Piața Mare din Sibiu va deveni din această seară scena muzicii rock. Cea de-a zecea ediție a Festivalului ARTmania aduce la Sibiu unele dintre cele mai apreciate trupe ale momentului: Apocalyptica, Enemy of Reality, Saturnus, Anathema, Numph sau Clan of Xymox.

Pentru prima dată în istoria  festivalului, spectatorii  vor  avea acces gratuit, conform unei hotărâri a municipalității care trebuie respectată de toți operatorii culturali. Organizatorii ARTmania speră ca pe viitor să se revină asupra acestei decizii întrucât există riscul ca, pe termen lung, evenimentele să se plafoneze, atunci când nu există o sursă financiară adiacentă.

“Cred că va exista un public mixt în Piața Mare, de data aceasta. Vor fi cei dedicați pentru eveniment, care apreciază cultura rock și va exista publicul care va veni să vadă ce se întâmplă în Piața Mare. Noi sperăm să le placă și celor care n-ar fi venit dacă era contra cost, însă ne dorim să fie mai deschiși pe viitor față de fenomen. Din punct de vedere financiar este mult mai ușor să se distribuie greutatea financiară asupra unui număr mai mare de oameni decât să fie preluată în mare parte de finanțatori. Credem foarte mult într-un parteneriat public-privat, în care contribuția publică să fie parțială și nu majoritară, în care celelalte venituri să vină din privat, chiar de la public. Nu am avut niciodată plângeri din partea publicului că achită bilete. Din contră, înțelegeau că e nevoie să contribuie pentru a avea formațiile respective. Dacă dorim un spațiu frumos amenajat, scene, toate acestea costă”, a mai spus directorul festivalului ARTmania, Codruța Vulcu.

S-ar putea ajunge și la o lipsă de apreciere a valorii culturale

“În general, există o lipsă de apreciere a valorii culturale, a valorii intelectuale și a beneficiului pe care actul cultural ți-l aduce. Lumea a început să uite ca dacă citește o carte sau ascultă muzică, nu o face pentru artistul respectiv. O face pentru ceea ce produsul respectiv îi genereaza ca trăire, îi aduce ca plus valoare intelectuală. Ori acel lucru este o valoare. Nu doar să îmi cumpăr un iphone are valoare sau să îmi cumpăr niște blugi. Ar trebui să apreciem această plus valoare interioară pe care actul cultural sau educațional o aduce și asta se face doar dacă eu, personal, iau decizia să particip cu ceva la acel lucru. Altfel, investim doar în lucruri materiale și tot ceea ce e în interior nu mai contează atâta timp cât nu vine gratuit și atunci nu mai este apreciat”, a completat  Codruța Vulcu.

Publicul a decis Piața Mare

„Anul trecut am fost nevoiți să organizăm festivalul în altă locație, iar acum, la cererea publicului am revenit în Piața Mare, în condiții speciale, accesul fiind gratuit. Aducem formații internaționale, headlinerii serilor sunt Anathema și Apocalyptica, formatii cult pentru publicul festivalului și  selectate din preferințele acestora. În  fiecare an, întrebăm publicul ce își dorește să vadă la Artmania, iar special pentru  10 de ani festival și demult  în dorințele publicului a fost Apocalyptica. E o formație  foarte îndrăgită de spectatorii noștri, un public care vine an de an în străinătate și din toată țara ca să asculte muzică rock în Piața Mare”, spune Claudiu Stanciu, directorul de comunicare al evenimentului.

conferinta_Artmania_ovidiu

Programul de  weekend

Astăzi, 31 iulie, în Piaţa Mare, va concerta Anathema, Saturnus şi Enemy of Reality, iar sâmbătă, seara legendelor Clan of Xymox şi Apocalyptica la aniversarea ARTmania Festival, va fi deschisă de Nümph, un proiect tânăr, devenit model de urmat pentru calitatea muzicii dezvoltate în zona progressive rock.

Unul dintre cele mai așteptate momente de spectatori,  va fi acela în care pe scena din Piața Mare vor urca cei de la Apocalyptica. Formația va cânta pentru prima dată la Sibiu sâmbătă, de la ora 22.00.

“Apocalyptica sunt cumva similari cu conceptul de ARTmania. Credem că încununează, la ediție aniversară, formațiile prezente în decursul acestui timp”, a declarat Codruța Vulcu, directorul festivalului.  Organizatorii au mai spus că așteaptă aproximativ 15.000 de oameni.

Detalii despre programul întreg al festivalului,  găsiți pe www.artmania.ro.