Concerte simfonice, recitaluri de pian, vioară, orgă sau flaut, sute de spectatori, artiști unul și unul, compoziții în primă audiție și un prim-dirijor de talie internațională- Gabriel Bebeșelea. Așa ar arăta cea de-a 66-a stagiunea Filarmonicii de Stat Sibiu, dacă am scrie cu liniuță cele mai importante aspecte. Astăzi, de la ora 19.00, va avea loc un concert special, cel care va închide stagiunea 2015-2016.

Invitații speciali sunt violonistul Ștefan Tarara și dirijorul Walter Gugerbauer. „ Este, cu certitudine, una dintre cele mai bune stagiuni pe care le-am avut până acum. Spun acest lucru gândindu-mă la artiștii invitați, atât din țară, cât și din străinătate, care au ridicat nivelul artistic al stagiunii. Am avut un răspuns foarte bun din partea publicului. Sala Thalia începe să devină neîncăpătoare pentru numărul mare de spectatori care doresc să participe la concertele Filarmonicii, ceea ce nu se întâmplă în toată țara. Mă bucur că am reușit să ne formăm un public fidel, care vine la toate concertele. Sper să reușim o stagiune la fel de bună și din toamna care vine. O mențiune specială pentru concertele educative din acest an; foarte multe școli s-au înscris în program, am avut o participare neașteptat de bună. Cu siguranță pe mulți dintre ei, o să-i avem în viitor, printre spectatorii noștri. Revenind la concertul din această seară, închiderea de stagiune este un moment important, așa cum se întâmplă la toate orchestrele simfonice din lume. Se organizează evenimente muzicale speciale. Asta facem și noi, am invitat doi artiști importanți din Germania, care vor fi prezenți alături de Orchestra Filarmonicii Sibiu”, a declarat directorul Filarmonicii de Stat Sibiu, Ioan Bojin.

Dirijorul Walter Gugerbauer a studiat la Hochschule für Musik und Darstellende Kunst, Viena. Din 1998 până în 2000, a activat ca dirijor independent şi a avut apariții la opere renumite, precum cea din Leipzig, Oslo, Berlin sau Viena. Walter E. Gugerbauer conduce orchestre precum Orchestra „Bruckner” Linz, Leipzig Gewandhaus Orchestra, Orchestra Philharmonique Paris şi Orchestrale Radio München, Hanovra, Kaiserslautern şi Köln. El nu se află pentru prima dată la Sibiu, însă, a declarat că vine cu mare plăcere datorită atmosferei de aici: „Îmi place să vin aici pentru că e o atmosferă foarte frumoasa în orchestră. Sunt mulți tineri talentați și ambițioși în ansamblu, iar orașul are o atmosferă aparte. Programul pe care l-am ales pentru concert este unul relaxant. În prima parte veți putea asculta Simfonia lui Mozart, o piesă pozitivă care va crea o atmosferă frumoasă. Va urma, Concertul pentru Vioară și Orchestră în Re major al lui Erich Wolfgang Korngold, un faimos compozitor de film recunoscut la Hollywood. Iar, în partea a doua a serii, am pregătit Variațiuni pe o temă de Mozart a compozitorului german Max Reger. Cred că este un final potrivit pentru închiderea de stagiune”. Walter Gugerbauer a mai spus că îl cunoaște pe Ștefan Tarara de când avea 4 ani și i-a urmărit evoluția de-a lungul anilor. Cu siguranță, în această seară, spectatorii vor aprecia virtuozitatea lui.

stefan-tarara

Ştefan Tarara, violonist de origine română stabilit în Germania, a câștigat de 27 de ori premiul I la concursuri naționale și internaționale, printre care: Concursul International George Enescu, ediția 2014, Concursul Internațional de vioară Boris Goldste din Berna, în 2015, Concursul Internațional de vioară R. Lipizer 2011 Italia, Concursul Internațional de vioară Valsesia Musica, în 2006 sau Premiul I alături de Premiul Special pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări virtuoze la Concursul Internațional de vioară Henry Marteau, în 2005. Anul trecut, a venit prima dată la Sibiu, fiind invitat în cadrul Festivalului Internațional „Clara Haskil”: „Mă bucur foarte mult că mă reîntorc la Sibiu și că voi avea ocazia să cant alături de Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu. Concertul pe care îl veți asculta, nu se cântă foarte des, și cred eu că e păcat pentru că e un concert care are foarte multă energie. Asta e legătura compozitorului cu muzica de film. Este interesant și special, mie mi-a plăcut tare mult acest concert, de aceea l-am și ales”, a spus Ștefan Tarara.

Concertul din această seară va începe la ora 19.00, la Sala Thalia. După închiderea stagiunii, Filarmonica de Stat Sibiu se pregătește pentru concertele estivale. În perioada 21 iunie-02 iulie se va desfășura proiectul Zilele Muzicale Româno-Americane.

foto cover: Răzvan Negru