Festivalul Filmului Francez, ajuns la cea de-a 20-a ediție, se va desfășura anul acesta simultan în șapte orașe din România. La Sibiu, va avea loc în perioada 4-6 noiembrie, la Librăria Habitus, unde vor fi proiectate 8 filme. Acestea sunt în versiunea lor originală și au subtitrare în limba română.

Program

 vineri, 4 noiembrie

Ora 18.00 – WILLY 1ER (r. Zoran Boukherma, Marielle Gautier, Ludovic Boukherma, Hugo P. Thomas, 2016, dramă, 1h22)

Sinopsis: Când fratele său geamăn moare, Willy, 50, decide, în cele din urmă, să părăsească casa părinților săi. Se mută într-un orășel din apropiere pentru a o lua de la capăt. „Am să trăiesc în Caudebec. Un apartament, voi avea unul. Și prieteni. Iar voi, la naiba cu voi toți!” Deși un inadaptat, Willy încearcă să-și găsească locul într-o lume necunoscută.

Premii, nominalizări: nominalizat în secțiunea Queer Palm la Festivalul Internațional de Film de la Cannes 2016.

Ora 20.30 – MA LOUTE (r. Bruno Dumont, 2016, comedie, 2h02)

Sinopsis: Vara lui 1910. Golful Slack, în nordul Franței. Dispariții misterioase pun pe jar întreaga regiune. Improbabilul inspector Machin și agerul Malfoy conduc investigația. Așa ajung să se regăsească, în ciuda propriilor lor acțiuni, în inima unei bizare și devoratoare povești de dragoste între Ma Loute, fiul cel mare al unei familii de pescari cu obiceiuri cât se poate de particulare, și Billie, fiica familiei Von Peteghem, burghezi bogați și decadenți.

Premii, nominalizări: Cannes Soundtrack Award la Festivalul de Film de la Cannes 2016, nominalizat la categoria Palme d’Or, la Festivalul de Film de la Cannes 2016.

  sâmbătă, 5 noiembrie

 Ora 16.00 – FATIMA (r. Philippe Faucon, 2015, dramă, 1h19)

Sinopsis: Fatima trăiește pe cont propriu în Franța, cu cele două fiice: Souad, o adolescentă revoltată de 15 ani și Nesrine, fiica cea mare, care începe școala medicală. Fatima vorbește slab franceza și este în mod constant frustrată de conflictele zilnice  cu fiicele ei, sursă de mândrie și bucurie pentru ea, dar și de îngrijorare. Pentru a asigura cel mai bun viitor posibil pentru ele, Fatima lucrează cu orele ca menajeră. Într-o zi, ea căde pe scări. Fatima începe să scrie fiicelor ei în arabă, ceea ce nu a putut până atunci  să exprime în limba franceză.

Premii, nominalizări: Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu la Premiile Cesar 2016.

ORA 18.00 – INNOCENCE (r. Lucile Hadzihalilovic, 2004, mister, 1h55) – RETROSPECTIVĂ HADZIHALILOVIC

Sinopsis: Undeva, într-o pădure, o școală. Izolate de tot restul lumii, trei fete învață aici dansul și științele naturii…

Premii, nominalizări: Premiul FIPRESCI și Premiul Publicului la Festivalul Internațional de Film de la Istambul 2005, Marele Premiu la Festivalul de Film Fantastic de la Amsterdam 2005, Cel mai bun regizor la Festivalul Internațional de Film San Sebastian 2004.

Ora 20.30 – EVOLUTION (r. Lucile Hadzihalilovic, 2015, mister, 1h21) – RETROSPECTIVĂ HADZIHALILOVIC

Sinopsis: Singurii locuitori ai orășelului în care trăiește Nicholas sunt femei și băieți. Când el descoperă un cadavru în ocean, începe să pună la îndoială existența și împrejurimile sale. De ce trebuie el și toți ceilalți băieți, să fie internați în spital?

Premii, nominalizări: Cea mai bună imagine la Festivalul Internațional de Film San Sebastian 2015, Cea mai bună imagine la Festivalul de Film de la Stockholm 2015, nominalizat pentru Cel mai bun film la Festivalul de Film de la Londra 2015, nominalizat pentru Cel mai bun film la Festivalul de Film de la Atena 2015, nominalizat pentru Premiul Publicului la Festivalul Internațional de Film de la Istambul 2015.

 duminică, 6 noiembrie

 ORA 16.00 – JE NE SUIS PAS UN SALAUD (r. Emmanuel Fibkiel, 2015, dramă, 1h51)

Sinopsis: După ce tocmai a fost rănit într-un jaf, Eddy câștigă simpatia și atenția familiei înstrăinate, reușind să ajungă din nou pe picioare. Același lucru nu poate fi spus și pentru Ahmed, a cărui viață începe să se destrame după ce el este acuzat pe nedrept de crimă. Când cazul împotriva lui Ahmed începe să se destrame, Eddy trebuie să se întoarcă din nou la defensivă.

ORA 18.00 – LE GRAND JEU (r. Nicolas Pariser, 2015, dramă, 1h39)

Sinopsis: Pierre Blum, un scriitor în vârstă de 40 de ani, care a cunoscut succesul la începutul anilor 2000, întâlneşte într-o seară, pe terasa unui cazino, o persoană misterioasă, Joseph Paskin. Influent în lumea politică, carismatic, manipulator, acesta îl va solicita pe Pierre pentru un serviciu ieşit din comun. Din acel moment, Pierre se reîntoarce într-un trecut pe care ar fi preferat să-l uite şi care-i va pune viaţa în pericol. În mijlocul acestui tumult, Pierre se va îndrăgosti de Laura, o tânără militantă de extrema stângă. Într-o lume unde totul pare să aibă două feţe, în cine te poţi încrede?

Premii, nominalizări: Nominalizat pentru Leopardul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Locarno 2015.

 Ora 20.30 – À PEINE J’OUVRE LES YEUX (r. Leyla Bouzid, 2015, dramă, 1h46)

Sinopsis: Tunis, vara lui 2010. Cu câteva luni înainte de Revoluţie, Farah are 18 ani, tocmai a terminat liceul, iar familia o consideră deja o viitoare doctoriţă. Dar Farah nu se vede aşa. Cântă într-o trupă rock. Iubeşte viaţa, bea, descoperă dragostea, iar noaptea străbate oraşul, spre nemulţumirea mamei ei, Hayet, care cunoaşte mult prea bine Tunisia şi pericolele ei.

Premii, nominalizări: Premiul FIPRESCI la Festivalul de Film Carthage 2015, Premiul Muhr pentru Cel mai bun film la Festivalul Internațional de Film de la Dubai 2015, Cel mai bun film la Festivalul EAST END FILM, UK, 2016, nominalizat pentru Premiul Publicului la Festivalul Internațional de Film de la Istambul 2016, nominalizat pentru Cel mai bun film la Festivalul de Film de la Stockholm 2015, nominalizat pentru Trofeul Transilvania la categoria Cel mai bun film în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania 2016.

Preţ bilet: 10 lei.

 Festivalul Filmului Francez la Sibiu este un eveniment organizat de Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România, cu sprijinul Librăriei Habitus şi Asociaţiei Culturale Umanistă Sibiu.