Cel mai nou documentar semnat de regizorul Andrei Dăscălescu, „Planeta Petrila” a fost inclus în competiția Festivalului Internațional de Film Documentar din Amsterdam – IDFA, din acest an. Festivalul va avea loc în perioada 16-27 noiembrie.

Documentarul a fost inclus în „First Appearance” Competition, secțiune dedicată regizorilor aflați la primul sau la al doilea documentar.

„Planeta Petrila” urmărește, timp de trei ani, două lumi: cea a lui Ion Barbu, fost miner, devenit artist și activist, și cea a minerului-brigadier – Cătălin Cenușă.

Ambele personaje se luptă cu sistemul: artistul pentru a salva de la demolare clădirile istorice ale minei, pe care le visează transformate în centre culturale, iar minerul pentru a-și transfera brigada la o altă mină.

Documentarul realizează portretul unei lumi rămasă fără perspective, cu accente absurde, adesea amuzante, dar cu teme universale precum rezistența prin artă, păstrarea identității sau alternativa culturală a unui oraș în era post-industrială.

andreidascalescu

Regizorul Andrei Dăscălescu

„M-am îndrăgostit de Petrila și am început să filmez instinctiv încă de la prima vizită, în mai 2013”, declară regizorul Andrei Dăscălescu.

„E un oraș al contrastelor: decrepit, cenușiu, fără viitor, dar cu tot mai multe spații ocupate de artă. M-am identificat cu ambele lupte ale personajelor principale. Am devenit și eu activist, am împrumutat din creativitatea artistului, am fost în subteran, dar și la bere, cu minerii. Am încercat să documentez cu haz, să obțin un film care să placă, să emoționeze, dar și să ne inspire în a nu mai asista pasivi la nedreptăți, să ne instige la luptă pentru lucrurile în care credem”, mai adaugă Andrei Dăscălescu.

Andrei Dăscălescu a mai participat la Festivalul Internațional de Film Documentar din Amsterdam în 2008. Atunci a câștigat ”First Appearance Award” pentru pelicula „Constantin și Elena”.