Lucrate în cel mai mic detaliu, cu înălțimi chiar și de 20 de metri, în culori vii de-ți captează toată atenția, zeci de lampione chinezești vor putea fi admirate în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, din 23 iunie și până în 4 august. Evenimentul este organizat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru din Sibiu, și, în premieră, compania Zigong Haitian Culture Co.,Ltd va călători către România pentru a realiza festivalul de lampioane chinezești- Lantern Festival.

Tradiție veche de secole, sărbătorită de Dinastia Han în perioada 206 î. e. n. și 221 d. Hr., festivalul lampioanelor ilustrează scene din istoria și mitologia chineză. „Include în total 20 de tipuri de lampioane, iar temele centrale sunt cultura chineză, elementele naturale, animalele, plantele și florile”, îmi explică Suzie Zhong, International Business Development Manager al companiei.

Foto: Zita

Zigong Haitian Culture Co.,Ltd este unul dintre operatorii culturali și producătorii principali de lampioane la nivel global, din China. Compania a fost fondată în anul 1998 și organizează diferite expoziții din construcții de lumini, expoziții de lampioane chinezești, lampioane ce plutesc pe apă și peisaje clădite din lumină.

Cum a luat naștere această tradiție

La începuturile dinastiei Han de Est, împăratul, adept Lantern Festivalal budismului, a auzit că în fiecare lună, pe data de 15, călugării budiști aprindeau lampioane în temple. Astfel, a decis să dea un ordin care să oblige toate gospodăriile, templele și palatele să aprindă lampioane la acea dată.

Foto: Zita

De atunci încoace, oamenii se reunesc în noaptea festivalului de lampioane pentru a sărbători, a mânca împreună tangyuan, un desert din orez, specific acestui eveniment, pentru a participa la ghicitori sau pentru a vedea și practica dansul leului. Lampioanele și aprecierea acestora rămân însă activitatea principală a evenimentului. În perioada festivalului, lampioane de diferite forme și dimensiuni pot fi văzute pretutindeni – de la gospodării, la mall-uri, parcuri și străzi. Iar copiii se plimbă ținând mici lampioane în mână.

Foto: Zita

Structurile de lumini sunt lucrate în cel mai mic detaliu și pot avea o înălțime de 20 de metri și o lungime de până la 100 de metri. Festivalurile de acest gen își mențin autenticitatea pretuntindeni și atrag pe parcursul lor între 150.000 și 200.000 de vizitatori de toate vârstele. La Sibiu, evenimentul va începe în ultima zi a Festivalului Internațional de Teatru, pe 23 iunie, și va dura până pe 4 august. Acesta va cuprinde, pe lângă expoziția de lampioane, și un program culinar, cu delicatese autentice chinezești, în perioada 23-28 iunie.
„Pentru a crea un festival de lampioane trebuie să ne gândim în primul rând la un design conform cu locația evenimentului și apoi să alegem structurile de lumini potrivite. Culorile trebuie să fie vii și să arate superb”, îmi spune Suzie când o întreb cum se pregătește un astfel de eveniment. „Festivalurile de lampioane sunt apreciate pretutindeni și dublează, dacă nu chiar triplează participanții la un eveniment, comparat cu aceeași perioadă, dar fără lampioane.”, mai spune ea.

Foto: Zita

La Sibiu vom putea vedea Scent of Lotus – o structură care reprezintă bulbi de flori de lotus în combinații de roz cu verde, ce plutesc pe apă, Greeting Gate – o poartă înaltă de cinci metri ce ilustrează diferite motive clasice, chinezești, Greeting from Phoenix – ilustrarea semnificației păsărilor Phoenix, Frog Croaking – un peisaj nocturn, ce plutește pe apă, Love of Fish – cinci arcade ce reunesc în mijloc pești, Dragon – structură cu o lungime de 20 de metri ce întruchipează un dragon, Four Season – patru clepsidre prin care se scurg anotimpurile, Panda Land – structură cu mulți urși panda între bețe de bambus colorate, Spirit of Chinese Lantern – construcție înaltă de cinci metri ce conține simboluri chinezești, Monkey – instalație ce ilustrează un peisaj cu maimuțe, Magical Night și Insect’s Concert – structuri ce aduc laolaltă peste 30 de forme de ciuperci și insecte, cu dimensiuni între 1.5 și 4 metri, Blooming Day și Flower Passage – strucutri ce ilustrează peisaje de flori, Penguin’s Whisper și Polar Bear – peisaje arctice cu pinguini și urși panda, Fairy Deer ce reprezintă un peisaj de basm cu cerbi, Sea World – peisaj ce ilustrează lumea maritimă, foarte, foarte colorată, Parrots’Whisper – ilustrarea unei construții cu papagali în colivii și Peacock – reprezentarea unui păun cu dimensiunea de 8 x 3 metri.

Foto: Zita

„Aceste minunate structuri colorate vor ilumina festivalul de la Sibiu și vor atrage mulți vizitatori”, îmi spune Suzie. „Este o activitate excelentă pentru a oferi bucurie și fericire oamenilor și de a aduce unitate în familie și între prieteni.”

Festivalurile de lampioane chinezești sunt foarte populare în lume. Reacția spectatorilor este de fiecare dată pe măsura evenimentului. Pe rețelele de socializare, aceștia mărturisesc că experiențele din cadrul festivalurilor realizate de Zigong Haitian Culture Co., Ltd sunt asemenea basmelor.

Foto: Zita

Deși e pentru prima dată când ajung în România, Suzie Zhong spune că prezența de anul acesta la FITS reprezintă numai un prim pas în clădirea unei relații de lungă durată cu Festivalul de Teatru din Sibiu. „Putem face acest festival mai colorat, mai vesel și mai atractiv pentru vizitatori”, îmi spune ea.


Organizatori din România: Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu; Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu; Complexul Naţional Muzeal ASTRA; Ambasada Republicii Populare Chineze în România
Organizatori din China Zigong Haitian Culture Co., Ltd., Ministerul Culturii și Turismului din China (Ministry of Culture and Tourism of the People’s Republic of China)
Parteneri: Consiliul Local prin Primăria Municipiului Sibiu; Consiliul Județean Sibiu; Programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019; Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu; Institutul Confucius din Sibiu; UniCredit Bank


*Articol publicat în revista Capital Cultural, ediție specială FITS.*
For the english version of this story, click here.