Filarmonica de Stat Sibiu a programat pentru mâine, 2 martie, la sala Thalia, un concert simfonic la care este invitată violonista Alda Dizdari din Anglia. Concertul pentru vioară şi orchestră de Edward Elgar a fost compus în urmă cu 107 ani. Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu va fi condusă de dirijorul Leonard Dumitriu. 

 Concertul pentru vioară şi orchestră de Edward Elgar se deosebește de majoritatea altor lucrări din repertoriul violonistic, prin prisma a cel puţin două puncte importante: este unul dintre cele mai lungi concerte pentru vioară şi orchestră din literatura de specialitate și este unul dintre cele mai personale forme de concert scrise vreodată. Compus în 1910, când Elgar se afla la apogeul celebrității sale, lucrarea a fost scrisă la a treia încercare a compozitorului de a compune un concert pentru vioară şi orchestră, două eforturi fiind abandonate în 1891 și 1901.

În afară de conținutul său muzical, lucrarea spune multe despre creatorul său ca om, însăși existența concertului reflectând unul dintre idealurile lui Elgar, acela de a deveni un faimos violonist, vis pe care l-a abandonat de timpuriu. Dedicat lui Fritz Kreisler, care a dat premiera concertului în 1910, lucrarea conține acel amestec de romantism şi energie care caracterizează muzica Elgar, el fiind un reflector sau un sintetizator la fel de mult ca inițiator, spunând: „Muzica este în aer, în jurul vostru, luaţi din ea atât cât aveţi nevoie.”

Alda Dizdari este un muzician remarcabil şi foarte versatil datorită genurilor abordate, debutul ei la Wigmore Hall şi Purcell Room Southbank, a dus la apariţii importante pe BBC Radio 3, spectacole solo în Europa şi America, precum şi apariţia a trei CD-uri, foarte apreciate de public. Selectată de către Deutsche Grammophon ca „One to Watch Musician” în 2011, ea a susţinut în iulie 2011, în Marea Britanie, turneul intitulat „Pe urmele lui BACH”, promovând astfel CD-ul ei, cu același program. Susţine cu regularitate concerte la toate sălile din Londra, inclusiv Southbank Centre și Cadogan Hall. În 2008 a fost numită muzician în reşedinţă al The Wapping Arts Trust patronat de ASR Principesa Michael de Kent. Alda cântă pe o vioară G. B. Ceruti Cremona – 1791.

Programul serii va mai cuprinde Simfonia în La major compusă de C. Saint-Saëns. Biletele pentru acest eveniment se pot procura de la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu. Preţul unui bilet este de 20 și 30 de lei. Se acordă o reducere de 50% pentru elevi, studenţi şi pensionari.