„Un muzeu imaginar devenit realitate, un atlas de idei sau o enciclopedie 3D”, așa poate fi descris proiectul artistei Lia Perjovschi „Spațiul telescopic al cunoașterii”, realizat la Biblioteca Județeană Astra din Sibiu.

Pentru prima dată, biblioteca devine un spațiu musai de vizitat pentru cei interesați de artă contemporană. Proiectul Liei Perjovschi este o intervenție artistică pe termen lung, care va fi deschis cel puțin un an de zile la etajul cinci al Bibliotecii Astra.

„E o variantă a Muzeului Cunoașterii de care mă ocup din 1999 și pe care îl expun ca lucrare de artă în lume, dar într-un fel s-a născut în varianta de acum, la modul ideal, în sensul că biblioteca e într-o poziție de reinventare și de articulare pentru timpul prezent și viitor, și așa, ne-am întâlnit și am putut propune acest proiect pe care uite că l-am făcut. Am început să lucrez la el încă de anul trecut și am tot adunat, iar acum m-am oprit ca să nu aglomerez, ca să nu spun totul deodată. E un fel de ghid, poate fi un muzeu imaginar, iar în termeni de artă, ca să rămân în domeniul meu, e o intervenție la bibliotecă, o instalație, în sensul că ești înconjurat de elemente, este un proiect care va continua să acumuleze, este work in progress”, spune Lia Perjovschi.

Alături de Lia Perjovschi, am realizat un tur audio al proiectului „Spațiul telescopic al cunoașterii”.

Proiectul cuprinde obiecte luate de Lia Perjovschi din muzee, din 1999 până astăzi: creioane, baloane, cărți, imagini, metri, idei, umbrele, brelocuri, pungi, globuri, enciclopedii, hărți. Vizitatorii au acces la cărțile și dosarele expuse și le pot studia, pentru că locul este și sală de lectură.

Deschiderea proiectului va avea loc marți, 15 mai 2018, între orele 17:00 și 19:00, în Sala de Lectură a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (etaj 5, corp B). Cu această ocazie, Lia Perjovschi va desfășura și tururi ghidate cu cei prezenți.