ESTE FILM Festival revine în forță la Sibiu cu cinci zile de festival în trei locații, o competiție și un trofeu gata să fie câștigate și peste treizeci de proiecții. A șasea ediție a evenimentului își propune să ofere din nou publicului sibian filme europene, filme de autor apreciate internațional.
Într-un context cultural în care oferta de film e mică față de cererea publicului, ESTE FILM Festival nu numai că oferă film, dar îl oferă pe cel mai puțin comercial, greu accesibil.
Spațiile de proiecție de anul acesta sunt Teatrul Gong, Centrul Cultural „Ion Besoiu” și curtea interioară a Muzeului de Istorie „Casa Altemberger”, un spațiu fermecător care a servit drept locație și în ediția cu numărul cinci, desfășurată în totalitate outdoor, din cauza pandemiei.
Organizatorii anunță deschiderea festivalului cu un film românesc, difuzat în premieră națională, Imaculat. Filmul va fi urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri, în prezența regizoarei Monica Stan și a actriței Ana Dumitrașcu.
Competiția de scurtmetraj românesc de ficțiune ajunge la a treia ediție și aduce publicului zece scurtmetraje selecționate de Iulia Blaga, jurnalist și critic de film, scurtmetraje din care un juriu, prezent la festival, va alege câștigătorul. Acesta va duce acasă trofeul ESTE FILM, dar și suma de 2000 de euro. În cadrul acestui concurs s-au putut înscrie, până la finalul lunii februarie, cineaști profesioniști, dar și studenți și/sau amatori. Lista cu filmele selectate pentru această ediție poate fi găsită aici.
Festivalul va găzdui și anul acesta filmele LUX (Flee, Great freedom și Quo vadis, Aida?), care aduc tematici puternice spre a fi dezbătute, inclusiv în cadrul evenimentului, printr-o dezbatere ce va succeda filmul Flee, o animație în regia lui Jonas Poher Rasmussen. Secțiunea In Frame va fi dedicată anul acesta filmului ceh clasic – vor fi prezentate filme semnate de Jirí Menzel și Milos Forman: Trenuri bine păzite, Ciocârliile pe sârmă și Balul Pompierilor. Proiecțiile LUX și cele din secțiunea In Frame vor fi cu intrare liberă.
În cadrul secțiunii Best of Europe vor fi proiectate titluri precumTre Piani, producția italiană reprezentând o ecranizare după romanul omonim, Madres paralelas, cel mai recent film semnat de Pedro Almodóvar, Titane, câștigătorul Palme d’Or din 2021 sau A hero, filmul distins cu Grand Prix la Cannes în 2021.
Anul acesta revine CinExplorez, secțiunea dedicată copiilor și adolescenților, ce vor avea ocazia să vadă animația Unde este Anne Frank, documentarul Ailo: Aventuri în Laponia, dar vor putea viziona și două filme românești: Străjerii Deltei și Copacul Dorințelor: Amintiri din Copilărie, urmate de discuții ce îi vor aduce pe micii spectatori față în față cu realizatorii filmelor.
Începând cu 10 mai vor putea fi achiziționate biletele. Aceste vor fi disponibile online, prin Eventbook, dar și în spațiile de proiecție, în limita locurilor disponibile. Prețul unui bilet unic este de 20 lei pentru toate categoriile de vârstă și 12 lei pentru proiecțiile de film dedicate exclusiv pentru copii și adolescenți, din cadrul secțiunii CinExplorez.
Mai multe informații despre eveniment găsiți pe site-ul festivalului, www.estefilm.ro.
Eveniment organizat de Asociația Este Film
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional*
Cu sprijinul: LUX Audience Award, Parlamentul European, Centrul Ceh București, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu
Parteneri principali: Colt, Groupama
Partener secțiune Best of Europe: Vitesco
Partener de tradiție: Marquardt
Sponsori: KeepCalling, Cheia
Parteneri: Centrul Cultural „Ion Besoiu”, Teatrul Gong, Muzeul Național Brukenthal, Hotel My Continental Sibiu, Hotel Împăratul Romanilor, Restaurant Pasaj, NOD Pub, AM PM specialty coffee shop, Atelier Good Wood, Set Up, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Sibiu Pride, Delirio Sibiu, Asociaţia ACCEPT, Librăriile Humanitas, Cărturești
Parteneri media: Capital Cultural, Zile și Nopți, RockFM, Turnul Sfatului, Sibiu City App, Goodtime magazine, Munteanu Recomandă
*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.