Cu Rapsodia a doua în Re Major a lui Enescu, cu oaspeți distinși și cu o sală plină de spectatori eleganți, a început concertul Filarmonicii de Stat Sibiu, dedicat Zilei Naționale a României.

Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu, alături de invitații lor, au fost întâmpinați și la Sala Thalia cu flori și aplauze. Unii spectatori au venit special să-i vadă, alții nici măcar n-au știut de ce era atâta agitație cu zece minute înainte de începerea spectacolului, de ce în aceasta seară chiar au fost nevoiți să-și lase haina la garderobă sau de ce sunt atâția fotografi și oameni care se ocupă de organizare.

Directorul Filarmonicii de Stat Sibiu, Ioan Bojin, a fost cel care a adus mulțumiri Altețelor Sale pentru onoarea de a sărbători la Sibiu, ziua de 1 Decembrie: „Îmi face o deosebită plăcere să vă urez bun venit la concertul festiv dedicat Zilei Naționale a României. Ziua de 1 decembrie este marcată și în acest an, la Sibiu, printr-o serie de ceremonii și manifestări culturale care au rolul de a celebra valorile naționale și de a evoca evenimentele și personalitățile care au contribuit la realizarea pactului de la 1918. Suntem bucuroși și profund onorați de prezența la acest eveniment a distinșilor noștri oaspeți, Altețele Lor Regale, care ne fac onoarea de a sărbători la Sibiu, Ziua de 1 Decembrie. ”

filarmonica_sibiu

La primul semn al dirijorului Gheorge Costin, muzica a acaparat toată sala. Emoțiile s-au risipit, iar până la finalul concertului, doar aplauzele și câte un telefon ici-colo, te făceau să conștientizezi că ești într-o sală cu sute de oameni. Pianista Ioana Lupașcu și Orchestra Filarmonicii Sibiu au fost aplaudați îndelung de spectatorii care n-au uitat nicio clipă că în sală se află și membrii Casei Regale: „Ne-am simțit foarte bine. O idee grozavă și mulțumim familiei regale că s-a gândit să se oprească aici într-o asemenea zi deosebită pentru noi, pentru întreg poporul român. Concertul mi s-a părut superb, absolut superb și orchestra deosebită. Sibiul are o orchestră foarte bună și ne face plăcere să venim, mai ales astăzi, în mod special”, îmi spune o doamnă care n-a plecat din holul Sălii Thalia până n-a văzut-o încă o dată pe Principesa Margareta.

„E un eveniment foarte important, cel puțin pentru mine. Iar principesa arata așa cum este la televizor. Și principele. Îi respectăm și le transmitem să aibă grijă de noi”, îmi spune o altă doamnă.

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, i-a așteptat pe oaspeții regali atât la sosirea trenului în gară, cât și la Sala Thalia: „Eu zic că a fost un eveniment major pentru Sibiu. Vizita membrilor Casei Regale, vă dați seama, este o mare onoare pentru noi. Știm cu toții ce înseamnă monarhia pentru România, ce a însemnat monarhia pentru unirea României cu Transilvania și este un merit al Casei Regale incontestabil ceea ce s-a întâmplat în 1918. Bine, nu numai a lor, dar au avut o contribuție importantă.

Principesa_Margareta

Am fost încântată de reacția sibienilor când a ajuns trenul regal. Am fost surprinsă când am văzut gara plină. Cred că au fost mii de oameni și dacă te gândești că au venit așa, de bună voie, fără o mobilizare specială, pur și simplu au citit probabil în presă, au văzut pe Facebook. Mi-a plăcut bunul lor simț. Nu era îmbulzeală. S-au purtat elegant, deși a fost multă lume. Atmosfera a fost extraordinară. Iar concertul din această seară a fost extraordinar. Sper că acest eveniment este începutul unei bune relații între orașul Sibiu, între Primăria orașului Sibiu și Casa Regală pentru că nu avem decât să urmăm exemplul. Este unul de bun simț, de bună educație. Un model pe care am putea să îl urmăm.”

Vizita membrilor Casei Regale a fost o onoare pentru Sibiu, iar de cealaltă parte, Principesa Moștenitoare Margareta a declarat că s-a bucurat de primirea călduroasă: „Ne-am simțit ca acasă, aici, iar primirea de la gară a fost foarte călduroasă. E prima dată când venim cu trenul regal la Sibiu.” Cât despre concertul de la sala Thalia, atât Principesa cât și Principele Radu au fost impresionați: „Absolut superb. Superb! A fost minunat”.

„Nu se putea sfârși această zi mai frumos decât așa. Este o minunată sală cu o intimitate și o eleganță extraordinară, iar muzicienii s-au întrecut pe ei înșiși, ca de altfel toți sibienii”, a adăugat Principele Radu.

 Trenul Regal a pornit într-o călătorie simbolică, cu ocazia zilei de 1 Decembrie, pe ruta Sinaia-Buşteni-Predeal-Braşov-Codlea-Făgăraş-Avrig-Sibiu.

Călătoria din acest an a fost dedicată aniversării a 150 de ani de la întemeierea Casei Regale a României și promulgării Constituției din 1866.

Seara, de la ora 19.00, Principesa Moștenitoare Margareta, Principele Radu, Principesa Maria și învitații lor, au participat la „Concertul simfonic extraordinar dedicat Zilei Naţionale a României”, de la Sala Thalia, susținut de Filarmonica de Stat Sibiu.

cover foto: romaniaregala.ro