De 30 de ani, FITS scrie istorie la #Sibiu, animă și dă viață orașului, ne aduce pe toți împreună într-o sărbătoare unică a artelor spectacolului. Pentru noi, echipa Capital Cultural, Festivalul Internațional de Teatru ne-a prilejuit întâlniri cu personalități ale scenei culturale naționale și internațioanle la care nu am fi avut acces atât de ușor.
Pentru o echipă tânără de jurnaliști, șansa de a cunoaște mari personalități ale culturii, oameni care au scris istorie în dans, teatru, muzică, arhitectură, este o șansă nesperată și neimaginată. Suntem curioși ce înseamnă Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu pentru artiștii TNRS sau pentru oamenii nevăzuți ai culiselor teatrului sibian și ai festivalului, cei care fac miracolul posibil de 30 de ani?
Claudia Maior, șef al Secției Române a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, iar în echipa FITS este coordonator Companii româneşti, spectacole-lectură, Colecția de Cărți a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.
Ce înseamnă FITS pentru tine?
Nefiind sibiancă, întotdeauna am privit cu mare admirație înspre ceea ce întâmpla la Sibiu. FITS înseamnă pentru mine acasă pentru că Festivalul este cel care a transformat pentru mine Sibiul în acasă. Profesorul meu din facultate, Mihai Sin, vorbea cu atâta admirație despre Festival și TNRS încât, prin anul trei de facultate, mi-am spus: trebuie să fiu acolo! Și am ajuns. În calitate de spectatoare, la început. Sigur că am apreciat calitatea spectacolelor, dar ceea ce m-a impresionat, în primul rând, a fost mândria sibienilor că au un festival atât de important și faptul că tot burgul respira teatru. Sibiul în timpul FITS era pentru mine cel mai mare oraș cultural al Europei. Am venit la Sibiu într-o perioadă în care în Târgu Mureș (acolo studiam Teatrologia) nu exista o viață teatrală foarte interesantă. Atunci mi-am dat seama că mai întâi trebuie să nu ai (acces la cultură) ca să poți aprecia, apoi, ce ai. Vorbim de anul 2008, imediat după Capitala Culturală Europeană.
Care este cea mai puternică amintire, experiență pe care ai trăit-o
în cadrul FITS?
Au fost foarte multe experiențe intense. Câteodată, am impresia că FITS este un organism viu, că are propria voință, că își urmează calea. Astfel, oricât de bine pregătiți am fi, întotdeauna există surprize. Am în minte două experiențe intense: în FITS 2009 era programat spectacolul „Metamorfoze”, în regia lui Silviu Purcărete, în Parcarea TNRS. Erau maxim 8 grade și ploaie torențială. Actorii, mai mult dezbrăcați decât îmbrăcați, jucau timp de aproape 2 ore în apă. Spectatorii, cu pelerine de ploaie și umbrele, îi admirau neclintiți din gradene. 500 de suflete. A doua experiență intensă a fost acum doi ani, când fiul meu, care atunci avea 9 ani, a jucat în timpul FITS, în spectacolul „Călătoriile lui Gulliver”. Urmărea, împreună cu actorii, înregistrarea spectacolului și unul dintre actori a întrebat în ce an a fost realizată filmarea. Un altul a răspuns că în 2012, iar fiul meu a răspuns: eu atunci m-am născut. Toată lumea a râs. Într-adevăr, când repetam la acest spectacol eram însărcinată cu el.
Îți poți imagina Sibiul fără Festivalul Internațional de Teatru și dacă da, cum ar arăta?
Pot, dar nu vreau.
În cel fel te-a schimbat FITS de-a lungul timpului?
14 ani de festival au fost pentru mine 14 ani de facultate. Am învățat mult. Cred. Sper.
Îmi place să cred că am învățat să am mai multă răbdare cu ceilalți și cu mine.
foto credit cover: FITS, Ovidiu Matiu