Spectacolul „Electra”, producție a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, va fi prezentat astăzi, 25 septembrie, de la ora 19:00, în cadrul C’Art Fest (în Cristian, județul Brașov), la Sala Mare.
„Electra” lui Mihai Măniuțiu este un spectacol al eternului tragic prezent, veșnic dispus să ia formele zilei, dar conservându-și perpetuu esența destinală implacabilă. Spectacolul rămâne în mintea și sufletul spectatorului mai mult timp și datorită minunatului Grup Iza care acompaniază actorii cu muzică din Maramureș.
„Maramureşul este un loc miraculos şi, odată, când am fost, am auzit vocile vechii Elade, vocile tragediei greceşti… Muzica lor e dintr-o zonă arhaic rituală, care nu mi s-a părut deloc străină de Elada. Repetiţiile mi-au confirmat că verbul tragediei eline merge perfect cu ritmul muzicii tradiţionale din Maramureş şi că ele, vocile locului şi cele ale lumii antice greceşti, grăiau consonant, se înţelegeau între ele… Am pus un accent special în spectacolul meu pe marginalizarea actuală a acestor zone arhaice şi pe lenta lor destrucţie. Elada, ca şi Maramureşul, sunt lumi de marginali… Spectacolul meu este, de fapt, un eseu în care am pus în dialog două lumi. Şi finalul piesei vorbeşte despre frumuseţea unei lumi care încă există şi despre frumuseţea stingerii, despre tragismul şi aura acestei stingeri”, a declarat Mihai Măniuţiu.
Textul spectacolului este o adaptare după Sofocle și Euripide, iar scenariul dramatic îi aparține lui Mihai Măniuțiu. Acesta semnează și regia, dar și o parte din decor, realizat împreună cu Cristian Rusu. Nu în ultimul rând, în distribuție îi puteți vedea pe: Mariana Mihu, Ioana Crăciunescu, Marian Râlea, Pali Vecsei, Dan Glasu, Ofelia Popii, Florin Coşuleţ și Adrian Matioc. Corul este format din actorii: Diana Fufezan, Veronica Arizancu, Dana Taloş, Codruţa Vasiu, Mihai Coman, Adrian Neacşu, Cătălin Neghină, Eduard Pătraşcu, Cătălin Pătru, Viorel Raţă și Bogdan Sărătean. Iar Grupul Iza îi aduce în spectacol pe Ioan Pop, Ioachim Făt, Anuţa Pop, Voichiţa Tepei și Grigore Chira.
Cristian, unde tradiția, istoria și arhitectura se combină fericit cu arta
„Săptămâna culturală de la Cristian nu se putea termina mai bine decât prezentând spectacolul <<Electra>>, spectacol vehiculat prin toată lumea. Am considerat că este o alegere excelentă pentru că spectacolul nu are bariere în a fi perceput în orice loc de pe pământ. Mulțumesc conducerii TNRS care m-a susținut în aceste demersuri. Evenimentul este dovada că lucrurile extraordinare care creează reverberații dau roade și la distanțe mai mari,” a declarat actorul Florin Coșuleț, directorul artistic al C’Art Fest.
C’Art Fest este un eveniment cultural aflat la a treia ediție. Conceptul festivalului este acela de a pune în valoare, prin cultură și educație Cristianul, unde tradiția, istoria și arhitectura se combină fericit cu arta, creând în același timp un spațiu de dialog multicultural.
„Teatrul Național Radu Stanca este cel mai vechi colaborator al C’Art Fest. Am pregătit comunitatea și terenul prin prezentarea mai multor spectacole produse de TNRS, determinând necesitatea unei manifestări mai ample, care s-a transformat într-un festival. Iar faptul că se întâmplă într-o localitate rurală este un semnal că evenimentele culturale încep să se dezvolte și în acest mediu. Avem chiar o agendă de invidiat pentru multe festivaluri din țară,” susține Florin Coșuleț.