de Anca Mureșan

Mi-am amintit zilele trecute de o carte pe care o citisem toamna trecută, puțin înainte de apariția traducerii ei în română. Se numește Reparer les vivants, iar varianta pe care a mers Laurențiu Malomfălean, care a realizat traducerea publicată la editura Litera, păstrează sensul original – Să-i reparăm pe cei vii; asta în vreme ce ediția în engleză se numește The heart.

Inima, ca organ vital al corpului nostru, dar și ca loc în care depozităm emoții și rămânem în amintirea celorlalți, este într-un fel personajul principal al acestui roman extrem de sensibil scris de Maylis de Kerangal.

Având la bază o solidă documentare medicală, Să-i reparăm pe cei vii spune povestea unui transplant de inimă. Scriitura este impregnată de multă umanitate și explorează pe durata a 24 de ore implicațiile pe care le are un accident de mașină în care Simon, un tânăr de 19 ani, își pierde viața pe drumul de întoarcere acasă de la surf. Intră în moarte cerebrală, iar cartea urmărește cum îi afectează dispariția lui pe părinții săi, dar și felul în care se pune în mișcare un întreg angrenaj medical menit să îi convingă familia că acceptând să-i doneze organele îi poate salva pe alții. De la șocul veștii pentru părinți, la profesionalismul echipelor de medici, asistente și infirmieri până la Claire, femeia de 50 de ani suferindă de o afecțiune cardiacă și care va primi inima lui Simon, capitolele cărții sunt ca o cursă contracronometru în care boala și moartea sunt învinse cu ajutorul științei și al dorinței de a salva pe alții, de a face bine.
Să-i reparăm pe cei vii are tot felul de detalii medicale interesante (bunăoară faptul că de la prelevarea cordului până la repornirea lui într-un alt corp nu se poate depăși durata de patru ore), dar și pauze meditative încărcate de sens. Deși persoana care primește un organ nu cunoaște niciodată detalii despre donator, Claire îi întreabă pe doctori ce vârstă și ce sex are fostul ”posesor” al viitoarei sale inimi, de teamă că se va transforma într-o himeră, că preluînd ceva străin nu va mai fi ea însăși.
Mama lui Simon, atunci când află de accidentul fiului său și ia mașina să meargă spre spital este șocată că nu mai întâlnește pe stradă nicio altă mașină și nu vede alți trecători, de parcă, spune ea ”toți oamenii s-ar fi ascuns în case de spaima unei catastrofe”. Apoi, îndurerată de moartea lui, crede că ”nebunia este singurul răspuns rațional la acest coșmar cu o magnitudine necunoscută”.

Acum, când mulți dintre noi așteptăm să ne trezim dintr-un vis urât, lectura acestei cărți multipremiate ne poate salva pentru simplul fapt că în paginile ei îți simți inima pulsând. În plus, Să-i reparăm pe cei vii are darul de a ne vindeca tot felul de temeri: deși suntem, filosofic vorbind, obișnuiți să spunem că moartea corpului fizic e un capăt de drum, la finalul cărții rămâi cu sentimentul că ai citit o odă închinată vieții și că vei dăinui atâta vreme cât faci bine semenilor tăi și cât vei supraviețui în amintirea lor.

articol publicat prima dată pe www.radiocluj.ro