costumele sunt realizate de maestrul Dragoș Buhagiar.

O altă premieră va avea loc pe data de 25 aprilie – spectacolul de teatru „Victimele datoriei”, de Eugène Ionesco și în regia lui Radu Iacoban, se va putea vedea de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

Pe 26 aprilie, orașul va fi animat de o serie de evenimente culturale de excepție. În Sala Operei, publicul se va bucura de spectacolul de operă „Turandot” începând cu ora 19:00. Totodată, în Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, Orchestra simfonică va susține un concert dirijat de Radu Popa, avându-l ca solist pe Andrei Ioniță la pian și violoncel. În aceeași seară, în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat „Csiki Gergely”, va avea loc spectacolul de teatru „Pericle”, la aceeași oră, 19:00.

Luna se încheie cu spectacolul „Exod”, programat pentru data de 28 aprilie, ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

„Exod”

Astfel, în această lună a primăverii, timișorenii și vizitatorii Timișoarei sunt încurajați să se bucure de frumusețea și vitalitatea evenimentelor culturale ce îi așteaptă.

Programul Cultural Național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” este finanțat de Municipiul Timișoara, Ministerul Culturii și Consiliul Județean Timiș.

Parteneri principali: Banca Transilvania, Catena, Linde Gaz Romania, Cramele Recaș, Iulius Town, Profi

Broadcaster oficial: TVR

Partener de mobilitate: Automobile Bavaria

Imagine principală: Spectacolul „Ținuturile joase”