Nici măcar nu e nevoie să fii cunoscător de operă ca să îndrăgești spectacolul de sâmbătă, de la sala Thalia. Nunta lui Figaro are câte ceva pentru toată lumea: comedie, o poveste de dragoste înduioșătoare, satiră socială, dorințe și farse. Iar toate acestea sunt unite de muzica lui Mozart, care nu e nicio clipă pusă în planul doi de decoruri sau poveste.  

Ora 19.00 fix. S-au stins luminile în sală. Oamenii asezați pe scaune încep să aplaude. Alții încă intră pe ușă și își caută locurile. E foarte multă lume. Un cuplu tânăr vrea să se așeze exact pe locurile de pe biletele din mână, doamna și domnul ușor deranjați se ridică, însă, îi spun tânărului că data viitoare, dacă mai întârzie, își pierd locul de tot. Sunt mulți tineri, e agitație în sală. Oamenii stau și în picioare. Freamătul din sală nu o tulbură nici pe Susanna și nici pe Figaro, care într-un minut acoperă tot zgomotul din sală cu vocile lor. Se schimbă parcă toată atmosfera. Spectatorii devin senini, unii zâmbesc deja. A început.

O zi nebună

Suntem în Sevilla, în palatul contelui Almaviva. Secolul XVIII. Decorul, luminile și ariile melodioase nu te lasă să-ți fugă gândul în altă parte. Vocea lui Figaro (Sorin Petru Burcă) este apreciată imediat de public. Aplaudă la prima pauză dintre replici. Susanna (Narcisa Brumar) are deja primii admiratori în loja de la etaj. Momentele muzicale merg mână în mână cu teatralitatea. Contele Almaviva (Dorin Mara), căsătorit cu Rosina (Crina Vezentan), dar plictisit de ea, încearcă să o cucerească pe Susanna, logodnica lui Figaro. El încearcă să împiedice nunta celor doi, ajutat de Marcellina (Gabriela Toader), menajera doctorului Bartolo (Octavian Vlaicu).

artisti-opera-timisoaraMarcellina încearcă să-l forțeze pe Figaro să o ia de nevastă, în contul unei datorii pe care acesta nu a putut să i-o restituie. Figaro, la rândul său, încearcă să împiedice acest plan și să o ia de soție pe Susanna. Planul Marcellinei se destramă când Figaro află întâmplător că Marcellina este de fapt mama sa, de mult pierdută. După multe trucuri și aventuri, Figaro și Susanna redobândesc încrederea și dragostea, iar Contele Almaviva este nevoit să o roage pe Rosina să-l iert.

Spectacolul are patru acte. În pauze, oamenii discută între ei despre artiștii de pe scenă. Unii spun că le place vocea contelui, două doamne apreciază cel mai mult momentele în care Susanna cântă împreună cu contesa Rosina.

Directorul Filarmonicii de Stat Sibiu, aruncă o privire în holul Filarmonicii. E bucuros de prezența numeroasă „Mă bucur cel mai mult că văd mulți oameni necunoscuți în această seară. E un țel pe care ni l-am propus de la începutul anului. Să aducem cât mai multă lume la Filarmonică, să ia contact cu această muzică și cu lumea operei. E o ediție foarte bună a festivalului de operă. Încă nu s-a terminat. Mai avem o săptâmână. Însă, până acum, aproape toate spectacolele s-au jucat cu casa închisă. Nunta lui Figaro, este poate, cel mai așteptat din festival și ne mai așteaptă spectacolul de închidere, Simfonia a IX-a de L. van Beethoven.

spectatori-nunta-lui-figaro Mă bucur că au venit oamenii și la Sala Expo Redal Sibiu, am sperat din tot sufletul ca nu cumva să fie un impediment locul de desfășurare,  în același timp știam că e un spectacol foarte bun Boema de G. Puccini, pus în scenă de Opera Națională din Cluj. A fost peste așteptările mele și acel spațiu, ne-a oferit condiții destul de bune. Nu este ideal, rămâne în continuare o problemă la Sibiu, lipsa spațiilor pentru evenimente culturale mari, așa cum avem și noi nevoie, în cadrul Sibiu Opera Festival. Sperăm că am reușit să suplinim această lipsă, iar numărul mare de oameni care au venit și vin, ne dau satisfacția că am reușit să oferim sibienilor un adevărat regal în muzica de operă.”

spectatori-sibiu-opera-festival

Elvira, vine pentru prima dată la un spectacol de operă: „Am primit un bilet cadou de la mama mea, cu care am și venit, de altfel. Îmi place. Pe lângă vocea artiștilor, îmi place și cum interpretează rolurile. Iar dacă ar fi să aleg, vocea Susannei îmi place cel mai mult și a lui Figaro.” Mama Elvirei îmi spune că a venit la tot ce și-a propus, la ediția din acest an a festivalului. Mai puțin la momentele muzicale ce s-au desfășurat în diferite locuri din oraș (Take an opera break). „Este, cum să vă spun, este foarte frumos ce putem vedea aici. Nu avem prea multe ocazii să ascultăm operă, de aceea e și atâta lume în sală. Mie imi place, mi-ar plăcea să vină mai des  pe la noi. ”

Nunta lui Figaro, una dintre cele mai populare opere, a pusă în scenă la Sibiu, de Opera Națională Română din Timișoara, alături de Corul și Orchestra Operei Naționale din Timișoara. Spectacolul a fost cântat integral în limba italiană și titrat în limba română.

nunta-lui-figaro-sibiu2

Sibiu Opera Festival continuă în această săptămână un concert a capella la Biserica Evanghelică Sibiu (Piaţa Huet), marți 27 septembrie, ora 17.00. Participă Corul Naţional de Cameră „Madrigal” al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.

Vineri, 30 septembrie, festivalul se va încheia cu un concert vocal-simfonic „SIMFONIA a IX-a de L. van Beethoven”. Participă Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca, Mark Stringer – dirijor (Austria), Lauren Fagan – soprană (Marea Britanie), Rachel Kelly – mezzosoprană (Marea Britanie), Toni Bardon – tenor și Gelu Dobrea – bas. Detalii găsiți pe site-ul Filarmonicii de Stat Sibiu.