Trei dintre legendarele ouă de Paște imperiale aparținând bijutierului rus Carl Fabergé sunt expuse pentru prima dată în Marea Britanie, în cadrul expoziției ”Fabergé in London: Romance to Revolution”, deschisă duminică, 20 noiembrie, la Muzeul Victoria și Albert din capitala Angliei.

Este vorba despre cel mai mare ou imperial – Oul Kremlinului din Moscova – inspirat de arhitectura Catedralei Adormirii, împrumutat de la Muzeele Kremlinului din Moscova, Oul Palatului Alexandru, care prezintă portrete în acuarelă ale copiilor lui Nicolae al II-lea și al împărătesei Alexandra și care conține un model surpriză al palatului în interior și Oul Tricentenar, creat pentru a sărbători 300 de ani de la dinastia Romanovului, doar un cu câțiva ani înainte ca dinastia să se prăbușească.

Oul Kremlinului din Moscova (1906), Fabergé. Foto: © Muzeele Kremlinului din Moscova. Imagine preluată de pe www.apollo-magazine.com
Oul Palatului Alexandru, de Fabergé, maestrul șef Henrik Wigstrom (1862-1923), 1908. © Muzeele Kremlinului din Moscova. Imagine preluată de pe www.vam.ac.uk.

Oul tricentenar al Romanov, de Fabergé, maestrul șef Henrik Wigstrom, 1913. © Muzeele Kremlinului din Moscova. Imagine preluată de pe www.vam.ac.uk.

Prezentând peste 200 de obiecte în trei secțiuni principale, expoziția spune povestea lui Carl Fabergé și a firmei sale recunoscute la nivel internațional, un simbol al măiestriei și eleganței rusești.

Este expusă, de asemenea, o miniatură a Regaliei Imperiale Romanov, împrumutată de Muzeul Hermitage, realizată pentru Expoziția Universală de la Paris din 1900, care surprinde astfel rolul lui Carl Fabergé de aurar oficial al familiei imperiale.

Este expus și singurul exemplu cunoscut de serviciu cu plăci de aur masiv, realizat de Fabergé, unul dintre cele mai magnifice articole apărute din filiala companiei din Moscova. De asemenea, una dintre cele mai rare creații ale companiei – o figurină a unui soldat englez veteran.

„Prin creațiile lui Fabergé, expoziția va explora povești atemporale de dragoste, prietenie și alpinism social nerușinat. Îl va duce pe vizitator într-o călătorie de artă sublimă și de patronaj către revoluția care l-a închis tragic pe Fabergé – dar îi va trimite pe vizitatori departe, onorând cea mai mare moștenire a lui Fabergé, cu o expoziție finală uimitoare a emblematicelor sale ouă de Paște”, au spus Kieran McCarthy și Hanne Faurby, curatorii ”Fabergé din Londra: Romance to Revolution”, potrivit faberge.com.

”Fabergé in London: Romance to Revolution” va fi deschisă până pe data de 8 mai 2022.

*Foto reprezentativă: Oul de păun oferit de împăratul Nicolae al II-lea împărătesei văduve Maria Feodorovna în Paștele 1908, realizat de maestrul șef Henrik Wigstrom pentru Fabergé, 1907 – 8, Sankt Petersburg/Imagine preluată de pe www.vam.ac.uk