Cea de-a treia zi a Festivalului Internațional Clara Haskil continuă la Sibiu, cu un recital al pianistului irlandez Finghin Collins. În 1999, acesta a câștigat Premiul I la Concursul Internațional de Pian Clara Haskil din Elveția.

Finghin Collins este unul dintre cei mai de succes muzicieni ai Irlandei. S-a născut în 1977, a studiat pianul la Royal Irish Academy of Music cu John O’Conor și la Conservatorul din Geneva cu Dominique Merlet.  Este câștigător al competiției RTE Musician of the Future în 1994, laureat al secțiunii Classic a Nation Entertainment Awards în 1998 și câștigător al Premiului I la Concursul Internațional de Pian Clara Haskil din Elveția în 1999.

pianist

finghincollins.com

Muzica de cameră joacă un rol semnificativ în viața sa profesională, muzicianul irlandez colaborând cu London Winds and the Aviv, Callino, Chilingirian, ConTempo, Ebène, Shanghai, Skampa, St Petersburg, Vanbrugh, Vertavo și Vogler String Quartets. Printre partenerii cu care a împărțit scena se numără, printre alțiii, violonista Isabelle van Keulen, Kristóf Bárati și Ilya Gringolts, violoncelista Han-Na Chang, Marc Coppey, Guy Johnston, clarinetista Sharon Kam, Romain Guyot si Carol McGonnell, sopranele Ailish Tynan și Lenneke Ruiten, tenorul James Gilchrist sau baritonul Maarten Koningsberger.

Finghin Collins a fost director artistic al Festivalului de Pian de la New Ross, de la începuturile sale, în 2006, și este, de asemenea, director artistic la Galway începând din 2013. În prezent, membru al Consiliului Director al Concursului de Pian de la Dublin În plan internațional, el a fost, de asemenea, membru al Consiliului Director la National Hall (2001 – 2006), Muzician-in-Residence din Consiliul de Sud Dublin County (2005 – 2008) și Artist-in-Residence în Waterford Institute of Technology (2005 – 2009).

Următoarele  recitaluri

„Un talent liric special, un veritabil poet!”, așa l-au descris criticii pe William Youn, darul festivalului pentru publicul sibian din seara de 1 noiembrie. William Youn este unul dintre cei mai promițători pianiști din tânăra generație, laureat al multor concursuri internaționale de renume – de la Cleveland, la ARD sau Regina Elisabeta.

În 2 noiembrie, Trio-ul Clara Haskil va susține un concert pe scena Sălii Thalia din Sibiu. Lansat la 50 de ani de la dispariția regretatei pianiste de origine română, trio-ul este format din trei tineri muzicieni de excepție, care împărtășesc pasiunea de a explora lumea extraordinară a muzicii de cameră: William Youn, Hannah Weber și Nina Reddig.

În cea din urmă, seară muzicală a Festivalului Internațional Clara Haskil, din 5 noiembrie, publicul sibian va avea ocazia să-l reasculte pe pianistul Mauro Lo Conte, care vine pentru a doua oară în Sibiu după ce anul trecut a cântat alături de Ștefan Tarara. Un artist căruia criticii muzicali i-au remarcat stilul imaginativ, simțul polifonic și maturitatea muzicală și pe care iubitorii de muzică clasică l-au primit mereu cu entuziasm.

Grădina lui Celibidache

Programul festivalului se diversifică în acest an printr-o seară dedicată filmului documentar: Grădina lui Celibidache, în regia lui Serge Ioan Celibidache, un emoționant portret al renumitului dirijor și compozitor român. În 2016, se împlinesc 20 de ani de când marele maestru ne-a părăsit, iar prin expunerea acestui documentar extraordinar, festivalul își propune să reamintească publicului de exigența, munca, dar și de filosofia cu care Celibidache a știut să modeleze sunetul. Documentarul va fi proiectat vineri, 4 noiembrie, de la ora 19:30 la Sala Thalia, iar accesul publicului la proiecție va fi gratuit.

Viața Clarei Haskil în instalații documentare

În paralele  cu concertele din cadrul festivalului, organizatorii au realizat în acest an și o serie de panouri cu poze și informații despre viața pianistei Clara Haskil. Proiectul își propune să acopere parcursul artistic și biografic al inegalabilei pianiste de origine română: de la primii ani ai vieții, petrecuți la București, și primele lecții de pian, până la perioada de glorie din anii ’50. Informațiile documentare sunt însoțite de fotografii și documente inedite, din Arhiva Muzicală a Bibliotecii Cantonale Universitare din Lausanne, Elveția și a Fundației Clara Haskil din Elveția. Panourile  au fost instalate în sala  Thalia, la  fiecare etaj și vor putea fi admirate timp de o lună.

instalatie_clara-haskil

După Sibiu, organizatorii festivalului plănuiesc să itinereze instalația în cele mai importante orașe ale țării: București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov. Concepția și elaborarea textelor îi aparțin Oanei Boca Stănescu, design-ul – Iuliei Țurcanu, iar proiectul a fost realizat cu sprijinul AFCN.

Toate evenimentele din cadrul  Festivalului Internațional Clara Haskil au loc la  sala Thalia, de la ora 19.30. Program festivalului este disponibil pe clarahaskil.ro, iar biletele pot fi achiziționate în rețeaua Eventim, la casieria Sălii Thalia și Bilet.ro.