Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu prezintă în această seară spectacolul „Moroi”, în regia lui Alexandru Dabija. Un spectacol ce vine din zona teatrului popular, care are verificare imediată la public, un spectacol unde s-a lucrat mult cu actorii și cu cuvântul. Este bazat 90% pe textul contemporan scris de Ada Milea și Cătălin Ștefănescu.

„Ca pe noi toți, ne bântuie tot felul de griji, de spaime, de amenințări pe care le simțim în lume, pentru că suntem tot mai mult conectați la lume și atunci nu mai putem spune că ne e indiferent ce se întâmplă în lume. Ideea a pornit dintr-un instinct polemic și mă întrebam, în ce măsură tipul acesta de comunicare virtuală nu naște o frustrare mare cum că nu ne mai vedem. M-am gândit că, într-un fel, fiecare comunicare pe care o avem cu cineva la distanță e un fel de comunicare cu mortul. Comunicarea virtuală ascunde și povestea asta, sunt convins că formele noastre de comunicare pe aparate sunt și o formă de a vorbi cu morții. Comunicăm cu lumea de dincolo și fiecare sms sau apel într-un fel sau altul constituie o mare bucurie și pentru spiritele însoțitoare. Cred că întâlnirea de bază în teatru, aceasta este, între spectactori și un grup de oameni pe scenă și împreună creează acel moment unic, care este reprezentația vie a spectacolului”, a declarat regizorul Alexandru Dabija.

Directorul TNRS, Constantin Chiriac spune că spectacolul „Moroi” a plecat din zona teatrului popular, însă acest fel de teatru nu este unul populist care să se ducă în zona minoră și distractivă sau alte dimensiuni. „E un alt fel de umor, este o dimensiune filosofică de un umor devastator, dar nu unul care să te facă să râzi mult, ci unul care îți oferă o plăcere cu totul specială și această bucurie a pozitivismului înseamnă enorm de mult.  Moroi  o creație specială, e un spectacol care înseamnă și spectacol de autor și spectacol de regie și de muzică. Un spectacol pe care dacă l-aș denumi într-un anume fel, poate reprezenta ceea ce înseamnă specificitatea unei țări cu toate lucrurile bune și mai puțin bune.”

Prima reprezentație cu public a spectacolul „Moroi” va avea loc în aceasta seară, de la ora 19.00, iar mâine, 13 martie, va avea loc a doua reprezentație, de la aceeași oră. Premiera oficială a  spectacolului „Moroi” va avea loc  în cadrul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la  Sibiu (10-19 iunie 2016).

REGIA: Alexandru Dabija;

ASISTENT REGIE: Bogdan Sărătean;

SCENOGRAFIE: Dragos Buhagiar;

ASISTENT SCENOGRAFIE: Irina Chirilă;

CÂNTECE: Ada Milea;

TEXTE:  Cătălin ȘtefănescuO noapte, O înmormîntare, Un interviu, Un cioban, Un cap și Ada MileaUn bloc

ÎN DISTRIBUȚIE: Veronica Arizancu, Mihai Coman, Alexandru Malaicu, Adrian Matioc, Fatma Mohamed, Serenela Mureșan, Cătălin Neghină, Ioan Paraschiv, Eduard Pătrașcu, Cristina Ragos, Vlad Robaș, Cristian Stanca, Dana Taloș, Arina Ioana Trif, Cendana Trifan, Marius Turdeanu, Alexandru Udrea, Ema Vețean, Liviu Vlad.

Durată: 1 h 40 min