Nominalizările din acest an ale Academiei Americane de Film, anunțate în urmă cu aproape trei săptămâni, au stârnit un scandal monstruos la Hollywood.

Lipsa diversității reprezintă motivul revoltei, în condițiile în care, pentru al doilea an consecutiv, niciun actor sau regizor de culoare nu se află pe listele de nominalizați.

Spike Lee, Will Smith și doamna Jada amenință că nu mai vin la gala din 28 februarie, Chris Rock este aproape somat să renunțe la rolul de gazdă a ceremoniei, Academia își pune cenușă în cap și promite ca, pe viitor, să mulțumească pe toată lumea, talentată sau nu.

Între timp, septuagenara nominalizată Charlotte Rampling n-are de lucru și aruncă paie peste foc vorbind pe la un post de radio din Franța despre rasismul îndreptat, de fapt, împotriva albilor. Deloc inspirat comentariul în condițiile în care toată America politically correct strigă #OscarSoWhite pe rețelele de socializare și nu numai.

În acest context, revista Vanity Fair scoate repede o copertă a diversității cu doamne și domnițe de toate nuanțele si vârstele, iar Breasla Actorilor încearcă să scuze forțat prejudecățile industriei americane de film dând premii peste premii vedetelor de culoare la ceremonia Screen Actors Guild din 30 ianuarie.

Pe scurt, supărare mare la Los Angeles, mai mare chiar decât la București după selecția națională Eurovision. Pe de altă parte, cine încă mai are impresia că Oscarurile se dau “pe bune” înseamnă că a trăit până acum crezând că “Rocky” e un film mai “măiastru” decat “Taxi Driver”, “Rețeaua” sau “Toți oamenii președintelui”.

Totul e joc de culise, în stil Altman și mai ceva ca în “House of Cards”. În acest an, “The Big Short” a devenit favoritul-surpriză pentru titlul de cel mai bun film după ce a fost ridicat în slăvi și premiat de Sindicatul Producătorilor Americani.

E clar: o criză economică și un montaj bun înmoaie inimi și adună premii. În spiritul dreptății și din respect pentru minunăția vizuala numită “Mad Max 4”, mă aștept ca regizorul George Miller să ia Oscarul, nu de alta, dar Iñárritu a câștigat tocmai anul trecut pentru “Birdman”. La actriță în rol principal, mizez scurt pe Brie Larson și uite așa ajungem la cea mai discutată categorie din acest an.

Sunt mulți cei care au strâmbat din nas și au ridicat din sprâncene la “The Revenant”. Ba că e prea mult sânge, ba că e prea lung, ba că nu prea se vorbește, ba că prea suferă Leonardo ca un câine. Sunt de acord că domnul DiCaprio a câștigat multe puncte la capitolul credibilitate artistică datorită condițiilor de filmare extrem de dificile impuse de regizorul Alejandro G. Inarritu. Da, a fost senzațional și mai interesant de privit în “The Wolf of Wall Street”, “Django Unchained”, “Revolutionary Road” sau “The Basketball Diaries”, dar să ne înțelegem: rolul din “The Revenant”, deși aparent liniar, e un tur de forță care nu poate fi contestat. Așadar, dacă va câștiga Oscarul în acest an, Leonardo DiCaprio nu va obține retroactiv un trofeu, deși ar fi meritat acest premiu încă din 1993, când îl juca pe fratele mai mic și foarte neștiutor al lui Gilbert Grape.

de Andrei Barbu

sursă foto: filmconnoisseur.blogspot.ro