„Omul zilei de azi este constrâns într-o permanentă stare de război, de putere și de cădere. De modul în care ne ținem blocați unii pe alții, atâta timp cât ne convine”, spune regizorul Botond Nagy despre spectacolul pe care îl montează la Teatrul Național „Radu Stanca”  din Sibiu.

„Hedda Gabler” va avea loc avanpremiera miercuri, 21 februarie, iar premiera joi, 22 februarie. Ambele reprezentații se vor juca de la ora 19.00, pe scena Teatrului Național „Radu Stanca”. Specctacolul nu este recomandat minorilor sub 16 ani șu durează 2 h și 45 minute.

„Hedda Gabler” este o piesă de teatru scrisă de Henrik Ibsen în jurul anului 1890. Eroina piesei cu numele omonim este condusă de ambiția intelectuală de a nu se împăca cu lumea simplă în care trăiește. Încercarea sa de a stimula un om de geniu este ratată de faptul că trebuie să trăiască alături de soțul ei, un om de știință mediocru, fără perspective. Hedda caută să se situeze deasupra realității plate. Este inteligentă, imprevizibilă și ambițioasă. Hedda Gabler este seducătoare și își dorește mai mult, de la ea și de la viață.

Din punctul meu de vedere, acest spectacol a fost și este o provocare deoarece nu obișnuiesc să mă țin de linia dramaturgică a textelor pe care le montez, însă de această dată am simțit, efectiv, nevoia să continui linia textului pentru că este pur și simplu fabulos. Din punct de vedere personal, textele pe care le montez sunt alese pe baza unei conexiuni personale și profunde, care mă duc într-o altă realitate, declarat Botond Nagy.

Ibsen își lasă personajele într-un ring uriaș de mortal kombat, în care acestea se confruntă, de fapt, cu fragilitatea lor, cu instinctele lor animalice, cu frica amintirilor și chinurile vieții, spune Botond Nagy.

„Cine are curaj, poate, totuși, ar mai putea trăi o viață umană, spune, la un moment dat, Hedda Gabler. Dar nimeni nu apare cu coroana de foi de viță de cap. Nu mai există leagăn, suc la dozator, nu mai există ultima țigară… ne mângâie o singură claviatură de pian înspre un pat nefăcut, în care e aranjată doar moartea.”

În distribuție: Ofelia Popii, Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Cendana Trifan, Adrian Matioc, Diana Văcaru-Lazăr, Arina Ioana Trif și Cristina Ragos.

 „Sunt niște actori puternici. E o confruntare foarte mare să alegi distribuția potrivită, dar simt că am făcut-o. Am ajuns la distribuția pe care mi-am dorit-o. Au fost unele dintre cele mai cursive și mai energice repetiții pe care le-am avut, cu acești actori care au o deschidere imensă și față de care te simți liber să faci orice”, spune regizorul Botond Nagy.

Botond NagyRegizorul Botond Nagy a fost numit lumea teatrală autohtonă și din Ungaria „copilul teribil al generației sale”. S-a născut în Brașov și este absolvent al secției de regie al Universității de Artă din Târgu-Mureș, clasa lui Bocsárdi László. A lucrat cu regizori precum Tompa Gábor (la spectacolul „Sfârșit de partidă” – Compania Tompa Miklós, Târgu Mureș) sau Radu Afrim („AKÁRKI” – Teatrul Tamási Áron, Sfântu Gheorghe). Botond semnează regia unor spectacole atât în teatrele de stat, cât și în cele independente, precum Teatrul Maghiar de Stat Cluj, REACTOR de Creație și Experiment, Teatrul Figura Studio.  Despre spectacolele sale, spune că sunt instalații technopoetice ce încearcă să reinterpreteze și să răstoarne formele teatrale clasice, dar și să arate, cât mai crud posibil, epoca în care trăim. Este pentru prima dată, cănd montează la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu.

——————-

SPECTACOL: Hedda Gabler

REGIA: Botond Nagy

SCENARIUL: Botond Nagy și Kali Ágnes

TRADUCEREA: Ioana-Andreea Mureșan

DECORUL: Irina Moscu

COSTUMELE: Erika Márton

DRAMATURGIA: Kali Ágnes

VISUALS: Rancz András

COREGRAFIA: Attila Bordás

MUZICĂ ȘI SOUND DESIGN: Kónya Ütő Bence

SELECȚIA MUZICALĂ: Botond Nagy

LIGHT DESIGN: Erőss László

ASISTENT REGIE: Sanda Anastasof

ÎN DISTRIBUȚIE: Ofelia Popii, Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Cendana Trifan, Adrian Matioc, Diana Văcaru-Lazăr, Arina Ioana Trif, Cristina Ragos

durata aproximativă: 2h 45min

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani.

sursă foto: facebook