Spectacole de teatru, evenimente stradale, dans, actori, regizori și coregrafi, conferințe, ateliere, lumini, sunete, mișcare, culoare. Iubire! Dacă le adunăm, obținem un festival. Dar Festivalul de Teatru de la Sibiu a adăugat (nu din greșeală) încă un element: voluntarii. Așa a luat naștere cea mai mare şi mai importantă platformă de promovare a educaţiei nonformale prin intermediul artelor spectacolului.

Programul de Voluntariat este o structură asociată Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, eveniment organizat de Teatrul Național „Radu Stanca”.

Programul de Voluntariat FITS s-a dezvoltat în cadrul Programului Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007. Aici a evoluat și această școală nonformală, prin care candidații Programului de Voluntariat sunt invitați la cursuri, periodic, în weekend, timp de două ore și jumătate. Anul acesta, numărul celor înscriși trece de 700, aproape dublu în comparație cu anul trecut.

Cursuri formare martie 2017  foto: Bogdan Minzat

Aventura de voluntar începe prin completarea unui formular pe pagina oficială a Festivalului (www.sibfest.ro). După completarea formularului, toți cei înscriși sunt invitați la un interviu. „La momentul interviului, ne dorim descoperim mai multe despre ce înseamnă persoana care se află în fața noastră. Ce abilități și dorințe are. Poate este un candidat care cunoaște o anumită limbă străină precum turcă, japoneză, coreeană, spune Petruța Popescu, coordonatoarea Programului de Voluntariat.

În momentul în care porți tricoul de voluntar FITS, tu ești ambasadorul acestui mare eveniment

După interviu, începe perioada de cursuri. După un număr de șapte cursuri, urmează etapa de testare, evaluare. Școala nonformală dorește se asigure viitorii voluntari au dobândit cunoștințele necesare despre ce înseamnă nu doar FITS, dar și ce înseamnă comunitatea locală, ce înseamnă România ca resursă, ca țară, ca specific (atât al tradițiilor, cât și culinar). Aici, ei învață despre momentele importante din istoria românilor. La unul din cursuri recapitulăm chiar și regulile de bună conduită, bune practici. În momentul în care porți tricoul de voluntar FITS, tu ești ambasadorul acestui mare eveniment, adaugă Petruța.

După ce voluntarii au demonstrat că sunt motivați și au asimilat cunoștințe, în urma evaluării, urmează repartizarea pe departamente. Voluntarii cu experiență au și ei titulatură de candidat, dar, în momentul în care devin din nou voluntari, aleg ce departament doresc să urmeze. Experiența acumulată anul anterior le permite o claritate a deciziei. Însă toți participanții știu că nu există departament foarte important și departament mai puțin important.

Pentru Programul Național de Voluntariat nu se înscriu candidați doar din Sibiu, ci din toată țara, iar Petruța Popescu îi coordonează împreună cu Liliana Lirca, asistentă a Programului de Voluntariat FITS 2017, care a început aventura FITS ca voluntar, în urmă cu patru ani.

FITS2016 foto: Paul Baila

În acest an, pregătirea voluntarilor FITS a însemnat șapte cursuri de pregătire teoretică, unde, pe lângă informaţiile despre România, Sibiu, Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu şi festival, în primele patru cursuri am încercat, alături de colega mea, Petruţa Popescu, insuflăm candidaţiilor dorinţa de învăţare continuă şi ne-am dorit stârnim curiozităţi legate de cîteva lecturi care ne-au marcat, prin recomandarea unei cărţi la fiecare curs. Mesajul ascuns al acestor recomandări urma se concretizeze prin comportamente adecvate mediului în care voluntarii îşi vor desfăşura activitatea, dar am fost surprinse când un voluntar cu experienţă, la finalul cursului 5 a venit cu întrebarea «şi ce carte ne recomandaţi astăzi?». Cu acestă simplă întrebare am ştiut mesajul nostru a ajuns acolo unde trebuie, mesajul a ajuns în inimă şi festivalul a devenit un reper de conduită pentru tinerii sibieni şi nu numai!”, spune Liliana.

