Capital Cultural îți prezintă o listă cu spectacolele pe care nu ar trebui să le ratezi, la această ediție a Festivalului Internațional de teatru de la Sibiu.  

„Tango la înălțime”/

Un caleidoscop de mișcare și animație, „Tango la înălțime” revine la FITS Sibiu cu o nouă abordare coregrafică. Folosindu-se atât de podea cât și de pereți, dansatorii defilează prin aer, depășindu-și limitele, creând iluzia unui spațiu deschis. Muzica, special compusă pentru această piesă, vine în completarea acestei experiențe fascinante în care visul de a zbura devine realitate.

KIBBUTZ CONTEMPORARY DANCE COMPANY

„Caii cerului”

Una dintre cele mai cunoscute companii de dans contemporan din lume, Kibbutz Contemporary Dance Company va transforma scena într-un spațiu al mișcării în permanentă schimbare, unde amprenta renumitului coregraf Rami Be’er se va face simțită prin prezența forței și dinamismului dansatorilor.

Macbeth. Credit foto: Ricky Chan

TANG SHU-WING THEATRE STUDIO

“Macbeth”

În regia luiTang Shu-Wing

 Într-un spațiu contemporan turbulent, un cuplu își imaginează că pășește în lumea lui Macbeth, în trecutul îndepărtat al Chinei. Aceștia iau locul lui Macbeth și al lui Lady Macbeth și încep să întâlnească personaje din piesa de teatru, meditând la realitatea contemporană.

BATSHEVA DANCE COMPANY

„Să fii răpus de frumos”

Coregrafie: Ohad Nahrin

Ohad Naharin pune în scenă o nouă versiune a spectacolului său renumit din 2001, bazat pe piesa de teatru scrisă de Peter Handke „Insultă la public”. Regulile teatrului convențional sunt anihilate și reformulate, creându-se un spațiu unde mișcarea poate fi explorată.

VAKHTANGOV STATE ACADEMIC THEATRE OF RUSSIA

“Minneti”

 Rimas Tuminas îl aduce la Sibiu pe Minneti, personajul celui mai controversat autor austriac, Thomas Bernhard, într-un spectacol despre viața unui actor al cărui vis și totodată destin este interpretarea rolului Regelui Lear.

THE NEW RIGA THEATRE, BARYSHNIKOV PRODUCTIONS

“Brodski Baryshnikov”

Regia: Alvis Hermanis

Alvis Hermanis aduce pe scenă poeziile lui Joseph Brodoski, laureat al Premiului Nobel, concentrând spectacolul într-un one-man show, interpretat de Mikhail Baryshnikov. O călătorie emoționantă care pătrunde în compozițiile complexe și viscerale ale poetului.

Lecture on nothing/Prelegere despre nimic. Credit foto: Holger Jacobs

„Prelegere despre nimic”

Regia: Robert Wilson

Un omagiu adus compozitorului revoluționar John Cage, „Prelegere despre nimic” este o abordare a textului filozofic propusă de Robert Wilson, un alt autor avangardist care ne propune un spectacol lipsit de narațiune, dar care reușește să inspire trăiri profunde.

 CIRCA CONTEMPORARY CIRCUS

„Perfecțiunea imperfecțiunii”

Creat de Yaron Lifschitz și Circa Ensemble

În spectacolul creat de Yaron Lifschitz, zece acrobați ne poartă într-o călătorie a explorării limitelor fizice care dezvăluie frânturi de umanitate. Momentele sunt legate perfect între ele, iar rezultatul este unul spectaculos și plin de suspans.

MACHINE DE CIRQUE

„Mașinăria nebună a circului”

Regia: Vincent Dubé

Cei cinci membri ai companiei Machine de Cirque au rămas singuri pe lume, iar singurul lor contact cu posibilii supraviețuitori este o mașinărie ciudată. Vincent Dubé prezintă un spectacol poetic, plin de umor și energie, într-un univers din care lipsesc femeile și calculatoarele.

COMPAGNIE PHILIPPE GENTY

„Taina sufletului”

Regia: Philippe Genty

Urmare și prelungire directă a unei cărți publicate acum doi ani, spectacolul „Taina sufletului” de Philippe Genty este o incursiune poetică în interioritatea noastră umană, deopotrivă sublimă și înspăimântătoare, având în distribuție șapte actori și marionete.

