Montreux – Chaplin’s World este locul unde îl poți vedea pe Charlie Chaplin în orice ipostază. În Londra anilor 1900, jucându-se cu balonul precum se juca Führer-ul cu mapamondul, în grădină, sorbind dintr-o cană cu ceai alături de soția sa Oona, cu piaptănul de bărbier în mână sau stând la masa de abanos din dormitor, scriind scrisori. Chaplin’s World reprezintă un loc de întâlnire pentru fanii lui Charlie Chaplin.
Universul lui Charlie Chaplin începe cu mult înainte de a te apropia de fosta reședință a actorului. Din depărtare se zăresc turnuri înalte de 10 etaje, pe care sunt pictate portrete ale actorului sau secvențe din filmele în care a jucat. Hotelul Modern Times se află pe drumul către reședința actorului, care l-a interpretat atât de bine pe „Vagabond”.
Chaplin’s World este o vilă cu 40 de camere pe care Yves Durand, un influent și creativ om de afaceri, a visat timp de 16 ani să o „reînvie”. Cel mai amuzant actor de film din toate timpurile se întoarce acum „acasă”, în fosta sa reședință din satul Corsiers-sur-Vevey din Montreux. Acolo, unde Elveția este cea mai frumoasă, printre viță de vie și lacul Geneva, într-un parc cu suprafață de 3000 de metri pătrați, cu vedere spre Alpi, acolo și-a petrecut Charlie Chaplin ultimii 25 de ani din viață, iar acum își petrece acolo eternitatea.
„Chaplin trăiește!” – acesta este mesajul. Un loc de cult, un muzeu care include 1500 de obiecte printre care multe obiecte personale, o vitrină în care strălucește, proaspăt polizat, un leu auriu și Oscar-ul mândriei pe care actorul, regizorul și producătorul de film l-a „ridicat” personal de la Hollywood, cu puțin timp înainte de deces – toate acestea au fost cumpărate de Compagnie des Alpes.
Chaplin trăiește – Chaplin este prezent
În dormitor, locul unde s-a stins Chaplin, se află peste tot fotografii și scrisori pe care le-a scris la masa grea din abanos. În sufragerie rulează filme de 16 milimetri, private, pe care le-a filmat soția lui Chaplin, Oona. Totul arată de parcă Chaplin ar fi ieșit un pic în grădină.
„Sunt ultimul din familie care s-a mutat de aici, acum 10 ani. Este un loc al amintirilor, un loc în care părinții mei au fost foarte fericiți”, declară fiul, Eugene Chaplin, pentru revista Tagesspiegel.
Despre problemele actorului bineînțeles că nu se vorbește nicăieri. Despre atracția față de femeile mult prea tinere sau despre „clinciul” de familie cu fiul Michael nu se pomenește nici un cuvânt, și în fond, nici nu este interesant. Toată familia Chaplin s-a adunat acum să viziteze Chaplin’s World. Verdictul? Spiritul lui Chaplin este prezent!
Nu este un Disneyland
Studioul reprezintă o construcție de mărime hollywoodiană, iar în sala de cinematograf vizitatorii sunt întâmpinați de un discurs al actorului înregistrat și proiectat pe marele ecran.
Culise, străzi reconstruite și peisaje din insalubra Londră a anilor 1900 – vizitatorii se plimbă metru după metru prin istoria filmului, scenă după scenă. Proiecții din City Lights sau The Kid, secvențe din The Great Dictator, toate acestea alcătuiesc lumea lui Charlie Chaplin.
Îl redescoperim pe Charlie Chaplin
Charlie Chaplin a murit de Crăciun, în anul 1977. Corpul său a fost exhumat de către doi infractori mărunți, care au încercat o tentativă de șantaj. Poliția însă i-a prins rapid. Din motive de securitate, Chaplin și soția sa, au fost îngropați sub o placă de beton, groasă de un metru. Toate acestea se află la câteva minute de mers de Chaplin’s World.
Actorul se numără printre artiștii care încă trăiesc. Nici un artist al secolului XX nu a strârnit atât de mult atenția. Printre prietenii lui se numărau Picasso, Einstein, Churchill, Sophia Loren, Marc Chagall, Bertolt Brecht, Marlene Dietrich, Marlon Brando și Michael Jackson, care înnopta adeseori în casa lui Chaplin și a cărui Moon Walk ar fi fost inspirat în mare măsură de arta lui Chaplin.
Firma Grevin, acceași care deține și cabinetul de figuri de ceară parizian, a investit 60 de milioane de dolari în aceast proiect.
Chaplin’s World este un prilej, un îndemn pentru a-l descoperi pe Charlie Chaplin, o personalitate alături de care multe altele ale secolului XXI își pierd culoarea.