S-a încheiat cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar de la Sibiu. O ediție cu schimbări, o ediție care părea incertă astă vară, o ediție care a dus cinefilii în cinci locații diferite, de astă dată. O ediție care a câștigat pe de-o parte și mai mulți susținători, dar căreia i-a lipsit din spiritul Astra de anul trecut, când oamenii se adunau în foaierul Casei de Cultură și dezbăteau filmele vizionate. Când regizorii erau la un pas de tine și ai fi putut să-i întrebi una-alta, pentru că în foaier cu toții eram spectatori la concertele de muzică. Dacă Astra Film e un festival de succes, nici nu trebuie să ne mai întrebăm. Este! Lucru dovedit, mai ales în ultimele ediții! Dacă Astra Film are un rol bine conturat și recunoscut? I-am întrebat deopotrivă pe spectatori și regizori.

Ce spun spectactorii?

“Este prima dată când vin la Astra Film. Cu regret o spun, pentru că locuiesc în Sibiu. N-am știut până acum ce filme interesante are festivalul. E foarte important să cunoaștem tot felul de aspecte din lume, dar mai ales de la noi. ”
“Mi se pare extraordinar. Sunt prima dată la acest festival, nu suntem din Sibiu, dar deja am plănuit să venim și anul viitor. Filmul documentar are un rol major în societate. Ar trebui sa fie prezent și în școli, are un rol educațional. Ce rol are festivalul?! Cred că ne confruntă cu realități pe care nu le putem cunoaște pe o suprafață mare. Și din pricina aceasta, așa un festival îți aduce totul aproape, mai ales că este un festival internațional, îți aduce probleme din întreaga lume”, îmi spune o doamnă care a venit din București.
Un alt spectactor spune că Astra Film te pune pe gânduri, te face să-ți pui întrebări: “Eu cred că rolul festivalului este de a ne aduce împreună să discutăm niște teme, poate la care nu ne-am fi gândit. Am fost de exemplu, la un film care vorbea despre impactul telenovelelor turcești asupra femeilor din lumea islamică. Nu mi-aș fi pus niciodată o asemenea întrebare. Așadar, mă bucur că am venit la aceste filme, mă bucur că este în Sibiu și mă mai bucur că oamenii vin, vin să vadă filme documentare.

astra film, afis

desen: Dan Perjovschi

Festivalul văzut de juriu

Dincolo de jurizare, dincolo de statut, am vorbit cu câțiva membri ai juriului, ca spectatori, ca vizitatori ai Sibiului.
Cynthia Close, a fost prezentă până acum în mai multe jurii ale Festivalurilor internaționale din lume, este editor și jurnalist la Documentary Magazine, spune ca a rămas impresionată de Sibiu și de stilul prietenos al festivalului Astra Film: “Cred că fiecare festival are rolul lui. Am participat la multe festivaluri, unele foarte mari, în orașe destul de renumite, altele mai mici și chiar mai reușite. Cred că cele mai bune festivaluri sunt cele care implică comunitatea, în care simți că ai acces către audiență, către juriu, către public. Așa cum se întâmplă în orașul vostru. Din punctul meu de vedere, acestea sunt cele mai bune, când simți că festivalul încurajează comunicarea. În acest sens, Astra Film Festival este la un nivel foarte ridicat. Este un festival liniștit, prietenos, încurajator și în care te simți bine, în orice calitate te-ai afla. Îmi place tare mult atmosfera de aici. Iar orașul e incredibil. Am mers prin muzee, prin centrul istoric, m-am minunat de clădirile foarte, foarte vechi. În America nu ai unde să vezi așa ceva”.

