Inspirat de spusele lui Pablo Picasso, „Mi-ați dat o casă, vă dau înapoi un muzeu”,  artistul Ion Barbu a lansat într-o veche casă pe care a primit-o în Petroșani, Muzeul Instalatorului Român.  

Casa de pe strada General Dragalina, i s-a dat „în comodat”, de către Primăria Petroșani, cu zece ani în urmă, iar necesitatea unui astfel de muzeu a constat în multitudinea de lucrări ale artistului care se înmulțeau pe zi ce trece și din cauza cărora aproape nu mai avea loc în propria sa casă. Astfel le-a mutat pe toate la Muzeul Instalatorului Român, creând loc pentru lucrări noi, ce vor deveni cel mai probabil conținutul unui alt muzeu, nou, când artistul se va fi trezit din nou cu casa plină de potențiale exponate.

IoN Barbu Petrosani

Sursa: Facebook // The Romanian Plumber Museum

Caricaturistul Ion Barbu s-a născut la Petroșani, la aproximativ 30 de pași depărtare de locul unde acum se află o atracție culturală inedită, nu numai a zonei văii Jiului, dar a întregii țări. Lucrări din cele mai colorate și din cele mai moderne constituie „un omagiu adus lui René Magritte, artistul care mi-a dovedit toată viata că lucrurile nu sunt niciodată așa cum le vede toată lumea“, după cum declară artistul pentru publicația Observatorul Cultural.

Sursa: Facebook // The Romanian Plumber Museum

Cu ajutorul câtorva voluntari, sub umbrela propriei fundații Fundația Culturală Condiția Română, Ion Barbu a renovat vechea casă din spatele Casei de Cultură din Petroșani, care funcționa ca grădiniță, și a vernisat deschiderea muzeului la sfârșit de săptămână, în 23 și 24 iulie. Muzeul Instalatorului Român este cel de-al patrulea creat de Ion Barbu în Valea Jiului, după Casa Memorială Ion D. SîrbuMother’s Museum și Centrul Pompadou din Petrila. Exponatele sunt 100% Barbu, adică lucrări proprii, donate de către artist conform principiului „Doar Dorel instalatorul va dura cât piatra piramidelor, acum și pururea în veacul vecilor, amin!”, din dorința de a crea un muzeu viu.

Muzeul Instalatorului Român, pentru turiști The Romanian Plumbers Museum, cum poate fi găsit și pe rețeaua de socializare Facebook, este însoțit de revista Instalatorul Român sub motto-ul Instalatori din toate țările, uniți-vă. 

Sursa: Facebook // The Romanian Plumber Museum

Sursa: Facebook // The Romanian Plumber Museum

Ion Barbu se numără printre cei mai apreciați caricaturiști români, cu peste 400 de expoziții în țară și străinătate și colaborări cu reviste de renume precum Academia Cațavencu, Dilema VecheSzpilky (Polonia),Ludas Maty (Ungaria), Witty World (S.U.A.), Stârșel, Apropos (Bulgaria), Hurriet, Mylliet, Cumhurriet (Turcia), The Romanian Morning Star (Canada), Alto Adige, La Repubblica (Italia).

Surse:

observatorcultural.rodilemaveche.roFacebook // The Romanian Plumber Museum