La Sibiu, o vizită pe Walk of Fame nu e prea zgomotoasă, nu prizezi celebrități după celebrități, nu apeși butonul aparatului foto până la epuizare. Drumul parcurs pe alee e un traseu al asimilării, te miști în liniște cu pași sfioși, citești numele încrustate pe stele, îți iei răgaz și cauți în memorie sau în ghidul festivalului, ori pe internet cine sunt personalitățile care se întind sub ochii tăi.

Și te fură cu totul acele biografii, pe cât de stufoase, pe atât de simplu de înțeles; toate se rezumă la cunoașterea de sine, cunoașterea naturii umane, sunt artiști pentru care iubirea a căpatat o altă dimensiune, o dimensiune universală.

Abia după ce ai făcut cunoștintă cu ei sau le-ai rememorat spectacolele îți recuperezi zâmbetul, lași seriozitatea la o parte și sărbătorești miracolul artei – acea putere de a crea și de a transmite publicului noi trăiri care modifică modul de percepție asupra lumii, care ne schimbă structura și ne oferă experiențe după care nu mai suntem niciodată la fel.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a ajuns anul acesta să numere 24 de ediții, iar stelele se coboară pe Aleea Celebrităților să onoreze șase personalități reprezentative ale timpului nostru: Vasile Șirli, Philippe Genty, Rimas Tuminas, Ohad Naharin, Marcel Iureș și Robert Wilson.

Ce legătură este între Disneyland (Paris), Faust și Metamorfoze? Aparent niciuna, doar dacă ne mutăm atenția din zona vizuală în cea auditivă și reducem totul la sunet – la emoția muzicii. Aici intră în scenă compozitorul timișorean Vasile Șirli (25 septembrie 1948, Variaș, jud. Timiș), cel care de mai bine de 20 de ani este directorul muzical al celebrului parc de distracții Disneyland și care prin muzica sa însuflețește spectacolele și paradele cu personaje Disney. La Paris, Vasile Șirli reușește să păstreze publicul de la Disneyland într-o atmosferă de basm, iar la Sibiu face echipă cu regizorul Silviu Purcărete și semnează coloana sonoră pentru multe spectacole, printre care celebrul Faust și memorabilul Metamorfoze.

Tot într-o zonă a reveriei ne ține și Philippe Genty ( n. 1938 ), artist de origine franceză, păpușar și director al teatrului Compagnie Philippe Genty care anul acesta aduce la FITS spectacolul Taina sufletului, un carusel de emoții, imagini, umor, dans, lumi întrepătrunse de fantezie, vis, călătorii interioare ale sufletului uman. Philippe Genty a luptat o bună parte din viața sa cu haosul personal și cu haosul lumii exterioare, ajungând în cele din urmă să dea sens neliniștilor sale prin intermediul pieselor de teatru „Nu mă interesează confictele dintre femei și bărbați, ci mai degrabă conflictul din interiorul omului.”

Rămânem cu onorurile tot în zona teatrului, la Rimas Tuminas (n. 20 ianuarie, 1952, în Kelme, Lituania) directorul teatrului Vakhtangov din Lituania, ale cărui preferințe, o dată cu înaintarea în vârstă au migrat către tragedia antică, în care a găsit cele mai multe răspunsuri referitoare la sufletul omului.

Dinspre teatru, ne îndreptăm pașii spre dansul contemporan, reprezentat de Ohad Naharin (n. 1952 în Kibbutz Mizra), geniul din spatele companiei de dans Batsheva, unul dintre cei mai mari coregrafi din lume, cel care a pus bazele dansului Gaga. Nu are legătură cu artista Lady Gaga; este un concept de dans apărut cu mult înaintea starului american, un stil de dans care este în continuă dezvoltare, fluid, fără reguli stricte, alcătuit din gesturi mici, precise, care toate însumează o filosofie “ascultă-ți trupul, înainte să-i spui ce mişcări să execute”.

Marcel Iureș, actorul și președintele Fundației Cultural Artistice Teatrul ACT, reușește de fiecare dată să țină publicul sub vraja lui. Dacă e Ivan Turbincă, atunci îl vezi cum din aer plăsmuiește draci, povestește despre lucruri mari cu umor și simplitate și îi crează spectatorului o lume magică în care îl atrage cu o forță magnetică. Succesul actorului a depășit granițele țării și l-am putut vedea în producțiile hollywoodiene Amen, Războiul lui Tom Hart, Misiune: Imposibilă, Interviu cu un vampir: Cronicile Vampirului și Pacificatorul, alături de alți actori consacrați. Energia actorului vine de la oamenii care i-au oferit exemplul simplității și al firescului, de la mama sa, bunica, de la oamenii care au știut cum să cadă și să se ridice în fața provocărilor vieții, din binecuvântarea unei familii echilibrate și din faptul, spune actorul „că eu cred în povești cu îngeri și cred în Dumnezeu. Nu-s multe. Le poți strânge într-o batistă”.

Un alt artist complex care va avea o stea pe Walk of Fame din Sibiu e Robert Wilson (n. 1941, Texas, SUA), unul dintre cei mai importanți regizori ai secolului 20, scenograf/ performer/ scriitor/artist vizual american. În spectacolele sale acordă mai puțină importanță textului, demonstrând efectele magnifice ce pot fi obținute prin explorarea timpului, a spațiului, a mișcării și a sunetului.

Aleea Celebritatilor, Sibiu, Parcul Cetatii.

Fiecare stea de pe Aleea Celebrităților spune o poveste, onorează o personalitate, fie că e din lumea teatrului, a dansului, a muzicii, ea nu este doar ecoul celebrității, al faimei, este simbolul unei vieți trăite cu patos, al unor căutări de sine, al pierderilor și al regăsirilor – un joc al oamenilor mari. Compozitorul Vasile Șirli la aflarea veștii că anul acesta va primi o stea pe Aleea Celebrităților, a răspuns printr-o mulțumire caldă, salutară, mereu îndreptată spre sufletul spectatorului „A fost o veste surprinzătoare, neașteptată: o Stea la Sibiu, în șirul numelor celebre de Teatru! Calde și sincere mulțumiri, sunt onorat! Viață lungă și frumoasă Festivalului Internațional de Teatru, Teatrului Național Radu Stanca, slujitorilor lor”. 

Philippe Genty împarte onorurile cu Mary Underwood – soția sa și cu artiștii Companiei de Teatru Philippe GentySunt extrem de flatat să fiu onorat printre mulți alți artiști pentru realizările mele de-a lungul unei cariere vaste în arta teatrală. Accept această stea nu doar în numele meu, ci și al soției mele, Mary, și al celorlalți artiști din compania mea”.  Coregraful Ohad Naharin care se află pentru prima oară la Sibiu, se declară încântat și pregătit să asimileze noua experiență  și să se bucure de atmosfera festivalului. Faptul că anul acesta Naharin va fi onorat cu o stea pe Aleea Celebrităților simbolizează pentru coregraf că „dansul este iubit și apreciat la Sibiu”.

Rolul stelelor este să ne facă să uităm de cele lumești, să spargem barierele impuse de timp și spațiu și să ne lăsăm într-o abandonare de sine. Acesta e și rolul Aleii Celebrităților, de a sărbători viața în toate formele ei, de a ne aminti că suntem muritori, dar și eterni prin ceea ce lăsăm în urma noastră.

Ceremonia de acordare a stelelor va avea loc pe Aleea Celebrităților, în 17 iunie, la ora 18:00 iar Gala Celebrităților se va desfășura tot în 17 iunie, la ora 19:00, la Sala Thalia.

Foto: Sebastian Marcovici