Cred că trebuie să existe o panoramă a filmelor, nu o competiție

Regizorul Cristi Puiu, prieten vechi al festivalului spune că cea mai frumoasă atmosferă e la festivalurile fără competiție: “Din perspectiva mea de regizor și de membru în juriu, nu pot spune decat atât și asta e o viziune personală: nu cred că trebuie să existe competiție. Cred că trebuie să existe o panoramă a filmelor. Însă, din perspectiva cealaltă, ținând cont de educația pe care am primit-o definită de modelul competitiv, oamenii au niște așteptări, au nevoie de sprijin. Vorbesc despre regizorii tineri, aflați la început de drum și atunci s-ar putea ca acești regizori tineri să nu-și trimită filmele. E o situație destul de specială. Pentru că, în măsura în care o competiție și un premiu îl ajută pe un regizor la început de drum, devine ridicol când un regizor consacrat își trimite filmul într-un astfel de festival și concurează cu unul la început de drum. Aici ar trebui făcută o delimitare clară. Eu cred că premiile dacă există, trebuie să funcționeze în interiorul unui festival de film, ca o extensie a școlii. Eu vorbesc ca un om care își trimite filmele în fel de fel de selecții și din ceea ce am observat și am trăit direct, cel mai bun lucru care se poate petrece la un festival este întâlnirea cu alți regizori, pe un fond de liniște, fără stres, fără isteria festivității de premiere.

mona nicoara, Astra Film

regizoarea Mona Nicoară

Se creează o comunitate în lumea filmului

Regizoarea Mona Nicoară a venit pentru prima dată la Festivalul Astra Film: “ E foarte interesant să văd cât de puternică e nu numai selecția, dar și audiența. Am ieșit de la un film unde lumea stătea și pe de-alături pentru ca nu mai era loc. Premierele au foarte mare audiență, ceea ce e extraordinar. Ce rol are Festivalul?! Cred că are mai multe. În primul rând, creează o comunitate în lumea de film, și-n lumea de film documentar care este mică și amărâtă. Îți pică bine să te întâlnești cu oameni care lucrează în lumea documentarului. Pe de altă parte, există și un rolul educativ. Pentru că, dacă arăți filme bune și subiecte care sunt necunoscute publicului și reusesti sa aduci din ce in ce mai mulți oameni în sălile de proiecție, suplinești practic ceea ce nu se vede altminteri la sălile noastre de cinema sau la televiziune, din pacate.

Există un punct unde documentarul se întâlnește cu ficțiunea

Eugenia Vodă, critic de film, autoare a numeroase cronici de cinema și realizatoare TV, a cunoscut pentru prima dată, și orașul și festivalul: „Mă aflu pentru prima dată și la Sibiu și la festival, îmi fac autocritica și probabil privirea pentru cel care vine prima dată e mai proaspătă. Aveți un oraș superb, de o nobilă multiculturalitate pe care l-am descoperit abia acum și vreau să-l felicit pe directorul Dumitru Budrala pentru festivalul european de care am tot auzit. Îl felicit pentru tenacitate. Cu toții știm cât de greu e să continui un lucru bun. Despre acest gen de filme, se știe că documentarul rămâne o cenușăreasă a rețelelor de difuzare, a televiziunilor și din păcate chiar și o cenușareasă pentru marele public care, uneori preferă telenovelele în locul documentarelor ce ne oferă șansa să plonjăm în alte lumi, în alte contexte istorice. Aș vrea să rămâneți cu o idee importantă după atâtea filme documentare, că există un punct unde documentarul se întâlnește cu ficțiunea. Când vedem o extraordinară ficțiune ni se pare mai adevărată decât însăși realitatea, iar când vezi un documentar foarte bun ți se pare că niciun regizor și niciun scenarist n-ar fi putut scrie asemenea replici”.

Un festival matur

Astra Film Festival, la final de ediție. L-am întrebat pe directorul Dumitru Budrala, care este cea mai mare mulțumire, după atâtea luni de muncă: Cel mai îmbucurător fapt pentru noi este că oameni din toate colțurile lumii trimit filme la Festivalul de la Sibiu și mai mult decât atât, sunt onorați dacă intră în selecția oficială. Sunt onorați dacă câștigă un premiu.

Dumitru Budrala, director, Astra Film

Dumitru Budrala

Asta înseamnă că festivalul are o mare calitate. E un festival de top. Aici se fac premiere mondiale. Aceasta este o mare calitate a unui festival, să ai premiere mondiale. Se inscriu filme foarte bune. Publicul este din ce în ce mai numeros, asta înseamnă că filmului documentar începe să i se facă dreptate. Chiar dacă numai o dată pe an, la Sibiu. Așadar, filmul profund, filmul de non ficțiune are un loc unde este prezentat în toată măreția lui aici, la Sibiu.