După succesul de care s-a bucurat la Stuttgart în luna martie, spectacolul Nathan înțeleptul, în regia lui Armin Petras, continuă răspândirea mesajului pacifist pe care îl conține, printr-un nou turneu în Europa. Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și ICR prezintă spectacolul în Norvegia. Evenimentul va avea loc în data de 14 aprilie, ora 19:30, la Teatrul Național din Oslo.

Nathan înțeleptul, de G. E. Lessing, este o coproducție româno-germană a Teatrului Național din Stuttgart și a naționalului sibian, realizată cu actori din ambele teatre. Acest spectacol a fost gândit înainte să se întâmple toate catastrofele din Europa și arată modul sublim în care câțiva artiști cu viziune răspund astăzi problemelor legate de terorism, probleme la care politicienii nu  au găsit deocamdată soluții. Este un exemplu de toleranță și pacifism.

Piesa este scrisă de Gotthold Ephraim Lessing (1729–1781), autor care a promovat încrederea și respectul dintre diferite grupuri religioase. Nu a apucat să vadă piesa pusă în scenă, aceasta fiind inițial interzisă de biserică, ulterior fiind interzisă de naziști.

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, împreună cu ICR, au dezvoltat un program de diseminare la scară largă a mesajului pe care piesa îl conține. Spectacolul ilustrează Europa de astăzi ca pe o lume în care conflictele religioase, cu multe victime, sunt principalele subiecte de știri. O Europă caracterizată prin terorism, violență și rasism. Expresiile și cuvintele cheie în ceea ce privește acest spectacol sunt: libertate de exprimare, dialog între religii, pace și democrație. Astfel, se atrage atenția asupra necesității ca oamenii de religii diferite, precum iudaismul, creștinismul și islamismul, să trăiască împreună, în pace.

Actorii își spun replicile în română, germană și engleză, iar supratitrarea reprezentației de la Oslo va fi în aceleași trei limbi.

În data de 15 aprilie, Armin Petras va susține un workshop cu elevi ai liceelor din Oslo, pe temele propuse de spectacol. La acest atelier vor participa și actorii Maria Tomoiagă și Alexandru Udrea.

Acest turneu este realizat cu sprijinul ICR.