Duo Kitharsis va concerta luni, 12 martie, la ora 18:00, la Sala Festivă a Bibliotecii Astra din Sibiu, cu un program inedit de chitară clasică ce propune un itinerariu pornind de la creația barocă, belle epoque, până la muzica timpurilor noastre.

Evenimentul face parte  din cadrul proiectului Stagiunea ICon Arts @ Biblioteca ASTRA.

Duo Kitharsis este format din artiștii Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan, muzicieni de exceptie, laureați cu Marele Premiu la Festivalul Internațional de Chitară Clasică Olsztyn (Polonia, 2014), dar și cu numeroase alte distincții precum Locul I la Concorso di Esecuzione Musicale „Citta di Piove di Sacco” (Padova, Italia, 2014), Locul I la Concorso Internazionale di Esecuzione Musicale Castel Ritaldi (Italia, 2014) sau Locul al II-lea la Concursul International de „Duo de Chitară” L.I.G.I.T.A. (Liecthenstein, 2016).

De-a lungul timpului, de la fondarea sa din 2009, Duo Kitharsis a concertat pe scene importante din Franța, Germania, Italia, Polonia, alături de renumiți muzicieni și de mari orchestre naționale. Programul recitalului de luni, de la Bblioteca Județeană ASTRA, va  cuprinde lucrări de Jean Philippe Rameau, Joaquin Rodrigo,  Erik Satie și Astor Piazzola. Duo Kitharsis cântă pe instrumente realizate de către lutierul român Alexandru Marian.

Expoziție-  Chitara clasică în colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu

 Cu prilejul evenimentului, biblioteca propune tuturor celor prezenți o nouă expoziție specială intitulată Chitara clasică în colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu ce cuprinde o serie de documente audio și imprimate care au ca punct de plecare chitara, un instrument muzical cu vibrații sonore sensibile, îndrăgit de toate generațiile.

Istoria acesteia începe în perioada barocă, atunci când rolul polifoniei crește. În secolul al XIX-lea, chitara era considerată a fi un instrument obișnuit, urmând ca în secolul al XX-lea, să fie revalorificată prin intermediul marelui muzician Andrés Segovia. Repertoriul pentru chitară, vast și complex, oferă multiple căi de interpretare. Concertele pentru chitară și orchestră de Mauro G. Giuliani sau Mario Castelnuovo-Tedesco, Sonatele pentru flaut și chitară ale lui Georg Friedrich Handel, compozițiile lui Manuel de Falla în interpretarea lui Paco de Lucia sunt câteva din înregistrările pe vinil sau CD care vor fi expuse pentru cei care apreciază sunetul profund, sensibil și plin de rezonanță al chitarei clasice. Materialele expuse pot fi consultate la bibliotecă sau împrumutate acasă, acestea regăsindu-se în colecția Compartimentului Arte.

Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, numai prin solicitarea invitației electronice la adresa bjastrasibiu@gmail.com .

Stagiunea ICon Arts@ Biblioteca ASTRA mai pregătește un singur eveniment al acestui sezon, luni, 26 martie, de la ora 18:00. Invitați să concerteze vor fi membrii formației Blue Noise ce vor aduce la Sibiu un program tonic de piese interpretate acapella.

Din 2017, concertele ICon Arts s-au desfășurat sub egida „Artele noi întâlnesc tradițiile vechi”, astfel că și evenimentele acestei stagiuni se vor încheia cu o invitație la degustare de produse gastronomice locale ale producătorilor din Rîu Sadului și cu prezentarea de vinuri transilvănene oferite de Jidvei.

Realizarea tuturor evenimentelor și proiectelor culturale derulate în cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu este posibilă cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

Stagiunea ICon Arts @ Biblioteca ASTRA este un eveniment organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, în parteneriat cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, în pregătirea Festivalului internațional de artă contemporană ICon Arts Transilvania 2018 ce va avea loc în această vară în Sibiu și Sudul Transilvaniei.