Scenarii scurte, rapide dar cu o încărcătură emoțională copleșitoare. Textele lui Neil LaBute puse în scenă de regizorul Cristian Juncu, cu actori de la Teatrul Radu Stanca din Sibiu, te duc într-o zonă de comedie și dramă, de simplitate și complexitate în același timp. Subiecte simple, la îndemâna oricui, capătă sens și te pun pe gânduri.

Spectacolul „Sărbători fericite” nu e despre bucuria Crăciunului sau întâlnirea tradițională din familie. E un spectacol cu o miză aparte, marca Cristian Juncu, care, datorită textelor lui Neil LaBute, te plimbă printre mituri clasice și moderne, printre prejudecăți și temeri.

Neil La Bute este dramaturg, scenarist, regizor de teatru şi de film și scriitor de proză scurtă. În 2014, a fost prezent la Sibiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru, unde a susținut un atelier de scriere dramatică cu scriitori și actori. Este pentru prima dată, când la secția română a Teatrului Radu Stanca, se montează 3 piese scrise de el, într-un spectacol. „Deși textele sunt scurte, îmi place să cred că cele trei scenarii sunt mărețe din punct de vedere tematic. Nu au rădăcini clasice, dar fiecare este o amintire la acel tip de emoții pe care grecii le-au adus în scenă. Furiile prezintă funcția caracterelor cu aceleași nume, privind monitorizarea justiției într-o lume modernă, în timp ce Helter Skelter este o adaptare directă a legendei lui Medeea. Happy Hour nu prezintă conexiuni directe în canoanele grecești, dar ne putem imagina tânărul comis-voiajor drept o întruchipare a lui Jason sau Odiseu în momentul în care sunt tentați de o femeie vicleană în timpul unei călătorii. Dintotdeauna am admirat clasicii greci pentru felul în care prezintă astfel de emoții puternice în munca lor, în timp ce păstrează violența departe de scenă. Nu am urmat mereu exemplul lor – din contră, am lăsat adesea sângele să curgă, dar economia timpului, a spațiului și a acțiunilor se potrivesc cu forma fiecărui scenariu în parte. Sper să vă bucurați de călătoria prin care vă poartă aceste scenarii scurte, rapide, dar mortale”, spune dramaturgul Neil LaBute.

sarbatorifericite_mihai-pacurar

foto: Mihai Păcurar

Cu o scenografie realizată de Mihai Păcurar, regizorul Cristian Juncu a găsit actorii potriviți la teatrul sibian, care să pună în valoare textele lui LaBute. Patru actori: Adrian Matioc, Ofelia Popii, Cendana Trifan și Marius Turdeanu te duc în trei lumi diferite. Cele trei texte nu au legătură între ele, iar actorii reușesc să-l țină pe spectator în suspans până la final. Marius Turdeanu, Adrian Matioc și Ofelia Popii au câte două roluri în spectacol, pe care le joacă formidabil.

Marius Turdeanu îmi spune că lucrul cu regizorul Cristian Juncu a fost foarte important. La început au avut de ales din 5 texte scrise de Neil LaBute, iar în timpul repetițiilor, prin excludere, s-a ajuns la această formulă-Furiile, Happy Hour și Helter Skelter : „Cred că e o formulă destul de omogenă și închegată. Cu atât mai mult cu cât am rămas patru actori în distribuție, iar fiecare cu excepția Cendanei, trebuie să facă două roluri. E o provocare superbă să ieși dintr-un rol, să intri într-un alt costum țac-pac și să te resetezi. Și asta se poate, dar cu multe repetiții. Iar Cristi Juncu e formidabil ca regizor. Eu am avut norocul să mai lucrez cu el la Mureș de două ori, știam cum lucrează cu actorii. Face parte din categoria de regizori care iubesc actorii. Dacă iubești actorii, ai curajul ca regizor să te lași surprins. Să lași actorul să îți dea ce are mai bun”, spune Marius Turdeanu.

sarbatorifericite_turdeanu

Adrian Matioc spune că a fost extrem de interesant să treacă de la un rol la altul, roluri care sunt atât de diferite, iar regizorul Cristian Juncu a știut să găsească pârghiile potrivite: „E foarte greu să încerci să nu lași spectatorului nicio portiță de a face legătura între cele trei scenarii. Creierul nostru e tentat să combine, să găsească legături. Cu Cristi Juncu nu am mai lucrat niciodată. E un regizor superb și spun asta pentru  felul în care lucrează cu actorul, pentru felul în care lucrează cu textul. Foarte puțini regizori au răbdarea și știința de a lucra un text în amănunt, de a găsi pârghii pe replică, de a desface textul, de a-i găsi intențiile, de a săpa în el și de a construi spectacolul pornind de la întâlnirea cu actorul. Cât despre textele lui Neil LaBute, cu cât stai mai mult pe text, cu atât îți dai seama cât de bun e. LaBute e foarte bine ancorat în situațiile reale și știe foarte multe lucruri despre viață. Sau poate că doar le simte, simte pulsul cotidianului, al lucrului banal care devine printr-o mică scânteie primordial.”

sarbatorifericite_teatru

„Sărbători fericite” e un spectacol diferit. Diferit prin joc, prin viziunea regizorului. E un spectacol despre legăturile dintre oameni, despre cât de vulnerabili suntem.

„Când suntem copii citim toate poveştile alea… miturile şi povestirile alea fantastice. Legendele. Şi nu ne punem nicio clipă problema dacă sunt adevărate sau nu – le credem, pur şi simplu. Medeea, Ioana D-Arc, fetele alea care l-au urmat pe Charles Manson pe deal, în noaptea aia fatidică… cu toţii au fost oameni la un moment dat… ca tine, ca mine, ca oricine. (pauză) Şi pe urmă se-ntâmplă ceva, se întâmplă ceva în ei, sau cu ei, şi se trezesc, sau trec dincolo de normal, se stinge sau se-aprinde o lumină şi bang!”- un fragment din Helter Skelter, cea de-a treia parte a spectacolului, singura de fapt, care are legătură cu sărbătorile de Crăciun.

„Sărbători fericite” a avut  avanpremiera în 3 decembrie, la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu. Următoarea reprezentație în această luna, va avea loc în 16 decembrie.

foto: Diana Racz