Cea de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru va reuni la Sibiu aproximativ 3300 de artiști diin 73 de țări, în perioada 8-17 iunie. Tema din acest an este pasiune, iar primele bilete vor fi puse în vânzare în 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului.

„Este un festival care a fost făcut cu pasiune, de-asta am și pus tema pasiune pentru acest an. Se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României – Centenar. Vom avea un număr foarte important de spectacole, în jur de 525, vom juca în 73 de spații de joc, s-ar putea ca ele să mai crească”, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, președintele FITS, Constantin Chiriac.

Referitor la spațiile de joc, Constantin Chiriac a spus că până acum nu au fost obținute autorizațiile de incendiu și securitate pentru Fabrica de Cultură și Casa de Cultură a Sindicatelor unde ar urma să fie programate mai multe reprezentații în cadrul FITS 2018.

Constantin Chiriac

Constantin Chiriac

„Eu sper din toată inima ca ISU (Inspectoratul pentru Situații de Urgență) să înțeleagă că este o structură care este în folosul comunităților, că nu este o structură în sine care stă și percepe tone de bani. Petru că pentru toate aceste autorizări se plătesc sume imense. E vorba de proiecte, de plăți de arhitecți, de investiții pe care proprietarii trebuie să le facă. Bineînțeles că am făcut toate eforturile posibile să respectăm toate cerințele. Numai că la fiecare încercare de dialog, ei vin cu alte și alte cerințe. Pentru Fabrica de cultură suntem în ultimă situație pentru că am răspuns tuturor solicitărilor și sperăm ca până la finalul lunii martie să ni se răspundă pozitiv cu această autorizare. Pentru a fi siguri, am suspendat cele două spectacole Faust programate la finalul lunii martie, în așa fel încât să nu punem spectatorii în situația de a veni la sălile de spectacol și să plece acasă. (…) Guvernul nu a găsit nicio soluție în a hotarî ce se întâmplă cu atât de multe spații care sunt în aceeași situație. Vreau să reamintesc că  sunt nenumărate structuri care funcționează în România în condiții mult mai dificile decât Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu.

Sper din toată inima ca ISU să nu fie stat în stat, ci să găsească formula prin care să ajute aceste comunități. Rolul lor nu e de a fi o instanță supremă cu care nu se poate coopera. În același timp, aceste clădiri în care s-au investit atât de multe resurse financiare să poată să-și capete destinația pe care o au.”

Din 27 martie se pot achiziționa primele bilete pentru FITS 2018

De Ziua Mondială a Teatrului, 27 martie, aproximativ 50 de reprezentații cuprinse în programul FITS 2018 vor fi puse în vânzare. Biletele vor putea fi achiziționate atât online, de pe site-ul festivalului, www.sibfest.ro, cât și de la Agenția Teatrală de pe str. Nicolae Bălcescu nr.17, care funcționează după următorul program: marți – sâmbătă în intervalul orar 11.00-18.00 și duminică de la 10.00 la 14.00.