Ovidiu Dragoman, directorul Teatrului de Balet Sibiu, va dansa alături de prim-solista Adela Floricioiu în spectacolul de dans-teatru „Sînt o babă comunistă!”, pe 22 și 23 iulie.

Revenirea pe scenă are loc în contextual în care ”de aproape un an, funcționăm, la Teatrul de Balet Sibiu, cu mai puțin de jumătate din numărul de dansatori de care am avea nevoie. În lumina acestei realități, într-una dintre ședințele săptămânale a venit propunerea colegilor mei, de a interpreta rolul tatălui în spectacolul «Sînt o babă comunistă!»”, spune Ovidiu Dragoman.

Acesta repetă deja de trei săptămâni alături de Adela Floricioiu.

”Gândul revederii publicului mă încarcă și cu multe emoții, dar și cu foarte multă bucurie. E bucurie și fericire, într-un fel pe care nu îl pot întru totul explica, să pot fi alături, pe scenă, de foarte tinerii și talentații noștri dansatori, de la care ne încărcăm cu toții cu foarte multă energie. Nu vă ascund faptul că retrăiesc în aceste zile, în repetiții, emoțiile pe care le-am trăit de-a lungul carierei de dansator și că aștept cu nerăbdare întâlnirea cu spectatorii din Sibiu”, mai spune Ovidiu Dragoman, directorul Teatrului de Balet Sibiu.

Spectacolul „Sînt o babă comunistă!” este singurul spectacol de dans-teatru din România inspirat de romanul lui Dan Lungu. Biletele pentru reprezentațiile din 22 și 23 iulie 2021 pot fi cumpărate de pe site-ul oficial al Teatrului de Balet Sibiu, de pe platforma Kompostor.ro (fără niciun comision sau cost suplimentar) sau de la sediul administrativ al instituției – Parcul Tineretului, nr. 1.

***

„Sînt o babă comunistă!” – spectacol de dans – teatru

Cu Adela Floricioiu, în rolul Emiliei și Ovidiu Dragoman, în rolul tatălui

Coregrafia originală – Aleisha Gardner

Muzica originală – Cári Tibor – Premiul UNITER pentru muzică de teatru în 2013

Colaj muzical – Aleisha Gardner

Libret – Dan Lungu

Scenografia – Ionuț Cristian Marin

Premiera națională la Teatrul de Balet Sibiu – 27 mai 2015, durata aproximativă: 1h 15 min

Sinopsis:

”Ne aflăm la aproape zece ani de la căderea dictaturii ceaușiste, cu puțin timp înaintea alegerilor electorale. Emilia Apostoae, pensionară, care și-a trăit cea mai mare parte a vieții sub regimul „puterii populare”, primește un telefon de la Alice, fiica sa, emigrantă în Canada, fiind îndemnată „să nu voteze cu foștii comuniști”. Acest telefon, urmat de alte discuții în contradictoriu, o aruncă pe Emilia într-o adevărată criză identitară, din care încearcă să se salveze rememorând trecutul și căutându-și justificări, în ochii ei și ai fiicei, pentru propriile nostalgii. Însoțiți mereu de umor și autoironie, ne întoarcem spre copilăria și adolescența Emiliei, intrăm în miezul nostalgiei paradoxale după dictatură, pulsăm în ritmurile vieții cotidiene și înțelegem din interior problemele epocii. Montarea de la Sibiu a spectacolului de dans-teatru „Sînt o babă comunistă!” urmărește firul epic al romanului omonim scris de Dan Lungu și punctează cu mult umor momentele importante surprinse în roman, din istoria noastră recentă, punând accentul pe conflictul dintre vechea generație, captivă a amintirilor din epoca de aur și noua generație care își dorește schimbarea, două generații între care, aparent, s-a produs o ruptură ireconciliabilă”. 

Foto credit: Ovidiu Matiu