Programul Internațional de Voluntariat

Programul de voluntariat are și o dimensiune internațională – Programul Internațional de Voluntariat. Anul acesta sunt înscriși 33 de voluntari. Cu ei interviul are loc pe Skype. O premieră pentru Programul Internațional de Voluntariat este prezența a șase voluntari chinezi, cât și a doi voluntari din Indonezia care sunt studenți ai Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prin programul Erasmus. Din același program face parte și un student din America.

Voluntar internațional a fost și Mayumi Taniguchi în 2010, iar din anul 2014 a devenit coordonatorul Programului de Voluntariat Japonia și asistent coordonator în cadrul Programului Internațional de Voluntariat.

FITS 2016 foto: TOMOMItomo

Prin intermediul acestei experiențe am învățat, și încă mai învăț, lucruri cu adevărat minunate precum: puterea artei, semnificația voluntariatului și despre cum se unesc oamenii. Rolul unui voluntar este de a-și asuma responsabilități pentru susținerea activității Festivalului. Lipsindu-ne baza culturală de aici, noi japonezii, venim cu zece zile înainte, pentru a învăța fiecare colț din oraș, pentru a identifica sălile de teatru, bisericile, cafenelele și alte obiective. Obținem informații despre spectacolele de teatru și colectăm alte informații necesare pentru a ne «însuși» orașul. Așa putem îndruma vizitatorii către programul Festivalului. Timp de o lună (în care sunt incluse și zilele de festival), voluntarii sunt cazați în cadrul familiilor locale, unde se acomodează cu modul de viață și de gândire al localnicilor. Drept răsplată, noi, voluntarii, organizăm un eveniment prin care cei care ne-au găzduit pot experimenteze cultura și mâncarea tradițional japoneză.

Din 2014 am avut oportunitatea de a implica în selectarea și îndrumarea acestor voluntari, iar relația de susținere este cu implicare bilaterală. Festivalul depune efort în a trimite un intervievator în Japonia, pentru a identifica voluntarii care sunt dispuși se dezvolte odată cu Festivalul și sunt distribuiți în rolurile care li se potrivesc cel mai bine. Acest lucru se întâmplă atât cu voluntarii japonezi, cât și cu cei români.

În 2015, mi-am îndeplinit, în sfârșit, un visinițirea voluntarilor români în Festivalul Tradițional de Toamnă Takayama, din orașul meu natal. Încă o veste minunată pentru mine este Pafos European Capital of Culture 2017 va primi voluntari japonezi în cadrul programului Park of Myths and Sculpture Pafos 2017. Cred acest proiect nu se va dezvolta doar între Pafos și Japonia, ci va avea legături cu viitoarele capitale europene.

Programul de voluntariat care a început în Sibiu, pare se dezvolte precum un curcubeu și aducă în același loc diferite personalități și trăsături ale oamenilor implicați, în contexte diferite: festival-artist, artist-localnic, local-Japonia, Japonia și alte orașe din Europa, prezent și viitor. Ar fi foarte folositor oferim generației viitoare de japonezi și români oportunitățile pe care le-am câștigat prin acest program de voluntariat și transmitem mai departe bunătatea și pasiunea de care am avut parte în Sibiu”, spune Mayumi Taniguchi.

Înscrierile pentru Programul de Voluntariat FITS, aflat la cea de-a XXV-a ediție care are loc în perioada 8-17 iunie 2018, sunt deschise în perioada 15 septembrie-15 noiembrie 2017. Formularul de înscriere se completează pe site-ul oficial al festivalului www.sibfest.ro accesând butonul voluntariat.

cover: STAFF FITS2013 foto: Sebastian Marcovici

*articol apărut în ediția tipărită Capital Cultural nr. 7 – ediție specială FITS