O expoziție ce cuprinde cele mai importante lucrări ale pictorului Amedeo Modigliani va avea loc la Galeria de Artă Modernă Tate Modern din Marea Britanie.

Expoziția „Modigliani” se va deschide joi, 23 noiembrie și este numită de organizatori „cea mai cuprinzătoare expoziție cu lucrări aparținând lui Amedeo Modigliani, ce a avut loc în Marea Britanie până în prezent”.

„Little peasant”, 1918. © Tate

La Tate Modern vor fi expuse portrete reprezentative ale artistului, sculpturi  ce au mai fost expuse doar în anul 1912 și desene create de Modigliani în timpul vieții. În total, aproape 100 de obiecte de artă, incluzând și nudurile artistului. De altfel, nudurile lui Modigliani sunt elementul central al expoziției. Vor fi expuse 12 astfel de lucrări, pentru prima dată într-un număr atât de mare în Marea Britanie.

„Aceste lucrări voluptoase au fost considerate controversate când au fost arătate prima dată publicului, în anul 1917. Expoziția artistului a fost atunci cenzurată de poliție pentru indecență”, transmit reprezentanții galeriei de artă. „Publicul va descoperi și sculpturile sale mai puțin cunoscute, dar la fel de provocatoare, precum și portrete ale prietenilor artistului, printre care Pablo Picasso, Constantin Brâncuși sau Jeanne Hebuterne, partenera lui”, continuă reprezentanții Tate Modern.

„Nude”, 1917. Colecția personală a artistului. Sursă foto: www.tate.org.uk

În cadrul aceleiași expoziții, cu ajutorul realității virtuale, va fi recreat studioul lui Amedeo Modigliani din Paris. Publicul va fi martorul direct al modului în care artistul își realiza operele de artă. Pentru a fi martorul unei astfel de experiențe, doritorii vor trebui să cumpere bilete cu locuri limitate.

„Modigliani este, fără dubiu, unul dintre cei mai iubiți pictori ai secolului XX, iar biografia sa – a murit tânăr, în circumstanțe tragice – a lăsat loc de mituri și anecdote. Unul dintre cele mai importante aspecte care ne preocupă în această expoziție este acela a unui tânăr artist, abia ajuns în Paris și modul în care mediul în care ajunge l-a influențat într-o perioadă sensibilă din viață. Am dorit să ne apropiem cât mai mult de tot ceea ce l-a influențat în acea perioadă, de oamenii cu care s-a înconjurat, am dorit să aflăm ce artă admira, totul pentru a înțelege cât mai bine viața și munca sa”, a spus Emma Lewis, asistent curator la Tate Modern, într-un interviu acordat editorilor site-ului blouinartinfo.com.

Jeanne Hebuterne, 1919. New York, Metropolitan Museum of Art. Sursă foto: www.tate.org.uk

Expoziția va fi deschisă până în data de 2 aprilie 2018.

Modigliani a trăit între 1884 și 1920, fiind un pictor și sculptor italian stabilit în Franța, reprezentant al „Școlii Pariziene”.