Artistul Julian Rosefeldt a creat ”Manifestul”, o instalație video prin care dorește să amintească oamenilor, și mai ales artiștilor că, dacă vor să spună ceva, trebuie să o facă cu curaj și într-o manieră inteligentă.

Acesta a unit sub denumirea de ”Manifestul” 13 scurtmetraje în care cunoscuta actriță Cate Blanchette interpretează tot atâtea personaje. Filmele redau idei din diferite fragmente manifest, decupate de artist din arta secolului 20.

Potrivit artistului, manifestele au fost scrise într-o perioadă în care munca pentru care artiștii respectivi au devenit faimoși, nu exista încă.

Julian Rosefeldt

Julian Rosefeldt Sursă foto: www.acmi.net.au

Poți spune că au fost scrise în adolescența lor târzie, imediat ce s-au mutat din casa părinților lor. Când ești în acel moment al vieții, ești o persoană nervoasă. Vrei să scapi de generația tatălui tău, vrei să te regăseși în opoziție cu ce este tatăl tău și ai tendința să faci unele lucruri exagerate. Oricare ar fi metoda ta de a protesta, este acea perioadă a vieții tale în care e clar că ai ceva de zis, de demonstrat”, a explicat Julian Rosefeldt pentru editorii de la dazeddigital.com.

Într-o paralelă cu viața artistului din zilele noastre, Rosefeldt spune că în prezent artistul se poate exprima pe foarte multe căi.

Într-un asemenea context, este foarte greu să provoci, pentru că trăim într-o societate în care ești liber să zici ce vrei, cel puțin în partea de vest a lumii. În urmă cu câțiva ani, era o parte foarte mică de oameni, de artiști, care erau împotriva tendințelor de atunci, din artă. Acei autori ai manifestelor erau parte a unei minorități de artiști avangardiști care au strigat cât au putut de tare pentru a se face auziți”, a explicat Rosefeldt.

Cate Blanchett, în rolul cerșetorului. Sursă foto: www.museumsportal-berlin.de

Într-unul din filmulețe, Cate Blanchett interpretează rolul unui om fără adăpost care spune un citat aparținând pictorului olandez Constant Nieuwenhuys: ”În aceste vremuri de schimbări, rolul artistului nu poate fi decât acela al unui revoluționar”.

Rosefeldt continuă spunând că ”artiștii se pot face auziți și ar trebui să își asume riscuri, dar nu neaparat pentru a scoate în față clișee sau să fie un fel de Ioana D’Arc modernă. Artiștii, filosofii și oamenii de știință au un mare provilegiu, acela de a avea puterea de a scoate în evidență lucruri care nu au fost încă evidențiate”.

instalation

Sursă foto: www.arndtfineart.com

Cele 13 scurtmetraje au fost gândite sub forma unei instalații video. Proiecțiile sunt parte a unei expoziții, la Muzeul de Artă Contemporană din Berlin, capitala Germaniei. Expoziția a fost deschisă în luna februarie a acestui an și poate fi vizitată până în 10 iulie.

Actrița Cate Blanchett este cea care intepretează toate cele 13 personaje gândite special pentru ea de artistul Julian Rosefeldt.

Sursă foto reprezentativă: www.trendengel.com

Sursă: www.dazeddigital.com

de Adela Cândea