de Anca Mureșan

Vorbeam zilele trecute cu o prietenă care mi-a spus că se amuză perioada asta cu un ”serial de pandemie”. Adică ușor, nu neapărat cu înalte pretenții artistice, însă perfect ca să îți distragă atenția și să te binedispună. Era vorba despre ”Doc Martin”, difuzat pe Netflix, și pe care l-am văzut cu câteva luni în urmă; se potrivește într-adevăr de minune acum. Personajul principal este un britanic morocănos, cu mult umor sec și care, deși era un chirurg reputat la Londra se mută ca medic generalist din cauza unei fobii neobișnuite la țară, unde se confruntă cu tot felul de prejudecăți ale localnicilor.

Pornind de la această discuție, cum că sunt indicate acum filme bune de evadat din cotidian, am întocmit o listă cu cîteva bijuterii mai vechi, dar foarte tonice:

Din 1952 vine un musical ca o odă de bucurie închinată vieții: “Singin’ in the Rain” cu Gene Kelly care face un rol amuzant, deștept și fermecător.

Același deceniu, dar spre finalul lui (1959), a adus un trio care a scris istorie în ”Unora le place jazzul”. Cui îi este dor de o comedie clasică, se va bucura să îi revadă pe Marilyn Monroe, Tony Curtis și Jack Lemmon în unele dintre cele mai savuroase roluri din carieră.

Tot o comedie, dar una romantică este filmul care încearcă să răspundă la întrebarea dacă un bărbat și o femeie pot fi doar prieteni. ”Când Harry a cunoscut-o pe Sally” îi aduce împreună pe Billy Crystal, cu un umor savuros ca întotdeauna și pe mereu carismatica Meg Ryan.

Pentru fanii lui Woody Allen recomandăm “Midnight in Paris”, lansat în 2011. E ca o gură de oxigen binemeritată pentru cei încordați în aceste zile. În plus, pe lângă sclipirea adusă de măiestria lui Woody Allen mai oferă o călătorie imaginară prin Paris și o întâlnire de neuitat cu marii artiști ai acestui oraș fabulos.

Pentru final am păstrat o idee care se lipește tare bine de atmosfera pe care o trăim acum mulți dintre noi. Ni se pare, în fiecare dimineață, că luăm de capăt una și aceeași zi și ne întrebăm când ne vom trezi într-o realitate schimbată în bine. ”Ziua cârtiței” este genul de film care trebuie experimentat măcar o dată, în principal datorită jocului incredibil al lui Bill Murray. Merge de minune să îl revedeți, chiar dacă l-ați mai văzut. Satisfacția e garantată!