de Diana Joicaliuc
Laetitia Casta ajunge astăzi pentru prima oară în România și mi-a mărturisit că așteaptă cu nerăbdare întâlnirea cu publicul de la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Celebra actriță franceză care și-a asigurat de mult un loc în rândul celor mai frumoase actrițe și modele din lume o va readuce la viață pe Clara Haskil, pianista de origine română, într-un one-woman show emoționant.
„Este pentru prima oară când sunt singură pe scenă, iar asta este o provocare. Este un rol copleșitor, dar îmi plac situațiile care mă forțează să mă autodepășesc”, îmi spune, la telefon, Laetitia Casta, care întruchipează în acest spectacol nu mai puțin de 20 de personaje. “Clara Haskil, Preludiu și Fugă”, o producție a Teatrului Rond Point, în regia lui Safy Nebbou, pe un text scris de Serge Kribus este un dialog între Clara Haskil și cei care i-au influențat destinul: părinți, profesori, prieteni, chiar și motanul Carpați. Sunt evocate diferite momente din viața pianistei, de la copilăria în București, studiile de la Viena și Paris, fuga în Elveția de teama persecuțiilor la care erau supuși evreii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar, mai apoi, succesul și turneele din lumea întreagă. George Enescu, Dinu Lipatti, Charlie Chaplin au fost fascinați de măiestria Clarei Haskil.
Laetitia Casta mi-a spus cât de onorată este să prezinte acest spectacol în România, la Sibiu, dar mi-a mărturisit că este în același timp și teribil de speriată și îngrijorată pentru că, de fiecare dată când urcă pe scenă, este ca și cum ar juca pentru prima oară, fără să știe ce se va întâmpla sau încotro o va purta personajul. Pentru că teatrul este plin de mister, crede actrița.

„Clara este perfecțiunea care se ignoră” e una dintre replicile piesei. Pe scenă, acompaniată de pianista Isil Bengi, Laetitia Casta reușește să întruchipeze sensibilitatea acestei muziciene care s-a îndoit de prea multe ori de talentul său. Și, mărturisește că i-a luat ceva timp să înțeleagă cine a fost Clara Haskil, această femeie extraordinară considerată astăzi una dintre cele mai bune pianiste din istorie.
„Când am hotărât să fac parte din acest proiect, era vorba despre biografia Clarei Haskil pe care regizorul Safy Nebbou voia s-o prezinte într-o manieră hollywoodiană. Practic, eu îi spun povestea din copilărie, de la vârsta de patru ani când era considerată deja un copil genial, care putea să reproducă la pian melodiile pe care i le cânta mama ei și până la vârsta de 66 de ani când viața i s-a stins brusc, în gara Bruxelles – Midi, unde a alunecat pe scări și s-a lovit la cap. Sunt peste 60 de ani în care au avut loc foarte multe schimbări. A avut mari probleme de sănătate, a trecut printr-un război. A fost foarte multă muncă pentru a înțelege cine a fost Clara Haskil”, povestește Laetitia Casta, iar muzica a fost cea care a ajutat-o să se apropie mai ușor de Clara Haskil.
„Nu eram o mare cunoscătoare a muzicii clasice, dar, când am început să-i ascult interpretările, i-am înțeles subtilitatea. Muzica ei este atât de pură și de specială! Ascultând-o, am reușit să învăț diferențele dintre interpretările ei și ale altor pianiști. La început nu îmi dădeam seama de lucrurile astea, dar, cu timpul, am descoperit cât de specială era muzica ei și cât de delicată îi era interpretarea”.
Pentru actrița în vârstă de 44 de ani, muzica este foarte importantă. Siguranța și dezinvoltura pe care le vedem pe scenă se datorează și orelor de canto pe care le-a luat. În 2010, pentru rolul seducătoarei Brigitte Bardot în pelicula ”Gainsbourg. Hooligan Love” a primit o nominalizare la Premiile César. De asemenea, Laetitia Casta a apărut și în videoclipurile unor muzicieni precum Rihanna, Alizée și Chris Isaac.
„Pentru mine ca actriță este foarte important să știu să cânt, să dansez, pentru a mă putea simți liberă în ceea ce fac. Să fii priceput la diferite lucruri, înseamnă să ai și posibilități mai multe. Fie că pozez, cânt, dansez, joc în filme sau în spectacole de teatru, pentru mine e la fel, toate acestea sunt modalități prin care mă pot exprima”.
Recompensată anul trecut la Festivalul de Film de la Locarno cu Premiul de Excelență, Laetitia Casta este una dintre cele mai cunoscute actrițe franceze ale generației sale. Cu toate acestea a ales să facă din discreție marcă personală.
În spectacolul ”Clara Haskil, Preludiu și Fugă” vom regăsi și câte ceva din personalitatea Laetitiei Casta pentru că, sunt, după cum ea însăși mărturisește, câteva fire invizibile care o leagă de excepționala pianistă de origine română.
„Cred că avem în comun o anumită sensibilitate, și astfel nu mi-a fost deloc greu să mă identific cu ea. La început și eu am fost un copil foarte fericit, dar apoi viața mea s-a schimbat pentru că am început de mică să muncesc. N-am avut talentul Clarei Haskil, dar eram foarte tânără și aveam deja multe responsabilități într-o lume a adulților. Iar cei cu care lucram erau foarte exigenți. Practic, nici eu nu am avut o copilărie normală. Astfel am reușit să înțeleg ce fel de copil a fost Clara Haskil și prin ce a trecut. Într-un fel, eu mă simt tot ca un copil. E ca și cum nu aș fi apucat să cresc. A fost foarte interesant să vorbesc despre lucrurile astea. Și cred că mai avem ceva în comun, caracterul puternic și faptul că nu ne-am compromis niciodată”.

