Spațiul dintre nori. Cu rucsacul prin India, de Desirée Halaseh este un veritabil jurnal de călătorie indian. Cartea este alcătuită din 21 de povestiri, aparent independente, dar care fac parte dintr-un traseu mai lung – în timp și spațiu, prin India.

Cu trenul dinspre Varanasi spre Orașul Viselor și Aurangabag, Ceaiul din Munnar și indigenii din Periyar sau De la 1 la 10. Grădina suferințelor sunt numai câteva titluri din Spațiul dintre nori, care deschid o poartă spre India de astăzi. O hartă minuțios executată, însoțește încă de le primele pagini povestirile și elucidează misterul întortocheat al incursiunilor prin orașe, sate, plantații de ceai, munți înzăpeziți și plaje sălbatice. Chiar dacă unele locuri au fost vizitate de mai multe ori, de fiecare dată apar noi experiențe. Un traseu nou se naște și își urmează cursul firesc mai departe.

Călătoria lui Desirée pe subcontinent a însumat în total un an și jumătate. A început în mod precipitat în 2012 cu un job în partea sudică a Indiei în Hyderabad, unde autoarea a luat contact direct cu oameni cu o cultură, obiceiuri și mentalități diferite de a sa. În felul acesta a trăit situații noi și a experimentat o nouă latură socio-umană. Din dorința de a reveni pe pământul indian, întoarsă acasă la Iași, Desirée a făcut tot posibilul pentru a reveni în India, în a doua jumătate a lui 2013, cu un proiect personal de turism. Cu această ocazie, a străbătut țara de la nord la sud și înapoi, a investigat și a scris despre destinații mai mult sau mai puțin turistice și a arătat publicului o altă față a Indiei. A plecat din aglomeratul New Delhi, a trecut prin Varanasi, pentru a traversa apoi spre mijlocul Indiei la Mumbai. A urmat coasta Mării Arabiei, spre sud, și a explorat plajele exuberante din Goa. A revenit înspre nord la Calcutta, a văzut și vârfurile de peste 8000 de metri ale Himalayei, pentru a se înscrie apoi într-o veritabilă aventură pe apă până pe insula Havelock în Marea Andaman. În 2016 viața i-a lansat o provocare diferită și, pentru finalizarea acestei cărți, autoarea a revenit la începutul anului pentru câteva luni în India. De data aceasta a ajuns în alte locuri din nordul și sudul țării, precum Chandigarh sau s-a încumetat până în sudul subcontinentului, la Tamil Nadu, special pentru a se confrunta cu experiența dureroasă, dar eliberatoare a meditației de tip Vipassana.

cartea asta nu este despre India. E despre mine în India

Așa cum spune însuși autoarea în Prefață, „cartea asta nu este despre India. E despre mine în India”. Cu ocazia călătoriilor sale prin această țară, Desirée pune pe hârtie tot ce trăiește în interior: emoții, senzații, frustrări, dileme, supărări și nu numai. India pare să fie un pretext potrivit care, de fapt, amorsează cu condimente specifice trăirile interioare, pentru a le face apoi să iasă la suprafață. Societatea indiană ridică la fileu suficiente dileme ale umanității cu care se confruntă nu numai un străin ajuns acolo, dar chiar și oamenii locului. Există un mixaj de esențe, în stil indian, din toate stările prin care autoarea a trecut pe pământurile indiene. Are și se adaptează la tot felul de experiențe mai bune sau mai puțin bune – pline de învățăminte, precum altercația cu dl. Sandeep, de la casa de oaspeți Jubilee Hills (și aceasta este numai una dintre multiplele povestiri).

Spațiul dintre nori - cu rcusacul prin India

În Spațiul dintre nori, Desirée chiar afirmă la momentul oportun că „India nu poate fi judecată, ci India poate fi doar trăită”. Dovedește acest lucru prin modul aparte în care integrează în viața sa elemente specifice rutinei indiene. Călătorește cot la cot cu localnicii, înghesuită în autobuze rudimentare sau mănâncă cu oamenii pe stradă cele mai delicioase – și riscante în același timp, specialități gastronomice. Oriunde este, autoarea susține cu tărie importanța de a se raporta la locul în care se află. Acesta este modul său de a se adapta contextului înconjurător, prin înțelegerea culturii și a străinilor pe care îi întâlnește (nu întâmplător). Peste tot pe unde merge, intră în vorbă cu oameni de tot felul – călători ca și ea, sau localnici, le ascultă poveștile, merge și stă alături de ei o vreme, se deschide și primește ceea ce este de primit din fiecare întâmplare.

„India nu poate fi judecată, ci India poate fi doar trăită”

Desirée este un călător permanent în căutarea libertății individuale autentice. Am fost plăcut surprinsă când mi-a spus că a scris această carte la fața locului, pe plajă, în hotel sau seara pe la câte vreo terasă, iar în felul acesta a transmis mai departe cele mai autentice trăiri din călătoriile sale. Încă din primele pagini am descoperit un spirit aventurier, plin de curiozitate, care abia așteaptă să descopere ceva nou, cât mai departe de rutina zilnică. În acest sens, un fragment de la sfârșitul călătoriei sale ilustrează sufletul nomad și spune că „abia în momentul în care îmi formez o rutină într-un nou loc în care poposesc, pot să mă gândesc la o nouă destinație”. O afirmație pătrunzătoare de explorator autentic aflat veșnic la pânda de noutăți. Atitudinea lui Desirée dă curaj și aduce motivația de a pune în aplicare cele mai năstrușnice și ambițioase visuri. Descrierile condimentate cu culori și miros de India m-au făcut să îmi doresc să cunosc și eu această țară și mi-au transmis o dimensiune cu atât mai valoroasă despre aceste locuri, cu cât este cea a unui călător îndrăgostit de drumul său prin lume și prin viață.

Întâmplările prin care trece Desirée par să facă parte numai din cărți, dar, de fapt, ele constituie realitatea și ingredientul principal care a dus la scrierea acestei cărți. Cu o relevanță deosebită pentru diversitatea situațiilor întâlnite, Spațiul dintre nori – cu rucsacul prin India dezvăluie cititorului modul specific de a trăi într-un anumit context, cu anumite amprente ale societății locale.

Lectură plăcută și o călătorie” cât mai fascinantă prin India!


Spațiul dintre nori. Cu rucsacul prin India, de Desirée Halaseh,

Colecția Hexagon, Editura Polirom, 2016

Cartea poate fi procurată de aici1, sau aici2, sau aici3.