I, Carmen/Eu, Carmen. Credit foto: David Ruano

MARÍA PAGÉS COMPAÑÍA

„Eu, Carmen”

María Pagés recreează de la zero vocea unui personaj feminin atât de cunoscut lumii culturale, Carmen din piesa scrisă de Prosper Mérimée și faimos adaptată de Bizet, prin înlăturarea tuturor stereotipurilor și îngrădirilor la care a fost supusă de-a lungul secolelor.

 ANDALUSIAN FLAMENCO BALLET

„Flamenco Gala”

Regia: Rafael Estévez

Realizat de Andalusian Flamenco Ballet, „Flamenco Gala” este o călătorie unică in lumea diferitelor stiluri de „palos” (stiluri de Flamenco), fiecare dintre acestea aducând pe scenă propria energie, pasiune și propriul ritm.

EMILIA ROMAGNA TEATRO FONDAZIONE- Pippo Delbono Company

„Evanghelie”

de Pippo Delbono

Noul spectacol al lui Pippo Delbono surprinde prin forma sa, aceea de musical. Realizat cu  orchestra, corul, dansatorii și actori ai Croatian National Theatre, „Evanghelie” este o explorare poetică a vocii și cuvintelor prin care transpare trauma războaielor și memoria istorică a crimelor împotriva umanității.

TEATRUL ACT

„N-ai tu treabă”

Regia: Alexandru Dabija

„Dănilă Prepeleac” al lui Ion Creangă este răstălmăcit de Cătălin Ștefănescu și pus în scenă de Alexandru Dabija. „N-ai tu treabă!” devine răspunsul suveran al mentalului nostru colectiv, înveșmântat într-o piesă plină de moralitate, tâlcuri și străbătută de-o inepuizabilă artă a povestirii.

BEIJING PEOPLE’S ART THEATRE

„Parfumul iubirii”

de Ren Ming

În timpul dinastiei Tang, un cuplu de îndrăgostiți adulteri este prins în ițele relațiilor de putere, simbolurilor și convențiilor epocii, situație în care orice interpretare greșită a vreunui gest sau mesaj  subtil poate fi fatală pentru unul dintre ei.

YAMAMOTO NOH THEATER

„Povești No cu aripi și vin”

cu Akihiro Yamamoto

”Mantia cu aripi” este o poveste emoționantă despre o fată celestă și un pescar ezitant care aduce în prim-plan o interpretare magică a dansului regal Moon Palace. ”Zeul vinului” prezintă o întâlnire deosebită la marginea golfului Yangtze între un patron de vinuri și Shojo, zeița vinului.

„În aplauzele voastre… Omul-circ!”

cu David Dimitri

Supranumit „Lord of the Wire” de New York Times, David Dimitri interpretează un întreg spectacol de circ de unul singur, prin care poartă publicul prin numere pline de suspans, ca Ghiuleaua umană, trecând prin momente poetice și amuzante, și ajungând chiar să părăsească arena desemnată printr-un mod surprinzător.

TEATRUL NAȚIONAL „RADU STANCA” SIBIU

„Vorbiți tăcere?”

Regia: Gianina Cărbunariu

“Vorbiți tăcere?” este o cercetare teatrală bazată pe o intensă documentare socială care explorează fața mai puțin expusă a visului european și modalitățile prin care suntem reglementați și inregimentați în acesta: ca forță de muncă, consumatori, cu obligații legale și o întreagă memorie și identitate personală în spate.

 THEATRE DE LA HUCHETTE

„Cântăreața cheală”

Regia: Nicolas Bataille

Piesă emblematică a teatrului absurd, „Cântăreața cheală” în regia lui Nicolas Bataille a avut premiera în 1950, iar de atunci a continuat să fie mereu actuală și relevantă, ca o autopsie subtilă și totodată necruțătoare a condiției umane moderne.

High Wire Snow/În echilibru stabil. Credit foto: Geschwister Weisheit

GESCHWISTER WEISHEIT – HIGH WIRE TROUPE

„În echilibru stabil”

Regia: Peter Mario Weisheit

Compania Geschwister Weisheit, premiată la cea de-a 35-a ediție a Festivalului Internațional de Circ de la Monte Carlo vine la Sibiu cu un spectaculos show de acrobații pe sârmă. 13 acrobați din trei generații diferite vor face demonstrații palpitante la înălțime folosidu-se de balansiere și frânghii și de multe alte obiecte surpriză.

de Alexandra Coroi