Spectacolul Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, „10”, în regia lui Radu-Alexandru Nica, se joacă astăzi, de la ora 19:00, la Teatrul Național din Timișoara, în deschiderea Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești.

„10” a avut premiera la finalul anului trecut și are la bază textul scris de Csaba Székely, special pentru această montare. Producția a fost selecționată în cadrul modulului FDR al FEST-FDR, eveniment care se desfășoară în perioada 5-13 mai 2018, în orașul de pe Bega.

Este un proiect original, inspirat de cele zece porunci din Vechiul Testament. Acestea au reprezentat codul moral al poporului lui Israel și au stat, de asemenea, ca fundament etic pentru întreaga Creștinătate de două mii de ani încoace. Textul conține zece scene de sine stătătoare, dar și interconectate, având zece personaje principale. Structura de tip puzzle se dezvoltă și se completează treptat într-un scenariu complex de tip polițist, fiecare scenă având drept protagonist unul dintre cele zece personaje, care își prezintă viața din propria-i perspectivă, a celui care încalcă una dintre cele zece porunci biblice. Subiectul este inspirat într-o măsură destul de însemnată din experiențele personale ale actorilor, dar ele au fost dezvoltate și ficționalizate de către dramaturg.

Spectacolul este realizat în cadrul proiectului Be SpectACTive!, un proiect finanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene, privind artele spectacolului și implicarea participativă a publicului.

Festivalul este organizat de Teatrul Național din Timișoara, cu sprijinul Primăriei Timișoara și al Consiliului Local Timișoara, iar ediția din acest an se desfășoară sub semnul unei triade a schimbării: INVOLUȚIE-REVOLUȚIE-EVOLUȚIE.

foto: Dragoș Dumitru