Mâine, odată cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, va începe și cea de-a 11-a ediție a Sibiu Fringe Festival care urmăreşte modelul festivalului de fringe de la Edinburgh, deja consacrat pe plan internaţional.
În 1947, la Edinburgh, 8 trupe de teatru au dat valoare cuvântului „fringe”, după ce nu au primit autorizaţie să joace în cadrul festivalului de teatru în centrul oraşului, din anumite interese culturale locale. Atunci, artiștii și-au zis FRINGE (margine) şi au început să joace pe marginea oraşului: „L-am denumit Sibiu Fringe Festival pentru că asta facem. Suntem marginea Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, care e un festival mare și promovează excelența, iar noi venim și sprijinim trupele independente și jucăm pe unde putem, unde am reușit să obținem aprobări. În anii trecuți, organizam festivalul în iulie, dar nu era fringe. Acum, orice artist din întreaga lume poate să vină să joace aici, pentru că Sibiu Fringe Festival este un open market. Nu sunt reguli, ci trebuie doar să găsim cadrul care să permită desfășurarea acelui spectacol, pentru că în Sibiu este o problemă cu spațiile de joc. Da, orașul are o imagine bună la nivel național, însă, suntem atât de săraci la spațiile culturale și nu e în regulă ca cineva să aibă monopol pe spațiile culturale existente. În Sibiu, e un mare potențial pentru fringe, sunt mulți tineri care au idei și vor să le dezvolte, au nevoie de spații și cred că trebuie sustinuți. Sibiul are posibilitatea să se dezvolte cultural, să-și dezvolte spațiile de joc, însă nu numai pentru teatrul de stat, ci și pentru cele independente. E normal să aibă loc mai multe festivaluri în același timp. Exact ca la Edinburgh, unde în august, sunt cinci-șase festivaluri în același timp: film, teatru, fringe. Cred că se poate face asta și la noi. În tot acest timp, numai comunitatea are de câștigat”, spune Cătălin Grigoraș, președintele Sibiu Fringe Festival.
Anul acesta, aproape 40 de trupe din Israel, Polonia, Rusia, Australia și România vor participa la Sibiu Fringe Festival. Pasajul Scărilor se va transforma în strada Fringe, iar între orele 11.00-13.00, artiștii din festival își vor promova spectacolele, invitând oamenii să vină în seara respectivă la teatru. Toate companiile de teatru din festival vor fi plătite exclusiv din vânzarea de bilete.
Pe lângă spectacolele înscrise în program, la ediția din acest an, se dă startul primei acțiuni „Alergăm pentru Teatru Independent”, cros organizat în primul week-end al Festivalului, în Muzeul din Dumbrava Sibiului unde doritorii de mișcare se pot înscrie până sâmbătă dimineața.
Rezervările pentru spectacole se pot face telefonic la 0745 261 751, biletele se pot achiziţiona atât online pe tomtix.ro sau pe sbfringe.ro , cât şi de la intrarea în sala de spectacole.. Preţul biletelor este de 15 lei, copiii, elevii, studenţii şi pensionarii profitând de o reducere de 5 lei.