Laetitia Casta și-a început cariera de model la 15 ani, după ce a fost descoperită de un fotograf pe o plajă din Corsica unde se afla în vacanță, împreună cu familia ei. Prima oară a apărut într-o reclamă pentru brandul american Guess și a făcut furori în trupa de „îngeri” de la Victoria`s Secret. De-a lungul anilor, a colaborat cu cele mai mari branduri, precum Chanel, Louis Vuitton, Valentino, Vivienne Westwood, Dolce and Gabbana. Timp de mai bine de zece ani, a fost muza celebrului designer Yves Saint Laurent, de care a legat-o și o strânsă prietenie. De altfel, costumele pentru spectacolul ”Clara Haskil, Preludiu și Fugă” au fost realizate de casa de modă Saint Laurent.
Discutând despre această industrie în care aspectul fizic al unui artist este atât de important, am întrebat-o pe Laetitia Casta ce șanse ar fi avut Clara Haskil să devină vedeta unei mari case de discuri în secolul 21? Mi-a răspuns, fără nicio urmă de ezitare, că nimic nu poate să înlocuiască talentul, sensibilitatea sufletului.
„Clara Haskil a fost o femeie extraordinar de puternică. Iar această forță a ei ar fi fost mai presus de orice. Chiar dacă avea o fire mai închisă, era foarte timidă, adevărata ei personalitate își arăta strălucirea de cum se așeza la pian și atingea primele clape. La începutul carierei mele de model și actriță am fost deseori criticată pentru că nu corespundeam tiparului acelor vremuri și a trebuit să mă lupt cu aceste prejudecăți. Și am reușit să le depășesc pentru că am crezut foarte mult în ceea ce făceam. În continuare muncesc enorm și cu multă pasiune. Nimeni nu poate să-ți ia aceste lucruri. Sunt de 30 de ani în această industrie a frumuseții și o cunosc foarte bine. Nu contează ce spun sau ce cred oamenii, cel mai important e să rămâi onest în tot ceea ce faci, pentru că fiecare dintre noi are propria strălucire”.
Trăim într-o lume tot mai confuză, spune Laetitia Casta. În 1942, Clara Haskil, pianista evreică de origine română se refugia în Vevey de teama naziștilor, astăzi vedem în Franța, și nu numai, o evoluție a discursului anti-imigrație al partidelor radical-populiste de dreapta. Lucrurile au deraiat și din cauza pandemiei de coronavirus, a războiului început de Rusia în Ucraina, crede Laetitia Casta. „Este o lume nebună. Spunem că ajutăm la consolidarea Uniunii Europene, dar lucrurile nu par să meargă în direcția bună. Mi-ar plăcea să fim cu adevărat împreună, să fim mai puternici și să putem schimba ceva, dar individualismul face ca lucrurile să fie complcate. Efectele războiului din Ucraina se resimt deja în Africa, și nu numai, în țări care depindeau de grâul rusesc și cel ucrainean. Milioane de oameni ar putea suferi de foamete”.
În urmă cu 22 de ani, Laetitia Casta și-a împrumutat trăsăturile Mariannei, întruchiparea Franţei şi a valorilor franceze conținute în deviza: „Libertate, Egalitate, Fraternitate”. Chipul actriței a apărut timp de 10 ani pe monedele și timbrele franceze. Dar ceea ce lipsește astăzi din această deviză este tocmai partea unificatoare, crede Laetitia Casta.
„Este o lume care merge cu viteză înapoi!” Și, apropo de asta, discuția noastră s-a petrecut la o zi după ce în Statele Unite ale Americii, Curtea Supremă a revocat dreptul la avort al femeilor. Ceea ce înseamnă că fiecare stat are puterea să permită, să limiteze sau să interzică dreptul la avort. „Pur și simplu nu înțeleg ce s-a întâmplat. Este ca și cum ne-am întoarce în trecut cu aproape 50 de ani. Cum e posibil ca niște bărbați să decidă ce este mai bine pentru femei? De-a lungul secolelor, femeile au luptat pentru drepturile lor, iar acum ne confruntăm, din nou, cu această situație revoltătoare! De exemplu, în Franța, Simone Veil a dus o luptă aprigă pentru legalizarea avortului. Acest lucru s-a întâmplat în 1975. A fost un moment semnificativ, iar legea a devenit cunoscută sub numele de „la loi Veil” (legea Veil). Fiecare femeie are dreptul să decidă”.
Laetitia Casta spune că e de datoria ei ca artistă să atragă atenția asupra unor astfel de situații. ”Să fiu pe scenă și să am libertatea să vorbesc despre astfel de lucruri, e un mare avantaj.”
Clara Haskil este un exemplu de femeie liberă, iar Laetitia Casta și-a propus să-i facă din nou vocea auzită.
”Este impresionant felul în care publicul se lasă prins în vraja poveștii, liniștea care cuprinde sala. Nu se aude nicio o șoaptă, doar muzica și Clara”. Spectacolul a avut premiera anul trecut la Paris și a fost foarte bine primit de critici și de public, iar până acum a mai fost prezentat în Elveția și în Grecia. „Clara Haskil, Preludiu și Fugă” cu actrița Laetiția Casta se joacă astăzi și mâine, de la ora 19.00, la Filarmonica de Stat Sibiu.
„Pentru mine cel mai important este să ajung cât mai aproape de Clara Haskil și să le ofer spectatorilor un personaj cu care să se identifice.”
cover foto: Edouard Ellias