Timp de 7 zile, până în 2 septembrie, au loc în orașul Băile Herculane diferite activități culturale, conferințe, picturi murale, workshop-uri de arhitectură și artă, proiecții de film sau concerte, în cadrul unui eveniment inedit – Băile Culturale Herculane. Acesta are ca scop revitalizarea vechii stațiuni balneare și a comunității acesteia, reactivarea turistică a zonei și generarea unui spațiu de creație artistică.

Inițiativa aparține Asociaţiei Locus prin Herculane Project și Asociaţiei Culturale pentru Intervenţie Artistică (ACIA) care au decis să creeze împreună cu  Asociaţia Launloc, Cinemobilul și Primăria Băile Herculane un context în care să pună în valoare Patrimonul Cultural Național din orașul Băile Herculane.

Organizatorii și-au propus să atragă prin mijloace creative atenția asupra degradării culturale și sociale a zonei, asupra arhitecturii și a situației dezolante a patrimoniului, și implicit să reactiveze spații publice prin picturi murale ce vor repune Băile Herculane pe hărțile culturale contemporane. Artiștii care deja creează diferite intervenții, desene și murale în zonă sunt Ion Barbu, IRLO , Obie Platon, KERO ZEN și Ocu.

Ion Barbu, deja veteran în domeniul reactivării culturale românești va realiza o pictură murală pe strada Trandafirilor 20-30, chiar la intrarea, sau ieșirea din stațiune – „depinde de unde vii”, după cum descrie acesta locația, cu umoru-i specific. După ce a reușit să transforme o parte din fosta mină de cărbuni din Petrila în Planeta Petrila, Ion Barbu a decis să se alăture inițiativei din Băile Herculane, concluzionând cu un an în urmă într-o vizită în zonă, că „În Herculane nu se vine, din Herculane se fuge!”.

Artistul vizual sibian Dan Perjovschi s-a alăturat și el inițiativei, însă de data aceasta cu un TalkDesenul ca mod de viață,  o conferință  despre arta de stradă din Romania, despre înfrumusețarea orașului, politică și traiectoria lui artistică spre schimbare socială. Inițial și el ar fi vrut să deseneze și să creeze diferite mesaje spontane direct pe arhitectură, după cum ne-a obișnuit însă apoi a găsit o altă variantă de a interveni artistic, în zonă.

Joi, 30 august are loc conferința Cum protejăm cultura națională și cum construim o cultură cinematografică globală? susținută de Corina Șuteu,  consultant cultural internațional, fost ministru al Culturii în Romania în anul 2016.  

Vineri va avea loc o conferință pe tema Patrimoniul: de la resursă locală la valoare universală susținută de Anca-Raluca Majaru și Oana Bogdan. Acestea vor discuta despre modurile în care patrimoniul poate fi valorificat social și economic pentru o dezvoltare durabilă.

Oana Bogdan a fondat biroul de arhitectură și urbanism Bogdan & van Broeck în Bruxelles, care a fost premiat la Bienala de Arhitectură București 2010 și a fost membră a Comisiei Regale pentru Monumente și Peisaje a Regiunii Flandra, a Comisiei de Experți pentru Arhitectură și Design în cadrul Guvernului Comunității Flamande din Belgia. În 2015 a devenit membră a Comisiei de Experți UNESCO a orașului Bruges, în 2016 a fost Secretar de Stat responsabil cu patrimoniul în Ministerul Culturii condus de Corina Șuteu, poziție din care a coordonat, printre altele, dosarul Roșia Montană depus de România la UNESCO.

Anca Majaru este arhitect specializat în istoria arhitecturii și în protecția patrimoniului cultural. Este implicată civic de peste 10 ani în activități educative, sociale și culturale desfășurate cu precădere în mediul rural, iar din 2011 e membru co-fondator al Asociației ARCHÉ. A colaborat în cadrul UAUIM București, a desfășurat activități privind cercetarea și evidența monumentelor istorice din România la Institutul Național al Patrimoniului și, în 2016, a fost consilier privind patrimoniul cultural în cadrul Ministerului Culturii.

Finalul de săptămână continuă cu un concert A-C Leonte, Albert Tajti, Dan Mitrofan și Tavi Scurtu care va avea loc vineri, 31 august, la ora 20, iar sâmbătă și dumincă dimineața începând cu ora 11 sunt organizate Tura de artă, respectiv Tura de arhitectură.

Alte activități ce au loc săptămâna aceasta la Băile Culturale Herculane sunt diferite proiecții de film cu ajutorul celor de la Cinemobilul, inclusiv proiecția filmului România Neîmblânzită ce va avea loc sâmbătă, de la ora 20.

Programul complet al evenimentului poate fi găsit pe pagina de Facebook Băile Culturale Herculane.


Sursă foto: Băile Culturale Herculane